Serghei A. Gredescul

De la Wikipedia, enciclopedia liberă


Serghei A.Gredescul
סרגיי א.גרדסקול
Сергей Андреевич Гредескул
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
Sverdlovsk, RSFS Rusă, URSS Modificați la Wikidata
Decedat (81 de ani) Modificați la Wikidata
Ofakim, Districtul de Sud, Israel Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicrimă (Traumă) Modificați la Wikidata
PărințiAndrei Borisovici Gredeskul[*][[Andrei Borisovici Gredeskul |​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste
 Israel Modificați la Wikidata
Ocupațiefizician
cadru didactic universitar[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba rusă Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversitatea de Stat din Harkov[*]  Modificați la Wikidata
OrganizațieInstitutul fizico-tehnic din Harkov[*]
Institutul B.Verkin pentru fizica și ingineria temperaturilor joase din Harkov[*]
Universitatea Ben-Gurion  Modificați la Wikidata

Serghei A. Gredescul (n. 1942, Harkov – d. 7 octombrie 2023, Ofakim, Israel[2]) a fost un fizician sovietic ucrainean și israelian, specialist în fizica sistemelor neordonate, a fost profesor la Universitatea Ben-Gurion din Beer Sheva.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Serghei Andreevici Gredescul (Gredeskul) s-a născut în 1942 la Sverdlovsk, unde se aflau evacuați părinții săi în anii Marelui Război pentru Apărarea Patriei. El se trăgea dintr-o familie de boieri români, Grădescu, originară din Moldova și care l-a însoțit în Imperiul Rus pe Dimitrie Cantemir după înfrângerea lui Petru cel Mare de către turci la Stănilești. Familia a deținut moșii lângă Harkov, în Ucraina.[3]Tatăl său era profesorul dr.Andrei Borisovici Gredescul care a fost specialist în domeniul sistemelor de frânare a automobilelor,și vreme de 30 ani a predat ca șef al catedrei automobile la Institutul de industrie rutieră din Harkov, iar mama sa, de origine evreiască, era Bella Semionovna Pesis. Unchiul tatălui său a fost juristul si fizico-matematicianul Nikolai Andreevici Gredescul (1865-1941), care a fost și membru in prima Dumă de stat a Imperiului Rus.[4][5]., Gredescul a mai avut o soră, Olga. Dupa terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, familia s-a întors în Ucraina. În 1967 Gredescul a absolvit Universitatea din Harkov(actualmente Universitatea Karazin), unde s-a specializat în fizică corpului solid, ca discipol al academicianului Ilia Mihailovici Lifșiț. În anii 1967 - 1972 a lucrat la Institutul fizico-tehnic al Academiei de Științe a Ucrainei. În anii 1972- 1991 a lucrat ca cercetător principal la Institutul Boris Verkin de fizică a temperaturilor joase al Academiei de Științe a Ucrainei. În 1990 și-a susținut doctoratul. În anul 1991 a emigrat în Israel unde între 1992-2012 a predat ca profesor de fizică la Universitatea Ben-Gurion din Beer Sheva,apoi după pensionare - profesor emerit.

Viața privată[modificare | modificare sursă]

Serghei Gredescul a locuit la Ofakim împreună cu soția lui, matematiciana Viktoria Gredescul, originară din Urali, care și ea a fost profesoară. apoi profesoară emerită la Universitatea Ben-Gurion, la facultatea de matematică.

La 7 octombrie 2023, soții Gredescul au murit împușcați în casa lor, de către teroriști din Hamas care au pătruns în orașul Ofakim[2]. Au lăsat un copil.

Activitatea științifică[modificare | modificare sursă]

Gredescul a fost specialist în teoria sistemelor neordonate. El a publicat în colaborare cu Ilya Lifșiț o monografie de referință în acest domeniu[6] și peste 100 de articole științifice.

Cărți[modificare | modificare sursă]

  • Введение в теорию неупорядоченных систем / И. М. Лифшиц, С. А. Гредескул, Л. А. Пастур. — Москва : Наука, 1982.  : ил.; 22 см. tradusă în engleză:
  • Introduction to the theory of disordered systems / Il’ya M. Lifshits, Sergeĩ A. Gredeskul a. Leonid A. Pastur ; Transl. from the Russ. by Eugene Yankovsky. — New York etc. : Wiley, Cop. 1988. — XVIII, .
  • cu V.D.Freiliher - Одномерная локализация и прохождение волн через случайные среды

Localizarea unidimensională și trecerea undelor prin medii aleatorii Editura Academiei de Științe a RSS Ucrainiene, Institutul de radiofizică și electronică, Harkov, 1989

  • cu L.A.Pastur și P.Șeba - Прохождение частиц и волн через среду с двухзонным законом дисперсии в присутствии случайных точечных рассеивателей

(Trecerea particulelor și a undelor printr-un mediu cu o lege de dispersie bizonală în prezența unor dispersoare punctuale aleatorii) Dubna, Institutul Unificat de cercetări nucleare, 1988

  • cu Viktoria M. Gredescul, V.V.Ieremenko, V.M.Naumenko -

Намагничивание и резонанс в ромбических антиферромагнетиках с взаимодействием Дзялошинского (Magnetizarea și rezonanța în antiferomagneții ortorombici cu interacțiunea Dzialoșinski) Editura Academiei de Științe a RSS Ucrainiene , Institutul fizico-tehnic de temperaturi joase, Harkov 1969

  • Spectral characteristics of the impurity band in the structural disorder mode // J. Stat. Phys. 1985. T. 62;
  • Плотность состояний вблизи флуктационной границы спектра одномерных несоизмеримых структур // ТМФ. 1985. Т. 62;

(Densitatea stărilor în apropierea limitei de fluctuație a spectrului structurilor unidimensionale necomensurate)

  • Particle and Wave Transmission in One-Dimensional Disordered Systems // Surveys in Applied Mathematics. Boston, 1995;
  • Suppression of Anderson Localization in Disordered Metamaterials // Physical Review Letters. 2007. Vol. 99. Iss. 19;
  • Anderson localization in metamaterials and other complex media // Low Temperature Physics. 2012. Vol. 38. Iss. 7. (усі – у співавт.).

Premii și onoruri[modificare | modificare sursă]

  • 1985 - Laureat al Premiului de stat al Ucrainei.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://www.bignewsnetwork.com/news/273995436/famed-soviet-physicist-killed-by-hamas---media  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b Среди погибших в Израиле были советский ученый Сергей Гредескул и его супруга
  3. ^ articol despre moldoveni celebri care s-au distins în Imperiul Rus, pe saitul NOI 7 noiembrie 2018, după magazinul Sputnik
  4. ^ Ion Dron//Chișinău. Enciclopedie. Ed. Museum , Chișinău, 1997, p. 234
  5. ^ Enciclopedia Sovietică Moldovenească, vol.2, 1971, p.183
  6. ^ Ilya Lifshits, Sergey A. Gredeskul, Leonid Pastur, Introduction to disordered systems,New York, Willey, 1988