Spirit (album de Leona Lewis)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Spirit
Album de studio de Leona Lewis
Lansare9 noiembrie, 2007
Înregistrare2007
Genpop
Durată52:39 (Versiunea internațională)
51:40 (Versiundea pentru S.U.A.)
Casă de discuriSony BMG, Syco, J
Limba originarălimba engleză  Modificați la Wikidata
ProducătorWalter Afanasieff, Josh Alexander, Dallas Austin, Louis Biancaniello, Simon Cowell (executiv), Clive Davis (executiv), Dr. Luke, Eric Hudson, The Jam, Steve Mac, Michael Mani, Novel, Jordan Omley, J. R. Rotem, The Runaways, Stargate, Billy Steinberg, Ryan Tedder, Sam Watters, Wayne Wilkins; Maddscientist, Akon
Cronologie – Leona Lewis
Spirit Echo
(2009)

Spirit este albumul de debut al câtăreței de origine engleză Leona Lewis.

Producerea materialului[modificare | modificare sursă]

La data de 25 aprilie a anului 2007, prin intermediul unui comunicat de presă era dezvăluit că Simon Cowell și Clive Davis vor lucra împreună pentru producerea albumului de debut al lui Lewis, intitulat Spirit.[1]

Lewis a înregistrat piesele incluse pe album în diferite locații: Londra, Miami[2], Los Angeles[3], New York[4] și Atlanta.[4] Ea a lucrat cu producători renumiți precum Dr. Luke[4], Dallas Austin[4], Max Martin, Stargate[5], Walter Afanasieff[6], Salaam Remi, Kara DioGuardi, Per Magnusson, David Kreuger, Richard Page sau Novel.[7]

Reacția criticilor[modificare | modificare sursă]

Albumul Spirit a primit recenzii bune din partea criticilor, care au apreciat vocea Leonei Lewis, dar care au criticat banalitatea produsului discografic.[8] Site-ul românesc BestMusic.ro i-a acordat trei puncte din cinci albumului făcând următoarea recenzie:

„Nimeni nu poate tăgădui faptul că Leona Lewis are o voce foarte bună. Problemele intervin atunci când privim mai îndeaproape înspre artistă și ceea ce face ea. Descoperim, astfel, că "Spirit" e doar un alt album de R&B și pop, construit pe aceeași rețetă ce combină baladele melancolice cu track-uri săltărețe de discoteca.[8]"

Între una și alta, vocea Leonei nu are timp decât de execuție, nu și de interpretare. Și, oricât de bună i-ar fi vocea, ea nu poate convinge prin simpla atingere a unor note. "Emoția" transmisă este acel tip de emoție pe care artiștii învață s-o mimeze la concursuri gen "American Idol", "X Factor" sau – de ce nu – "Megastar". Probabil că și Leonei i s-a spus: "Ce zice textul acolo? Ei, vezi, trebuie să simti chestia asta!...[8]"

Așadar, un album de debut a cărui single a atins nr.1 și care, probabil, va mai produce un hit sau două înainte de a deveni unul din miile albume de duzina din R&B-ul internațional. Mariah Carey se va simți puțin amenințată, după care se va liniști. Leona Lewis, fie va face o schimbare radicală (și originală), fie va rămâne în memoria colectivă drept fata cu "Bleeding Love".[8]"

Succesul comercial[modificare | modificare sursă]

Spirit a fost lansat la data de 9 noiembrie, 2007 în Irlanda, unde a câștigat instantaneu prima poziție în clasamentul celor mai comercializate albume.[9] Patru zile mai târziu, pe 12 noiembrie, produsul discografic a avut premiera și în Regatul Unit, unde a devenit foarte popular în scurt timp, înregistrând vânzări record.[10]

Datorită succesului înregistrat în Europa, albumul Spirit a fost lansat la data de 8 aprilie, 2008 și în Statele Unite ale Americii, unde a intrat în topul celor mai comercializate produse discografice direct pe poziția cu numărul întâi.[11][12] Asfel, Leona Lewis a devenit prima interpretă de origine britanică care a debutat pe prima poziție în acest clasament, din istoria sa.[13] În America de Nord, a fost comercializată o altă variantă a albumului, care conține două melodii noi (Forgive Me" și „Misses Glass").

Lista melodiilor[modificare | modificare sursă]

  1. "Bleeding Love" – 4:23
  2. "Whatever It Takes" – 3:27
  3. "Homeless" – 3:50
  4. "Better in Time" – 3:54
  5. "Yesterday" – 3:54
  6. "Take a Bow" – 3:59
  7. "Angel" – 4:14
  8. "Here I Am" – 4:52
  9. "I'm You" – 3:48
  10. "The Best You Never Had" – 3:43
  11. "The First Time Ever I Saw Your Face" – 4:26
  12. "Footprints in the Sand" – 4:08

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ en Simon Cowell și Clive Davis lucrează la albumul de debut al lui Lewis prnewswire.com
  2. ^ en Leona s-a întors Arhivat în , la Wayback Machine. RCA
  3. ^ en Leona își încheie anul The Daily Record
  4. ^ a b c d en Leona Lucrează din greu în S.U.A. Arhivat în , la Wayback Machine. What's on TV
  5. ^ en Nopți nedormite pentru Leona Lewis Arhivat în , la Archive.is Sunday Mirror
  6. ^ en Simon Cowell apără lipsa din topuri a Leonei Arhivat în , la Wayback Machine. product-reviews.net
  7. ^ en Leona și Novel Arhivat în , la Wayback Machine.
  8. ^ a b c d Recenzia făcută de BestMusic.ro:"

    Pe domnișoara Lewis o știți, cu siguranță, datorită piesei "Bleeding Love". Britanicii, însă, o mai știu și datorită faptului că a câștigat "X Factor", versiunea engleză a lui "American Idol"; de unde, practic, i s-a tras și celebritatea.

    „Nimeni nu poate tăgădui faptul că Leona Lewis are o voce foarte bună. Problemele intervin atunci când privim mai îndeaproape înspre artistă și ceea ce face ea. Descoperim, astfel, că "Spirit" e doar un alt album de R&B și pop, construit pe aceeași rețetă ce combină baladele melancolice cu track-uri săltărețe de discoteca."

    Între una și alta, vocea Leonei nu are timp decât de execuție, nu și de interpretare. Și, oricât de bună i-ar fi vocea, ea nu poate convinge prin simpla atingere a unor note. "Emoția" transmisă este acel tip de emoție pe care artiștii învață s-o mimeze la concursuri gen "American Idol", "X Factor" sau – de ce nu – "Megastar". Probabil că și Leonei i s-a spus: "Ce zice textul acolo? Ei, vezi, trebuie să simti chestia asta!..."

    Așadar, un album de debut a cărui single a atins nr.1 și care, probabil, va mai produce un hit sau două înainte de a deveni unul din miile albume de duzina din R&B-ul internațional. Mariah Carey se va simți puțin amenințată, după care se va liniști. Leona Lewis, fie va face o schimbare radicală (și originală), fie va rămâne în memoria colectivă drept fata cu "Bleeding Love".

  9. ^ en Marele Spirit Arhivat în , la Archive.is chart-track.com
  10. ^ en Leona Lewis sparge recorduri BBC
  11. ^ en Leona e în mare spirit The Sun
  12. ^ en Leona Lewis - Conferința de presă Pop Justice
  13. ^ en Billboard.com - Spirit