CSM Fetești

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
CSM Fetești
CSM Fetesti.png
Informații generale
Numele completClubul Sportiv Municipal Fetești
PoreclăFeteștenii
Nume precedent(e)Locomotiva CFR Fetești
Rapid Fetești
Data fondării1945; acum 77 ani (1945)
ca Locomotiva CFR Fetești
1972; acum 50 ani (1972)
ca Rapid Fetești
2018; acum 4 ani (2018)
ca CSM Fetești
Culori600px Gray HEX-C0C0C0 White Red HEX-EE3123 Black.svg 
StadionMunicipal
(2.000 locuri)
CampionatLiga a III-a  Modificați la Wikidata
ProprietarPrimăria Fetești
PreședinteDragoș Țonea
Prezență online
pagină Facebook
Echipament
Kit body.svg
Kit right arm.svg
Kit shorts.svg
Kit socks long.svg
Acasă
Kit body.svg
Kit right arm.svg
Kit shorts.svg
Kit socks long.svg
Deplasare
Soccerball current event.svg
Pentru sezonul în curs vedeți:
Liga a III-a 2021-2022

CSM Fetești este un club de fotbal din Fetești, județul Ialomița, ce evoluează în prezent în Liga a III-a.

Istorie[modificare | modificare sursă]

La 4 august 1945, în complexul de cale ferată Fetești, a luat ființă echipa de fotbal AS Locomotiva CFR Fetești, din inițiativa unui mare număr de muncitori, cu dragoste de sport, dintre care putem aminti pe Oprea Cojocaru, Petre Ion, Ștefan Iacob.

Echipa dispută și jocuri amicale internaționale cu formațiile din Ruse, Silistra, Tolbuhin, iar rezultatele foarte bune de atunci au dus la ridicarea prestigiului clubului și numărul mare de spectatori ce umpleau stadionul la fiecare meci jucat acasă.

După anul 1963 Locomotiva CFR se mută pentru câțiva ani pe terenul de la jandarmerie deoarece începe construcția stadionului Central din Parcul Mare ce urma sa aibă 20.000 de locuri. Terenul Central este dat parțial in folosință in anul 1972, iar în sezonul 1987–88 se organizează aici întrecerile Ceferiadei pe țară sub tutela Regionalei CFR Constanța.

Între timp, apar alte echipe în oraș, Progresul (echipa primăriei), Ogorul (IAS), Autobuzul (IRTA) care au jucat în categoriile inferioare. Progresul și Ogorul au fuzionat și astfel apare o nouă echipă numită Viticola Fetești. În vara anului 1972, după ce Viticola a pierdut barajul de promovare în Divizia C, cele două cluburi importante ale orașului, Viticola și Locomotiva CFR au decis să fuzioneze pentru a oferi orașului Fetești un un club mai puternic și au format o nouă entitate, Rapid Fetești.

În primul sezon reușește să câștige Campionatul Județean Ialomița și promovează în Divizia C, unde va juca pentru următoarele trei sezoane. După ce a terminat pe locul 10 în sezonul 1973–74 și pe locul 9 în sezonul 1974–75, clubul a retrogradat în Divizia a patra la sfârșitul sezonului 1975–76, când s-a clasat pe locul 16.

Rapid Fetești a promovat înapoi în Divizia C la sfârșitul sezonului 1978–79. Feteștenii au petrecut următoarele șase sezoane în divizia a treia în care s-au clasat astfel: locul 12 (1979–80), locul 5 (1980–81), locul 3 (1981–82), locul 10 (1982–83), locul 8 (1983–84) și locul 15 (1984–85) când retrogradat. Locul trei obținut în 1982 va rămâne cea mai bună performanță din istoria clubului.

În această perioadă la conducerea asociației au fost Matei Mihai, Moga Ion si Neagu Vasile, iar pe banca tehnică regăsim nume importante ca: Ion Pestriță, Nae Georgescu, Ion Simula, Vasile Enache, M.Turcu, Țiți Dumitriu.

O altă revenire in Divizia C a fost realizată la finalul sezonului 1992–93, echipa reușind să câștige Campionatul Județean Ialomița și barajul de promovare jucat împotriva campioanei judetului Brăila, Șantierul Naval Brăila.

În sezonul 1993–94, sub comanda antrenorului Gheorghiță echipa nu reușește sa adune in primele etape niciun punct, acesta fiind înlocuit cu Drogeanu. Se aduc jucători cu experiență la precum: Gigi Marian, Sandu Țăranu, Vali Nicolae, Costel Borcan sau Nelu Rotaru care duc echipa pe locul 12 cu 36 de puncte evitând retrogradarea. În sezonul următor, din cauza retragerii sponsorului principal, Elcom, clubul se confruntă cu mari dificultăți financiare și după doar nouă runde se retrage din Divizia C.

La finalul sezonului 2001–02 echipa câștigă Campionatul Județean Ialomița, dar pierde barajul de promovare jucat la Strejnic împotriva campioanei județului Buzău, Turistul Pietroasele Haleș, cu 4–1.

După opt sezoane în campionatul județean, în care termină de fiecare dată pe podium, în sezonul 2010–11 echipa are un tur de campionat foarte modest fiind aproape de zona retrogrădarii, dar in retur echipa are doar două înfrângeri din 15 meciuri si termină pe locul 6.

Sezonul următor avea sa fie unul foarte bun, feteștenii reușind să câștige campionatul județean, Cupa României – faza județeană și barajul pentru promovarea în Liga a III-a, jucat împotriva campioanei judetului Brăila, Victoria Traian, cu 3–0 la penalty-uri pe teren neutru la Berca. Antrenorul Marius Munteanu a folosit urmatorii jucatori: Iulian Gândac, Dragoș Țonea, Alexandru Ghiță, Mihăiță Ciubuc, Petruș Neculai, Alexandru Țiflea, Florin Nedelea, Tudorel Ivan, Iulian Marcu, George Comănași, Vasile Pena, Florin Juncănariu, Ionuț Mitu, Mădălin Clinciu, Răzvan Țiflea, Marius Ureche, Andrei Cimpoieru, Emil Călugăru, Cosmin Dănilă, Iulian Roșoagă, Ionuț Pioaru, Iulian Nasture, Marin Nicolaie.[1]

La revenirea in a treia divizie echipa din Rapid Fetești termină campionatul pe locul 9. Pe lângă jucatorii care au reușit promovarea apar în echipă :Erhan Eracai Erhan, Liviu Ștefan, Gabriel Contu, Dan Marian, Viorel Stanciu, Alexandru Paraschiv si Alexandru Uruc.

Stadion[modificare | modificare sursă]

Meciurile se jucau pe un teren improvizat in spatele "Morii Deliu" actualmente in zona podului rutier peste calea ferata. Pe acest teren s-a desfasurat si primul meci de cupa Romaniei dintre Locomotiva Fetesti si Locomotiva Grivita Rosie Bucuresti incheiat cu 5-4 pentru fetesteni.La acea data echipa fetesteana se afla la campionatul regional Constanta-Bucuresti. Echipa isi muta locul de disputare a meciurilor si se construieste in zona actualului Uscator de Cereale o noua baza sportiva. Stadionul avea o capacitate de 500 locuri cu o tribuna din metal, o locuinta pentru administratorul bazei, dar si vestiare pentru gazde, oaspeti si arbitrii construite din lemn. De obicei insa echipa gazda se echipa in depou unde langa dormitoarele CFR era si o magazie cu echipament sportiv.

Antrenori[modificare | modificare sursă]

  • Petcu Ovidiu
  • Miky Mihailescu
  • Gaby Sandor
  • Cozma Ludovic
  • Roibu Alexandru
  • Humis Constantin
  • Pestrira Ion

Lotul de jucători[modificare | modificare sursă]

Vasile Pain, Vasile Albut, Moga Ion, Sandu si Ion Dedu, Feniat, Laur, Titi Matei, Nae Ionescu, Sile Paslaru, Alexandru Roibu, Gica Ghinea, Stroe Ionescu, Nicu Calau, Mihai Nan, Campeanu Ion, Stan Ion, Ion Florin, Albu Tudor dar si jucatori mai tineri cum sunt:Olanescu Nicu, Pana Ion, Nicoara Florica, Teodorescu Dinu, Burlacu Valerica, Pache Serban, Valeanu Nicu, Radu Vlad, Virgil Ivanciu, Marian Apistolescu. Portari - Ion Alexandru, Vasile Albut, Axentovici, Mijlocași - Paraschiv Dumitru, Aurel Radulescu, Stefan Manea, Vasile Marinescu, Ricu Bulgaru, Topa, Georgescu Daniel, Miron Mirica, Teologu Spiru, Alexandru Roibu, Mihalcea Gica, Trandafir Arghir, Iacob Stefan, Sichi Mihalcea, Jan Falcusi, Ghita Stascu, Grigore Virgil, Doicescu Tudor, Udrea Emil, Aurica Stanescu, Gica Mitache si altii.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Rapidul Fetești, învingătoare la penalty-uri în fața Victoriei din Traian”. liga2.prosport.ro. Accesat în .