Licența Publică Generală GNU

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
GNU General Public License

GNU GPLv3 Logo
AutorRichard Stallman
Ultima versiune3
EditorFree Software Foundation
Publicată29 iunie 2007
Compatibilă cu DFSGDa[1]
Aprobată FSFDA[2]
Aprobată OSIDa[3]
CopyleftDA[2][4]
Websitegnu.org/licenses/gpl.html

Licența Publică Generală GNU (engleză GNU General Public License, prescurtat GNU GPL) este o licență software a Fundației pentru Software Liber. Scopul licenței este de da dreptul oricărui utilizator de a copia, modifica și redistribui programe și coduri sursă ale programatorilor care își licențiază operele sub tutela GPL. GNU GPL este una dintre cele mai utilizate licențe software.

Licența a fost scrisă inițial de Richard Stallman pentru proiectul GNU.

Licența GPL este cea mai cunoscută și utilizată licență de tip copyleft, care impune distribuția creațiilor derivate să fie licențiate sub aceeași licență copyleft. Conform acestei filozofii, GNU GPL acordă același drepturi acordate de definiția software-ului liber, dar folosește copyleft pentru a asigura păstrarea acestor drepturi, chiar dacă creația originală a fost modificată. Aceasta este o diferență majoră față de licențele permisive, cum ar fi familia de licențe BSD.

Versiuni[modificare | modificare sursă]

Versiunea întâi[modificare | modificare sursă]

Versiunea întâi a licenței GPL (GPLv1) a fost publicată la data de 25 februarie 1989, ca licență unică utilizabilă pentru distribuția software. Prin licența GPL redistribuirea software, căruia i s-au implementat modificări, pastrează dreptul de a-l distribui în acei termeni inițial stabiliți pentru versiunea de bază publicată.

Versiunea a doua[modificare | modificare sursă]

Versiunea a doua a licenței GPL (GPLv2) a fost publicată în iunie 1991 împreună cu o licență complementară pentru biblioteci software, numită LGPL.

Versiunea a treia[modificare | modificare sursă]

Versiunea a treia a licenței GPL (GPLv3) a fost publicată pe 29 iunie 2007 după aproape 2 ani de lucru și consultări publice. În 2005, FSF a anunțat începerea lucrului la versiunea a treia a GPL, iar în ianuarie 2006 a publicat prima schiță pentru consultări publice.

GPLv3 a fost scrisă de Richard Stallman, cu consiliere legislativă oferită de Eben Moglen și Software Freedom Law Center.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Debian – License information”. Software in the Public Interest, Inc. Accesat în . 
  2. ^ a b „Licenses – Free Software Foundation”. Free Software Foundation. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „Licenses by Name”. Open Source Initiative. Accesat în . 
  4. ^ „Copyleft: Pragmatic Idealism – Free Software Foundation”. Free Software Foundation. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]