Sari la conținut

.eu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

.eu este domeniul de internet de nivel superior al Uniunii Europene.

Momentan este un domeniu în curs de tranziție, după un sistem avansat de protecție împotriva înregistrărilor abuzive pentru a permite organizațiilor și companiilor să își protejeze numele de domeniu. Mai nou, domeniul .eu se foloseste pentru participantii concursului european "Eurovision".

Faze[modificare | modificare sursă]

Sistemul este bazat pe 2 faze de înregistrare:

  • faza Sunrise: a început pe 7 decembrie 2005, iar în această perioadă domeniile .eu vor fi valabile numai organizațiilor sau companiilor cu drepturi prioritare. În acest sens, cerințele vor fi susținute prin documente de către aceștia. În principal este vorba de organizațiile și companiile ce dețin funcții publice în Uniunea Europeană, dețin drepturi asupra unui trademark, sau reprezintă o denumire geografică sau o altă denominare. Începând cu 7 februarie 2006, mai au drept prioritar și alte organizații sau companii ce au subiectul activității în țările ce fac parte din țările membre precum și denominări de orice tip aparținând țărilor membre.
  • faza Land Rush: a început pe 7 aprilie 2006, iar din acest moment, domeniile .eu sunt valabile pentru înregistrare tuturor persoanelor juridice sau fizice. Cei ce nu și-au putut susține cererile de drept prioritar prin documentație au trebuit să aștepte până la începerea acestei faze.

Înregistrare[modificare | modificare sursă]

Conform reglementării numărul 733/2002[1] din 22 aprilie 2002 a Parlamentului European și al Consiliului Europei, cu privire la implementarea domeniilor .eu de nivel superior, dreptul la înregistrarea unui domeniu .eu se acordă categoriilor de companii, organizații sau persoane fizice care:

  • au biroul înregistrat, sediul central sau zona principală de desfășurare administrativă și comercială în cadrul Comunității Europene;
  • organizații stabilite în cadrul Comunității Europene fără vreun prejudiciu legal la aplicarea legilor naționale;
  • persoanele fizice rezidente în cadrul Comunității Europene.

Companiile sau organizațiile ce dețin un trademark înregistrat în Comunitatea Europeană, dar nu au sediul pe teritoriul acesteia, nu pot înregistra domenii .eu.

Operator[modificare | modificare sursă]

Este operat de o organizație independentă, non-profit, denumită EURid - European Registry for Internet Domains, cu sediul în Bruxelles, Belgia. Organizația este împărțită pe patru zone de interes:

Preț[modificare | modificare sursă]

Pentru primul an de activitate, prețul unui domeniu .eu este de 10 €. Acest preț este valabil prin achiziționarea domeniilor direct de la EURid de către registrari[2]. Prețul final poate varia funcție de preferintețe acestora din urmă. După primul an de activitate, EURid urmărește diminuarea prețului de înregistrare al domeniilor la 5 €.

Conform cerințelor Comisiei Europene, reglementarea 874/2004[3] susține că numai acei registrari acreditați de către EURid pot oferi înregistrări pentru domeniile .eu (art. 4). Mai precis, acest lucru înseamnă că oferirea de înregistrări ca "reseller" (și anume un gen de subcontractor al unui registrar acreditat sau un intermediar ce nu este acreditat de către EURid), este complet exclusă. Pentru mai multă siguranță (și pentru a evita înregistrarea invalidă a unui domeniu .eu), se recomandă verificarea listei societăților acreditate de EURid.

Lista companiilor[modificare | modificare sursă]

Companiile din România acreditate pentru înregistrarea domeniilor .eu conform EURid[4] sunt:

Resurse[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]


Notă: O presupunere oarecum amuzantă asupra acestui domeniu este din perspectiva semnificației sale în limbile statelor membre. Spre exemplu, atât în limba română cât și în limba portugheză, "eu" înseamnă același lucru, respectiv pronumele persoanei I, ceea ce poate duce la o cerere impresionantă de nume de domenii din partea acestor țări, în special în rândul persoanelor fizice.