Ion Crăciun

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Handball pictogram.svg Ion Crăciun
Ion Craciun.jpg
Informații generale
Nume complet Ion Crăciun
Data nașterii (64 de ani)
Locul nașterii Constanța, România
Naționalitate Română
Post Portar
Informații despre echipă
Echipa actuală Flag of Romania.svg Corona Brașov
(antrenor principal)
Echipa națională
Ani Țară
2015–2017 Flag of Romania.svg România (tineret)
(antrenor principal)
Echipe antrenate
2003–2009 Flag of Romania.svg CSM Medgidia
2009–2010 Flag of Romania.svg HC Minaur Baia Mare
2010 Flag of Romania.svg CS Tomis Constanța
2010–2011 Flag of Romania.svg HCM Constanța
2011–2015 Flag of Romania.svg Neptun Constanța
2015–2017 Flag of Romania.svg România (tineret)
2018– Flag of Romania.svg Corona Brașov

Ion Crăciun (n. 25 septembrie 1955, în Constanța)[1] este un fost portar român, actual antrenor de handbal la echipa Corona Brașov[2] și fostul antrenor al echipei naționale de handbal pentru tineret a României. Crăciun a obținut o medalie de bronz cu naționala de tineret la Campionatul Mondial din 2016 și a părăsit echipa un an mai târziu, după ce România s-a clasat pe locul al 9-lea la Campionatul European, acuzând și comunicarea inexistentă cu selecționerul primei reprezentative[3].

Carieră[modificare | modificare sursă]

Începând din 2003[4], Ion Crăciun a antrenat timp de șase ani echipa de handbal masculin CSM Medgidia, de care s-a despărțit în iunie 2009 din cauza problemelor financiare ale acesteia[5]. Din vara anului 2009 și până în martie 2010, Crăciun a antrenat echipa masculină HC Minaur Baia Mare, iar în această perioadă numele său a fost vehiculat și pentru preluarea postului de antrenor secund la echipa națională a României[6].

În martie 2010, Crăciun a demisionat de la Minaur, confruntată la rândul ei cu grave probleme financiare[7][8], și a devenit antrenorul echipei de handbal feminin CS Tomis Constanța[7][9], cu care a obținut medalia de bronz în Liga Națională.

În noiembrie 2010, Ion Crăciun a semnat un contract cu echipa masculină a orașului, HCM Constanța[10][11]. La sfârșitul sezonului 2010–2011, antrenorul a câștigat cu HCM Constanța titlul național[12] și Cupa României, fapt ce a permis echipei ca în noul sezon să evolueze în Liga Campionilor. Rezultatele slabe obținute în competiția europeană l-au determinat să-și dea demisia, în octombrie 2011[13]. Inițial respinsă de conducerea clubului[14], aceasta i-a fost totuși ulterior acceptată, în noiembrie 2011[15].

Crăciun s-a întors la echipa feminină, redenumită între timp CSU Neptun Constanța și retrogradată în Divizia A. În iunie 2012, el a fost vizat pentru preluarea postului de antrenor al echipei naționale de handbal feminin a României[16], dar acest lucru nu s-a materializat. În 2013, Ion Crăciun a reușit să promoveze din nou echipa CSU Neptun Constanța în Liga Națională și a rămas antrenorul acesteia până în vara anului 2015, când CSU Neptun, măcinată de probleme financiare, a retrogradat în Divizia A.

În noiembrie 2015, lui Ion Crăciun i-a fost încredințată comanda echipei naționale de tineret a României[17], cu care a obținut apoi medalia de bronz la Campionatul Mondial din 2016. Mandatul lui s-a încheiat în octombrie 2017, Crăciun nedorind să mai continue în acest post[3]. Din vara anului 2018, el este antrenorul Coronei Brașov.

Palmares ca antrenor[modificare | modificare sursă]

Echipa națională
Club

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Sorin Mihalache (). „Handbal / Antrenorul Ion Crăciun împlinește, astăzi, 57 de ani”. Cuget Liber. Accesat în . 
 2. ^ „Ion Crăciun preia pe Corona Brașov din vară!”. HandbalVolei. . Accesat în . 
 3. ^ a b Marius Huțu (). „Naționala de tineret a rămas fără selecționer. Ion Crăciun: "Nu pot dezvolta problemele, sunt destul de grave, astea m-au făcut să și renunț". Antrenorul a vorbit și despre colaborarea cu Ambros Martin: inexistentă!”. ProSport. Accesat în . 
 4. ^ Adrian Dinu (). „Echipa lui Ion Crăciun a debutat cu dreptul”. Ziua de Constanța. Accesat în . 
 5. ^ „Antrenorul Ion Crăciun s-a despărțit de CSM Medgidia”. telegrafonline.ro. . Accesat în . 
 6. ^ Ramona-Ioana Pop (). „Deși curtat de naționala de seniori, pentru Ion Crăciun Minaur rămâne prioritatea numărul 1”. emaramures.ro. Accesat în . 
 7. ^ a b Paul Șerban (). „Ion Crăciun, noul antrenor al CS Tomis”. Ziua de Constanța. Accesat în . 
 8. ^ Alin Boțioc (). „Ion Crăciun a părăsit cârma Minaurului”. ProSport. Accesat în . 
 9. ^ „Constanța: Ion Crăciun este noul antrenor al CS Tomis”. Adevărul de Constanța. . Accesat în . 
 10. ^ „Ion Crăciun este noul antrenor de la HCM Constanța”. Gazeta Sporturilor. . Accesat în . 
 11. ^ „Ion Crăciun este noul antrenor al echipei HCM Constanța”. Mediafax. . Accesat în . 
 12. ^ Ionuț Coman (). „Ion Crăciun, antrenorul lui HCM, nu se mulțumește doar cu titlul: „Vreau și Cupa!". Gazeta Sporturilor. Accesat în . 
 13. ^ Marian Nedelea (). „Motivul pentru care Ion Crăciun și-a dat demisia de la HCM”. Cuget Liber. Accesat în . 
 14. ^ Marian Nedelea (). „Handbal, HCM / Ion Crăciun rămâne, deocamdată, pe banca tehnică”. Cuget Liber. Accesat în . 
 15. ^ Sorin Mihalache (). „Handbal / Demisia lui Ion Crăciun, acceptată de conducerea clubului HCM”. Cuget Liber. Accesat în . 
 16. ^ Sorin Mihalache (). „Ion Crăciun, „în cărți" pentru a prelua naționala de handbal feminin”. Cuget Liber. Accesat în . 
 17. ^ „Ion Crăciun preia naționala feminina de tineret”. HandbalVolei. . Accesat în .