Grandes écoles

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Grandes écoles (Pronunție în franceză: /ɡʁɑ̃dz‿ekɔl/; „mari școli”) din Franța sunt unități de învățământ superior care sunt separate și paralele, dar deseori conectate la cadrul principal al sistemului universitar public francez. Unele Grandes écoles sunt institute de învățământ de elită care angajează o concurență acerbă pentru admitere; iar unii dintre absolvenții lor domină în mod regulat nivelurile superioare ale sectoarelor private și publice ale societății franceze.[1][2][3]

Grandes écoles recunosc în principal studenții pe baza clasamentului național la examenele orale și scrise. Deși sunt deschise pentru oricine să se înscrie, candidații la examenele naționale au împlinit aproape întotdeauna doi sau trei ani de clase pregătitoare dedicate admiterii. Unii admit, de asemenea, absolvenți selectați ai programelor asociate sau de licență, ai curriculum-urilor tehnice de 2 ani și chiar a candidaților care lucrează deja și ai studenților internaționali prin programe de schimb.

Grandes écoles diferă de universitățile publice din Franța: într-adevăr, universitățile din Franța sunt instituții cuprinzătoare compuse din mai multe facultăți care acoperă diverse domenii (științe naturale, inginerie, drept, economie, medicină, științe umane etc.) cu un corp de studenți mare. Pe de altă parte, Grandes Écoles au dimensiuni mult mai mici și își recrutează studenții cu procese mai selective (de obicei câteva sute de studenți pe an pe instituție și câteva mii de studenți pe an la nivel de țară). Arts et Métiers ParisTech are cea mai mare populație de studenți, cu 6.000 de studenți.

O mare parte din Grandes écoles este publică și, prin urmare, costurile sunt limitate. Școlile private există și ele și au taxe de școlarizare mari; facultățile de afaceri percep de obicei taxe mai mari.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „France's educational elite”. . Accesat în – via www.telegraph.co.uk. 
  2. ^ Pierre Bourdieu (). The State Nobility: Elite Schools in the Field of Power. Stanford UP. pp. 133–35. 
  3. ^ What are Grandes Ecoles Institutes in France?