Andrei Bârseanu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Andrei Bârseanu
Andrei Barseanu (1).jpg
Date personale
Născut1858
Dârste, Transilvania
Decedat17 august 1922, (64 de ani)
București, România
NaționalitateFlag of Romania.svg română
EtnieFlag of Romania.svg română
Ocupațietraducător Modificați la Wikidata
Activitate
Logo of the Romanian Academy.png Membru titular al Academiei Române

Andrei Bârseanu (n. 1858, Dârste, Brașov; d. 17 august 1922, București) a fost un folclorist român, director al ASTREI între anii 1911-1922. Împreună cu Jan Urban Jarník, filolog romanist ceh, pasionat de folclorul românesc, a fost autor al culegerilor Cincizeci de colinde și Doine și strigături din Ardeal.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Andrei Bârseanu s-a născut în 1858, la Dârste, lângă Brașov. Studiile le-a făcut la Brașov, apoi a plecat la Viena și Munchen, unde între 1878 și 1881, și-a definitivat studiile universitare. S-a alăturat organizației studențești „România Jună”.

În timpul studiilor de la Viena l-a cunoscut pe Jan Urban Jarník, viitorul filolog și filoromân de origine cehă, membru de onoare al Academiei Române.

Alături de membri ai elitei din Transilvania în august 1908, la Șimleu

A revenit în Transilvania, mai întâi la Brașov, unde a predat la liceul românesc. A devenit corector și apoi dirigent al școlilor superioare. S-a mutat la Sibiu, unde a fost numit director al învățământului. A editat revista „Școala și familia” în 1887. A devenit membru al Academiei Române și în 1912 a fost ales vicepreședinte. Cu un an înainte a fost ales președinte al ASTRA, funcție ce a deținut-o până în 1922. Tot în aceeași perioadă, a devenit director regional al școlilor.

În 1918 a devenit vicepreședinte al Marelui Sfat Național, iar mai apoi al Consiliului Dirigent de la Sibiu.

Andrei Bârseanu este autorul poeziei „Pe-al nostru steag e scris Unire”, ce a avut un real succes între români și mai ales între soldații români din Primul Război Mondial. Paralel cu activitatea din Transilvania a menținut legăturile cu intelectualitatea din România. A publicat traduceri.

Împreună cu Jarník a publicat lucrări de folclor românesc din Ardeal.

Note[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Andrei Bârseanu


Legături externe[modificare | modificare sursă]