Alexandra Severin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Alexandra Severin
Informații generale
Nume complet Alexandra Ramona Severin
Data nașterii (26 de ani)
Locul nașterii Cluj, România
Naționalitate Română
Înălțime 1,77 m
Greutate 68 kg
Poreclă Seve[1]
Post Inter stânga
Informații despre echipă
Echipa actuală HC Dunărea Brăila
Număr 5
Cluburi de juniori
Ani Club
0000–2015 CSȘ „Viitorul” Cluj
Cluburi de seniori*
Ani Club
2015–2017 „U” Cluj
2017–2018 Dinamo București
2018–2021 HC Zalău
2021–2022 CS Minaur Baia Mare
2022– HC Dunărea Brăila
Echipa națională
Ani Țară Ap (G)
2016 România (junioare) 5 (1)
2016–2018 România (tineret) 40 (44)
* Apariții și goluri pentru echipa de club doar în cadrul campionatului intern

Alexandra Ramona Severin (n. 30 martie 1998, în Cluj)[6] este o handbalistă română care joacă pentru echipa HC Dunărea Brăila pe postul de intermediar stânga. Severin a fost și componentă a echipei naționale pentru tineret a României.[4][7][8] Anterior, Severin a făcut parte din echipa națională pentru junioare.[1]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Alexandra Severin a început să joace handbal la vârsta de 11 ani, fiind selectată din cadrul școlii.[9] Perioada de juniorat a petrecut-o la Clubul Sportiv Școlar „Viitorul” Cluj, iar în 2016, la doar 17 ani[9], a fost promovată la echipa de senioare „U” Cluj, antrenată la acea vreme de Carmen Amariei. Fiind încă foarte tânără, Severin nu a jucat multe partide pentru echipa clujeană, dar a înscris 30 de goluri în cele două sezoane petrecute la „U” Cluj.[10] A urmat apoi un an petrecut la Dinamo București, în Divizia A, iar în vara anului 2018 a ajuns la HC Zalău[11][10], cu care a jucat apoi în Cupa EHF. Din 2021 până în 2022 Alexandra Severin a evoluat pentru CS Minaur Baia Mare.[12] În 2022, Severin s-a transferat la Dunărea Brăila.[13]

În 2016, Severin a fost convocată la echipa U18 a României care a luat parte la Campionatul Mondial din Slovacia.[2] În același an a câștigat medalia de bronz la Campionatul Mondial U20 din Rusia.[14][15][16][17]

În iunie 2018, Severin a participat cu echipa U20 a României la Scandinavian Open 2018[18], iar în luna iulie a făcut parte din selecționata națională care s-a clasat pe locul 8 la Campionatul Mondial U20 din Ungaria[4].

Alexandra Severin joacă folosind tricoul cu numărul 5, număr pe care l-a purtat și Carmen Amariei, de care handbalista s-a atașat[9] și pe care o consideră mentorul său.[19]

Palmares[modificare | modificare sursă]

Distincții individuale[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Postare pe Facebook”. Contul de Facebook al „U” Cluj. . Accesat în . 
  2. ^ a b „2016 IHF WOMEN'S YOUTH WORLD CHAMPIONSHIP IN SVK TEAM ROSTER (For Media)” (PDF). archive.ihf.info (în engleză). Pagina oficială a Federației Internaționale de Handbal. . Accesat în . 
  3. ^ „2016 IHF WOMEN'S YOUTH WORLD CHAMPIONSHIP IN SVK INDV/TEAM TOTAL STATISTICS” (PDF). archive.ihf.info (în engleză). Pagina oficială a Federației Internaționale de Handbal. . Accesat în . 
  4. ^ a b c „IHF Women's Junior (U20) World Championship Hungary (Debrecen) Team roster ROU - Romania” (PDF). archive.ihf.info (în engleză). Pagina oficială a Federației Internaționale de Handbal. . Accesat în . 
  5. ^ „IHF Women's Junior (U20) World Championship Hungary (Debrecen) Team cumulative statistics ROU - Romania” (PDF). archive.ihf.info (în engleză). Pagina oficială a Federației Internaționale de Handbal. . Accesat în . 
  6. ^ „Alexandra Severin”. Federația Europeană de Handbal. Accesat în . 
  7. ^ „Începe Campionatul Mondial de Handbal Feminin - Tineret”. Federația Română de Handbal. . Accesat în . 
  8. ^ „Alexandra Severin, de la Dinamo, la HC Zalau”. graiulsalajului.ro. . Accesat în . 
  9. ^ a b c Bogdan Lecca (). „Foto, interviu Alexandra Severin”. zerofotbal.ro. Accesat în . 
  10. ^ a b „Alexandra Severin, de la Dinamo, la HC Zalau”. graiulsalajului.ro. . Accesat în . 
  11. ^ Ionuț Costinaș (). „HC Zalău transferă cinci handbaliste internaționale de la tineret!”. sportulsalajean.ro. Arhivat din original la . Accesat în . 
  12. ^ Marius Huțu (). „Minaur Baia Mare a mai făcut o achiziție. Se anunță cel mai tare campionat din istorie în handbalul feminin din România, cu cel puțin 8 echipe cu mari pretenții + Au fost transferate 7 campioane mondiale și europene”. prosport.ro. ProSport. Accesat în . 
  13. ^ Cosmin Filip (). „Minaur mai pierde o jucătoare la vară!”. graiul.ro. Graiul Maramureșului. Accesat în . 
  14. ^ „Romania claim bronze with one-goal win”. archive.ihf.info (în engleză). Pagina oficială a Federației Internaționale de Handbal. . Accesat în . 
  15. ^ „A doua medalie pentru Laslo și compania la Mondiale! Tricolorele au cucerit bronzul în fața Germaniei!”. handbalvolei.ro. HandbalVolei. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  16. ^ „2016 IHF WOMEN'S JUNIOR (U20) WORLD CHAMPIONSHIP IN RUS TEAM ROSTER (For Media)” (PDF). archive.ihf.info (în engleză). Pagina oficială a Federației Internaționale de Handbal. . Accesat în . 
  17. ^ „2016 IHF WOMEN'S JUNIOR (U20) WORLD CHAMPIONSHIP IN RUS INDV/TEAM TOTAL STATISTICS” (PDF). archive.ihf.info (în engleză). Pagina oficială a Federației Internaționale de Handbal. . Accesat în . 
  18. ^ „Romanias tropp i Scandinavian Open 2018” (în norvegiană). Federația Norvegiană de Handbal. Accesat în . 
  19. ^ „INTERVIU cu Alexandra Severin. Cine este mentorul ei și unde se simte cel mai bine în teren”. handbalmagazin.ro. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  20. ^ „CEI MAI BUNI SPORTIVI AI ANULUI 2016”. Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Cluj. . Accesat în . 
  21. ^ „Laureații Sportului Clujean 2016 – DJST Cluj”. sportcontrol.ro. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  22. ^ „CSM București, câștigătoarea Cupei României FAN Courier 2019”. Federația Română de Handbal. . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]