Antioh Dimitrievici Cantemir

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pentru fratele lui Dimitrie Cantemir, vedeți Antioh Cantemir.
Antioh Dimitrievici Cantemir

Antioh Dimitrievici Cantemir (sau Kantemir, în rusă Антиох Дмитриевич Кантемир; n. 10 septembrie 1709, Constantinopol, d. 11 aprilie 1744, Paris) a fost un poet de limbă rusă, un scriitor și diplomat rus de origine română, fiul domnitorului român Dimitrie Cantemir. Era fiul mezin al domnului Dimitrie Cantemir și al doamnei Casandra, fiica lui Șerban Cantacuzino.

Studii[modificare | modificare sursă]

Avea un nivel cultural înalt, cunoștea limbile: greacă, turcă, latină, italiană, rusă, franceză și engleză.

A studiat cu savanții străini Daniel Bernoulli (cu care a studiat matematica la Sankt Petersburg), Georg Bernhard Bilfinger, Baier și Gross la Academia de Științe din Rusia, precum și cu Ivan Ilinski. A intrat în legătură cu cărturari celebri, de pildă cu Voltaire, când se afla la Paris.

Prin anul 1731, fiind la Londra, a studiat operele lui Descartes, Newton, Leibniz și Maupertuis.

A menținut strânse relații cu comunitatea științifică a epocii, cu savanți ca Bernoulli, Euler.

Diplomat[modificare | modificare sursă]

A fost ambasador al Rusiei la Londra și Paris.

Operă literară[modificare | modificare sursă]

A fost unul dintre inițiatorii clasicismului în literatura rusă, a militat pentru progresul științei și al culturii de pe pozițiile iluminismului. A tradus din Horațiu, Anacreon, Montesquieu, Fontenelle. Astfel, a tradus în rusă cartea lui Fontenell intitulată Entretiens à une marquise sur la pluralité des mondes (Convorbiri cu o marchiză asupra pluralității lumilor).

A mai publicat satire, epigrame, fabule. Astfel, a scris un poem epic encomiastic intitulat Petrida sau descrierea în stihuri a morții lui Petru cel Mare, împăratul întregii Rusii, rămas din nefericire neterminat, și a publicat un volum de Satire (printre care Minții mele sau Celor ce hulesc știința, 1729), fiind considerat un întemeietor al genului în literatura rusă.

A favorizat publicarea în engleză și franceză a celebrei opere a tatălui său Istoria Imperiului Otoman. Este considerat părintele clasicismului în literarura rusă. Geniu precoce, Antioh Cantemir a fost primul poet rus de stil occidental.

În domeniul științei, a tradus în rusă o carte referitoare la Newton și a scris o algebră, tot în rusă, rămasă în manuscris.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Wikisursă
La Wikisursă există texte originale legate de Antioh Dimitrievici Cantemir
  • Ehrhard, Marcelle (1938), Le prince Cantemir à Paris (1738-1744), Annales de l'Univ. de Lyon. Sér. 3. Lettres, Paris: Editura Belles Lettres 
  • Djuvara, Neagu (2002), O scurtă povestire a istoriei românilor povestită celor tineri, București: Editura Humanitas, p. 139, ISBN 973-50-0242-6 
  • Romanescu, Marcel (1944), „Cantemir, Montesquieu și Marsigli”, Omagiu lui C. Giurescu, București, pp. 413–434 
  • Mihordea, V. (1945), „Note cu privire la Antioh Cantemir”, Revista istorică XXXI: pp. 62–63