Aleksander Stavre Drenova

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Aleksander Stavre Drenova
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Drenovë⁠(d), Imperiul Otoman Modificați la Wikidata
Decedat (75 de ani) Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
Cetățenie Albania
România Regatul României
Ocupațiepoet
scriitor
jurnalist
diplomat Modificați la Wikidata
Limbi vorbiteLimba albaneză[1]
limba română
limba aromână Modificați la Wikidata
Activitate
PseudonimAsdreni  Modificați la Wikidata
StudiiUniversitatea din București
LimbiLimba albaneză  Modificați la Wikidata
Mișcare/curent literarAlbanian National Awakening[*][[Albanian National Awakening (period in the history of Albania from the 19th century until the declaration of independence in 1912, during which an Albanian nationalist movement flourished, resulting in an independent Albanian state)|​]]  Modificați la Wikidata
Specie literarărealism, romantism  Modificați la Wikidata
Semnătură

Aleksander Stavre Drenova (n. , Drenovë⁠(d), Imperiul Otoman – d. , București, România), cu pseudonimul Asdren sau Asdreni, a fost un poet albanez, cunoscut în special pentru că a scris imnul național albanez, Hymni i Flamurit (Imnul steagului).

Nascut în Drenova aproape de Korca în Albania, scria în dialectul local tosk (dialect din sud). A urmat școala greacă din orașul său, dar la moartea tatălui, când avea 13 ani, a fost obligat să plece la București ca să se întâlnească cu frații săi, unde a cunoscut mediile literare și naționaliste albaneze din oraș.

În 1904, Asdreni a publicat Rreze dielli („Raze de soare”), prima antologie de 99 poezii dedicate lui Scanderbeg, erou național albanez. A doua antologie, care avea tot 99 poezii, Ëndrra e lotë („Vise și plânsete”) a fost publicată în 1912 și era dedicată unei călătoare britanice, Edith Durham. Al treilea volum de poezii de Asdreni Psallme murgu („Psalmi de călugăr”) au apărut în 1930. Sonetul era stilul său preferat.

După o scurtă întoarcere în Albania în 1914, Asdreni a revenit în România, unde a continuat să susțină mișcarea națională albaneză. În 1937 călătorește în Albania, dar se întoarce repede în România. A murit in București.

Hymni i Flamurit a fost publicat prima dată pe 12 aprilie 1912 sub titlul Betimi mi flamur („Jurământul steagului”) în Liri e Shqipërisë (Libertatea din Albania), într-un ziar albanez în Sofia (Bulgaria). În același an, autorul a inclus poezia în antologia poetică Ëndrra e lotë („Vise și plânsete”) publicată în București.

Opera[modificare | modificare sursă]

  • Rreze dielli (Rayos de sol, 1904)
  • Ëndrra (dh)e lotë (Sueños y lloros, 1912)
  • Psallme murgu (Salmos de un monje, 1930)
  • Kambana e Krujës (La campana de Kruja, 1937)
  1. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)