Severus Plesneală

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare


Personaj al
seriei Harry Potter
Severus Snape
(Severus Plesneală)
Sexul Masculin
Culoarea ochilor Negri
Casă Viperini
Puritatea sângelui Semipur
Credință Albus Dumbledore
Actor Alan Rickman (adult), Alec Hopkins (adolescent)
Prima apariție Harry Potter și Piatra Filozofală

last appearance= [{harry potter si talismanele mortii}]

Ultima apariție {{{last appearance}}}


Severus Snape (în traducerile românești numit Severus Plesneală) este unul dintre cele mai importante personaje din seria de cărți Harry Potter, scrisă de J. K. Rowling. În prima carte, Harry Potter și Piatra Filozofală, este prezentat pentru prima dată, în postura de profesor. Pe parcursul întregii serii, autoarea lasă să se întrevadă faptul că Severus lucrează atât pentru Voldemort (Cap-de-Mort), cât și pentru Dumbledore, adevărata sa loialitate fiind elucidată abia în ultimul volum.

Motivul pentru care Snape (Plesneală) a încetat să fie un Devorator al Morții este chiar mama lui Harry, Lilly Potter. Cei doi se cunoșteau de când erau mici, pentru că locuiau în apropiere unul de celălalt. Snape a fost primul care i-a zis lui Lilly că este o vrăjitoare, iar de atunci cei doi s-au împrietenit. Snape s-a îndrăgostit de ea, dar ea l-a respins deoarece nu-i plăceau prietenii săi, "viitorii Devoratori". După terminarea școlii, cei doi nu s-au mai văzut. El a devenit un Devorator, iar ea s-a căsătorit cu James Potter, tatăl lui Harry. Când Voldemort a auzit de Profeția,de care insusu Plesnela ii povestise, a crezut că aceasta se referea la Harry, așa că i-a vânat familia, adică și pe Lilly. Snape, aflând aceasta, mai întâi l-a implorat pe stăpanul său să o cruțe, dar când acesta nu a vrut, Snape i-a cerut ajutorul lui Dumbledore. Cei doi s-au întâlnit pe un deal unde, după ce Dumbledore i-a promis că îl ajută, l-a întrebat ce va face el (Snape) în schimb. Acesta a răspuns "Orice.", așa că Maestrul i-a dat misiunea de a-l spiona pe Lordul Întunecat. De atunci, Snape a jucat rolul de "agent dublu".

Deși o iubea pe Lilly, întotdeauna l-a urât pe James. Cei doi nu s-au înțeles niciodată, în timpul școlii duelându-se sau jucându-și feste. Snape nu l-a uitat niciodată pe James, cu atât mai mult cu cât James s-a căsătorit cu Lilly, așa că pe Harry "Nu numai că nu-l plăcea, îl ura, chiar!". Îi amintea foarte mult de James. In ultima carte, la batalia de la Hogwarts, Voldemort il omoara pe Severus deoarece bagheta de soc ii apartinea lui, asa ca fiind omorat nu mai apartinea nimanui si Voldemort o detinea. Dar Harry era acolo, a luat amintirile lui plesneala intr-un termos si le-a pus intr-un pensiv. Acolo a vazut ca Albus Dumbledore il pusese pe Severus sa il omoare, fiindca si asa mai avea putin de trait si nu voia sa fie torturat de Voldemort. El l-a omorat folosind blestemul Avra-Kedavra( Abracadabra), blestem de neiertat.