4 Minutes

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
„4 Minutes”
Disc single de Madonna feat. Justin Timberlake și Timbaland
de pe albumul Hard Candy
Lansat17 martie 2008 (2008-03-17)
Format
Înregistrat
GenDance-pop
Lungime4:04
Casă de discuriWarner Bros.
Compozitor
Producător
  • Timbaland
  • Justin Timberlake
  • Danja
Single-urile Madonnei
Jump
(2006)
4 Minutes
(2008)
Give It 2 Me
(2008)
Cronologia lui Justin Timberlake
Until the End of Time
(2007)
4 Minutes
(2008)
Dead and Gone
(2009)
Cronologia lui Timbaland
Elevator
(2008)
4 Minutes
(2008)
Dangerous
(2008)

4 Minutes”, cunoscut și sub numele de „4 Minutes to Save the World” (română 4 minute pentru a salva lumea) este o melodie pop/R&B a Madonnei, lansată ca prim single de pe albumul Hard Candy. Melodia este un featuring cu Justin Timberlake, care a co-scris și co-produs melodia alături de Timbaland. Acest single a devenit al 37-lea hit de top 10 în Billboard Hot 100, Madonna devenind artistul cu cele mai multe hituri de top 10, întrecându-l pe Elvis. Discul single a devenit al 77-lea cel mai bine vândut în anii 2000 în Australia, fiind singurul cântec al artistei din clasamentul de sfârșit de deceniu.[1]

Informații despre cântec[modificare | modificare sursă]

Melodia mai este numită și 4 Minutes to Save the World, chiar și de Madonna. Single-ul a debutat oficial pe 17 martie 2008 la radio. A fost lansat digital în întreaga lume (cu excepția S.U.A.) pe 18 martie și în S.U.A. pe 28 martie. Melodia a fost folosită într-o reclamă la Sunsilk, care a început să fie difuzată pe 17 martie.

Performanța în topuri[modificare | modificare sursă]

4 Minutes a ajuns pe locul 1 în mai multe țări: Argentina, Australia, Belgia, Brazilia, Bulgaria, Chile, Canada, Danemarca, Elveția, Finlanda, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Olanda, Norvegia, România, Suedia, Turcia, Regatul Unit, și în top 5 în Austria, Franța, Japonia, Noua Zeelanda și Statele Unite.

În United World Chart, melodia a câștigat, până acum, 5,716,000 de puncte, și a stat pe locul 1 timp de 11 săptamâni consecutive.

Videoclip[modificare | modificare sursă]

Madonna in videoclipul "4 Minutes"


Single-ul a fost filmat în 4 zile, de pe 28 ianuarie până pe 31 ianuarie 2008, inclusiv.

În început, Timbaland își spune replicile, după care Madonna împinge o mașină într-o casă, în care ea și Timberlake cântă, în timp ce un fundal negru îi urmărește. Ieșind pe ferestre, dau de o parcare auto, în care dansează. O dată ce se aprind luminile unei alimentare, Madonna și Justin intră, se urcă pe rafturi și dansează în continuare, în timp ce fundalul negru "mănâncă" cumpărătorii. Mergând mai departe într-o baie, Madonna îl vede pe Timberlake în oglindă, și amândoi își dau jos o piesă de vestimentație. Apoi, ajung în locul în care Timbaland era la început, unde un ceas digital mare număra înapoi de la 4 minute. În timp ce dansează, apare și fundalul negru, care "mănâncă" fața Madonnei și corpul lui Justin.

Topuri[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ en The Daily Telegraph "Delta Goodrem's talents top the charts". Accesat pe 11 ianuarie 2010