École normale supérieure

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la École Normale Supérieure)
Salt la: Navigare, căutare
École normale supérieure
École normale supérieure de la rue d'Ulm - logo.svg
Informații
Fondată 1794
Tip EPCSCP
Localizare
Țara Franța
Oraș Paris
Conducere
Rector Monique Canto-Sperber
Alte informații
Site oficial ens.fr

École normale supérieure (Pronunție în franceză: /ekɔl nɔʁmal sypeʁjœʁ/; în traducere Școala Normală Superioară, cunoscută si drept Normale sup’, Normale, si ENS) este una dintre cele mai prestigioase grandes écoles franceze (instituții de învățământ superior din afara sistemului de universități publice). ENS a fost inițial concepută în timpul Revoluției Franceze[1], iar scopul său era să dea Republicii un nou corp de profesori, formați în spiritul critic și valorile seculare ale Iluminismului. De atunci s-a dezvoltat într-o instituție de elită care a devenit o platformă prin care mulți dintre cei mai inteligenți tineri francezi urmează cariere de înalt nivel în cadru guvernamental sau academic.

Printre alumnii se numără filosofi, scriitori, oameni de știință, oameni de stat și chiar ai bisericii. Printre aceștia se află și 12 laureați ai Premiului Nobel, 10 deținători ai unor Medalii Fields, 1 laureat al Premiul Gauss și 2 deținǎtori ai Medaliei John Bates Clark in Economie.

Pentru mult timp, femeile învățau la o ENS separată. Cele două s-au unit, după discuții aprinse, într-o singură entitate cu campusul principal in locația istorică de pe Rue d'Ulm în Paris.

Sistemul ENS este diferit față de cele mai multe sisteme educaționale din afara Franței, deși a fost copiat încă din epoca Napoleoniană, de exemplu în Italia. Cu toate acestea, universitatea s-a clasat pe poziția a 33-a The ENS system is different from that of most higher education systems outside France, although it has been copied since Napoleonic times, for instance in Italy. Nevertheless, the university was ranked 33rd in the 2011 QS World University Rankings.[2] În THE-QS World University Rankings (din 2010 au fost produse două clasamente separate: Times Higher Education World University Rankings și QS World University Rankings) a fost cea mai bună insituție de învățământ superior din Europa Continentală în 2006 și 2007.[3][4]

The quadrangle at the main ENS building on rue d'Ulm is known as the Cour aux Ernests – the Ernests being the goldfish in the pond.

Campusul istoric Paris ENS se află în jurul rue d'Ulm, (clădirea principală fiind pe rue d'Ulm, la numărul 45) în Paris. ENS-Ulm are ca anexe campusul de pe Boulevard Jourdan (anterior colegiul pentru femei) (48°49′21″N 2°19′53″E / 48.822439°N 2.331312°E / 48.822439; 2.331312), în altă zonă a Parisului, și în Montrouge (o suburbie; 48°49′15″N 2°18′55″E / 48.820742°N 2.315180°E / 48.820742; 2.315180), precum și o anexă a Biologiei în zona rurală, în Foljuif.

Alte 2 écoles normales supérieures au fost înființate în secolul al XIX-lea: École Normale Supérieure de Lyon (științe și umanioare); și École Normale Supérieure de Cachan (științe pure și aplicate, sociologie, economie si managment, limba engleză)and applied sciences, sociology, economics and management, English language) în Cachan. Toate 3 formează informal grupul ENS.

École normale supérieure este a membră a Paris Sciences et Lettres - Quartier latin, o uniune de cinci instituții de învățământ superior, toate aflate în Paris, care are ca scop cooperǎri și sinergii în cadrul academic.

École normale supérieure coopereazǎ în Atomium Culture, prima Platformă Permanentă pentru Excelență Europeană care aduce împreună unele dintre cele mai bune universități europene, ziare si afaceri.

Conținut online gratuit[modificare | modificare sursă]

Unele cursuri pot fi accesate pe site-ul ENS "Savoirs en multimédia".

Aproape 60 de cărți în limba franceză pot fi accesate gratuit pe acest "Éditions Rue d'Ulm" site.

Referințe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de École Normale Supérieure

Coordonate: 48°50′31″N 2°20′41″E / 48.841837°N 2.344754°E / 48.841837; 2.344754