Acid fluorosulfonic

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Acid fluorosulfonic
Structură
Structură
Fluorosulfuric-acid-3D-vdW.png
Alte denumiri Acid fluorosulfonic
Identificare
OS(=O)(=O)F[1]  Modificați la Wikidata
Număr CAS [7789-21-1]
Informații generale
Formulă chimică FSO3H
Masă molară 100.06 g/mol
Proprietăți
Densitate 1,84 g/cm3
Solubilitate ușor miscibil cu apa
Aciditate (pKa) -10
| colspan="2" style="line-height: 1.0;|
C : Coroziv
Coroziv,
Fraze R R20, R35
Fraze S S1/2, S26, S45

NFPA 704.svg

Sunt folosite unitățile SI și condițiile de temperatură și presiune normale dacă nu s-a specificat altfel.

Acidul fluorosulfuric este un acid anorganic cu formula chimică FSO3H.Este unul dintre cei mai puternici acizi.O formulă mult mai apropiată de configurația sa și de relativa asemănare cu acidul sulfuric este HSFO3, simetria moleculei fiid tetraedrică.

Proprietăți fizico-chimice[modificare | modificare sursă]

Acidul fluorosulfuric acid este un lichid ușor colorat, solubil în solvenți polari de genul nitrobenzen, acid acetic , și acetat de etil , dar foarte puțin solubil în solvenți nepolari de tipul alcanilor.Datorită acidității sale puternice (superacid) dizolvă orice compus organic acceptor de protoni.[2] FSO3H hidrolizează lent la HF și H2SO4.

Sinteză[modificare | modificare sursă]

Acidul fluorosulfuric este preparat prin reacția dintre HF și trioxid de sulf:

SO3 + HF → FSO3H

Ca o alternativă la această reacție se folosesc sărurile KHF2 sau CaF2 care se tratează cu oleum la 250 °C.Din mediul de reacție este extras în gaz inert iar apoi supus distilării.[3]

Aciditate[modificare | modificare sursă]

FSO3H este unul dintre cei mai tari acizi acid Brønsted chiar în comparație cu carboranul [4] . Constanta de aciditate H0 are valoarea de -15.1 comparativ cu -12 H2SO4.Combinația dintre FSO3H și un acid Lewis (pentafluorură de stibiu) duce la un compus numit acid magic de departe cel mai puternic agent de protonare.

Aplicații[modificare | modificare sursă]

FSO3H este util la regenerarea mixturii de HF și H2SO4 utilizată pentru gravarea cristalului. FSO3H este folosit în procesul de izomerizare a alcanilor, la alchilarea hidrocarburilor cu alchene,[5] , și de asemenea ca agent de fluorurare. [3]

Atenționări[modificare | modificare sursă]

Acidul fluorosulfuric este considerat un acid extrem de toxic și coroziv. Prin hidroliza sa se pune în libertate HF extrem de toxic. Adiția de apă este o reacție extrem de violentă, puternic exotermă.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Acid fluorosulfonic”, Fluorosulfonic acid (în engleză), PubChem, accesat în  
  2. ^ Encyclopedia of Reagents for Organic Synthesis 2001 John Wiley & Sons, Ltd
  3. ^ a b Cotton, F.A.; Wilkinson, G. (1980) Advanced Inorganic Chemistry: A Comprehensive Text, 4th Edition, p.246, Wiley-Interscience Publications.
  4. ^ M. Juhasz, S. Hoffmann, E. Stoyanov, K.-C. Kim, C. A. Reed, Angewandte Chemie International Edition 2004, volume 43, 5352 - 5355.
  5. ^ Olah, G.; Farooq, O.; Husain, A.; Ding, N.; Trivedi, N.; Olah, J. (1991) Superacid FSO3H/HF-Catalyzed Butane Isomerisation. Catalysis Letters 10, 239-248.