Dana Abed Kader

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Dana Abed Kader
Informații generale
Nume complet Dana Abed Kader
Data nașterii (27 de ani)
Locul nașterii Rakka, Siria
Naționalitate Română
Înălțime 1,74 m
Greutate 68 kg
Post Pivot
Informații despre echipă
Echipa actuală CS Măgura Cisnădie
Număr 14
Cluburi de juniori
Ani Club
0000–2015 ACS Școala 181
000SSP București
Cluburi de seniori*
Ani Club
2015–2017 CSM Cetate Deva
2017–2020 HC Zalău
2020– CS Măgura Cisnădie
Echipa națională
Ani Țară Ap (G)
2011–2014 România (junioare) 51 (138)
2014–2016 România (tineret)
* Apariții și goluri pentru echipa de club doar în cadrul campionatului intern
# Selecții și goluri la națională până la data de 16 decembrie 2015

Dana Abed Kader, nume scris uneori și Dana Abed-Kader (n. , Rakka, Siria[2][3]), este o handbalistă din România care joacă pentru clubul CS Măgura Cisnădie pe postul de pivot.[4][5] Anterior a evoluat pentru HC Zalău.[6][7] Abed Kader a făcut parte din selecționata de junioare a României care a câștigat medalia de aur la Campionatul Mondial din Macedonia, din 2014.[8][9][10][11] În total, handbalista a jucat pentru reprezentativa de junioare a României în 51 de meciuri, în care a înscris 138 de goluri.[1]

Palmares[modificare | modificare sursă]

Viața personală[modificare | modificare sursă]

Dana Abed Kader este de descendență siriană, prin tatăl său.[12] Ea s-a născut în Siria, țară pe care a părăsit-o la vârsta de patru ani.[3] Dana locuiește în București, împreună cu mama, bunica și sora sa. Sora sa, Sara, este și ea handbalistă. Tatăl Danei este încă în Siria, iar handbalista nu l-a mai văzut de 10 ani, însă comunică des cu el.[3][12]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Palmaresul individual și al echipelor naționale în competițiile interțări 1936-2014” (PDF). Federația Română de Handbal. p. 41 (poz.1). Accesat în . 
  2. ^ „Dana Abed-Kader”. eurohandball.com (în engleză). Pagina oficială a Federației Europene de Handbal. Accesat în . 
  3. ^ a b c Bogdan Lecca (). „Bi-interviu și pictorial Dana Abed-Kader, Sara Abed-Kadera”. zerofotbal.ro. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ „Cinci transferuri anunțate de SCM Craiova, Dana Abed-Kader pleacă de la Zalău”. handbalmania.ro. HandbalMania. . Accesat în . 
  5. ^ Ionuț Costinaș (). „HC Zalău va transfera un pivot”. sportulsalajean.ro. Sportul Sălăjean. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ „Zalăul a transferat golghetera Cetății Deva!”. handbalvolei.ro. HandbalVolei. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ Călin Onicaș (). „HC Zalău a transferat o jucătoare născută în Siria!”. sportulsalajean.ro. Sportul Sălăjean. Arhivat din original la . Accesat în . 
  8. ^ „Romania wins gold with a gala performance”. archive.ihf.info (în engleză). Pagina oficială a Federației Internaționale de Handbal. . Accesat în . 
  9. ^ „Fete de aur ! După 15 ani, România a câștigat din nou o medalie de aur la un Campionat Mondial !”. handbalvolei.ro. HandbalVolei. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  10. ^ „2014 WOMEN'S YOUTH WORLD CHAMPIONSHIP IN MKD - ROMANIA TEAM ROASTER” (PDF). archive.ihf.info. Pagina oficială a Federației Internaționale de Handbal. . Accesat în . 
  11. ^ „2014 WOMEN'S YOUTH WORLD CHAMPIONSHIP IN MKD - ROMANIA INDV/TEAM TOTAL STATISTICS” (PDF). archive.ihf.info. Pagina oficială a Federației Internaționale de Handbal. . Accesat în . 
  12. ^ a b „EXCLUSIV / Campioana mondială Abed Kader nu și-a mai văzut tatăl de 10 ani!”. Libertatea. . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]