Angelo Maria Dolci

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Angelo Maria Dolci
Cardinal Dolci.JPG
Angelo Maria Dolci
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Italia Modificați la Wikidata
Decedat (72 de ani) Modificați la Wikidata
Civitella d'Agliano, Italia Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of Italy (1861-1946).svg Regatul Italiei Modificați la Wikidata
Ocupație diplomat
preot catolic[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Afiliere religioasă   Modificați la Wikidata
Funcția episcopală
Stema episcopală a cardinalului Angelo Maria Dolci

Angelo Maria Dolci (n. 12 iulie 1867, Civitella d'Agliano, Italia - d. 13 septembrie 1939, Roma) a fost un arhiepiscop romano-catolic și cardinal italian, diplomat al Sfântului Scaun.[1]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Născut la Civitella d'Agliano într-o familie originară din Orvieto, a intrat la seminarul din Bagnoregio în 1879 la vârsta de 12 ani. Apoi a intrat la Academia Pontificală Ecleziastică.

Hirotonit preot la vârsta de 22 de ani, la 5 iunie 1890, s-a făcut cunoscut superiorilor săi prin remarcabila sa inteligență și calitățile sale umane, astfel încât, la doar 32 de ani (19 aprilie 1900) a fost numit episcop de Gubbio de către papa Leon al XIII-lea.

Cariera ecleziastică și diplomatică[modificare | modificare sursă]

În 1906, a fost numit legat apostolic în Ecuador, Bolivia și Peru și promovat arhiepiscop titular de Nazianz. Dolci a fost transferat la arhidioceza din Amalfi în 1911 și numit vicar apostolic de Constantinopol și titular al arhidiocezei de Gerapoli în 1914. În contextul Primului Război Mondial, la intervenția papei Benedict al XV-lea, Angelo Maria Dolci s-a remarcat prin salvarea prizonierilor români aflați la San Stefano.[1]

În 1922 a fost numit nunțiu apostolic în Belgia, însă nu a luat niciodată în posesiune această nunțiatură întrucât a fost transferat, în 1923, la nunțiatura apostolică din România. Între anii 1923 și 1933 a fost nunțiu apostolic la București.[1]

Papa Pius al XI-lea l-a creat cardinal în consistoriul din 13 martie 1933. În această calitate, Dolci a participat la conclavul din 1939, în care a fost ales papa Pius al XII-lea.

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Dr. Dănuț Doboș, Cardinalul Angelo Maria Dolci

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Dănuț Doboș, Cardinalul Angelo Maria Dolci (rubrica: File de istorie), În Actualitatea Creștină, Publicație a Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, Anul XXIV, Nr. 2/2013, p. 32.
  • „Nunțiul papal dela București numit cardinal” (PDF), Unirea Poporului (Nr. 9), p. p. 3, 5 martie 1933  Verificați datele pentru: |year=, |year= / |date= mismatch (help)

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]