Salonul Auto de la Torino

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Salonul Auto de la Torino a fost un eveniment de prestigiu organizat anual în orașul Torino, Italia. Acesta a fost prima dată organizat în perioada 21-24 aprilie 1900 la Castelul Valentino[1] și a devenit ulterior o tradiție importantă în industria auto. Începând din 1938, salonul s-a desfășurat în mod regulat la Torino, după ce fusese împărțit anterior între Milano și Roma.

Începând din anul 1972, salonul a avut loc o dată la doi ani, iar în 1984 s-a mutat în fabrica Fiat din Lingotto, care era închisă la acea vreme.[2] În 2000, s-a anunțat că salonul urma să fie mutat în aprilie, începând cu anul 2002.[3] Cu toate acestea, ultima ediție a avut loc în iunie 2000 la Torino, iar începând din 2002 evenimentul a fost anulat. Acest lucru a dus la preluarea rolului de Salon Internațional de Automobile din Italia de către Salonul Auto de la Bologna.[4]

În perioada 2015-2019, Torino a găzduit din nou un Salon Auto, dar sub forma unui festival în aer liber. Această schimbare a fost făcută pentru a reduce costurile expozanților și pentru a oferi acces gratuit publicului larg.[5] Evenimentul a avut loc în Parco del Valentino.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Standul Alfa Romeo la ediția din 1932. Palatul Sporturilor din Milano.
Privire de ansamblu (1974)

Prima ediție a salonului auto, numită Mostra di Automobili, a avut loc la Palazzina delle Belle Arti din Valentino în perioada 21-24 aprilie 1900.[6][7][8] Acesta a reprezentat prima expoziție dedicată automobilelor organizată în Italia.

Evenimentul s-a desfășurat pe o suprafață de 800 de metri pătrați și a avut 25 de expozanți din Italia, Franța și Germania. Deși costul biletului de intrare a fost de 20 de cenți de liră,[9] aproximativ 2.000 de vizitatori au participat la expoziție. Este important de menționat că acest preț nu era accesibil tuturor.

Dintre cei 11 expozanți naționali, s-au numărat companiile Carcano, Ceirano, Orio-Marchand, Prinetti & Stucchi și nou-înființata FIAT, care au contribuit la succesul evenimentului.

Trebuie menționat că Expoziția de automobile din 1900 a fost precedată de două expoziții auto organizate la Torino în anii 1898 și 1899. Cu toate acestea, aceste evenimente nu pot fi considerate "saloane" în adevăratul sens al termenului, deoarece erau adunări ale proprietarilor de automobile care permiteau publicului să le vadă, fără participarea producătorilor de automobile.[6]

După prima ediție, salonul auto de la Torino a devenit o tradiție respectată, atrăgând expozanți din întreaga lume și reprezentând o oportunitate de a sărbători lansarea noilor modele prezentate de cei mai importanți producători auto. În fiecare an, în luna mai, capitala piemonteză găzduia acest eveniment de prestigiu.

În anul 1959, spațiul de expunere existent nu mai era suficient pentru necesitățile crescânde ale salonului, astfel că a fost construit Pavilionul nr. 5 sub îndrumarea inginerului Riccardo Morandi. Acest pavilion a devenit una dintre realizările de prestigiu ale mișcării de raționalism italian de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Pavilionul nr. 5 a găzduit numeroase prezentări oficiale ale automobilelor, în special modelele italiene de la FIAT și Lancia. Printre acestea se numără Fiat 1400 și Fiat 126, Lancia Appia și Lancia Thema (prezentată în anul 1984, anul în care salonul s-a mutat în noua locație).

În anul 2000, s-a sărbătorit centenarul Salonului Auto cu cea de-a 68-a ediție, care s-a desfășurat în spațiile expoziționale ale fostei uzine Fiat din Lingotto.

Închiderea evenimentului[modificare | modificare sursă]

Ediția cu numărul 69 a Salonului Auto, programată între 25 aprilie și 5 mai 2002, nu s-a mai desfășurat din cauza crizei din industria auto.[10] Organizatorii, care achiziționaseră drepturile de organizare a evenimentului cu câteva luni înainte, au propus expozanților să participe gratuit la salon, cu speranța de a evita anularea acestuia. Cu toate acestea, cu excepția grupului FIAT, toți principalii producători de automobile au refuzat să participe.

Această situație a generat o controversă intensă în sediul consiliului municipal al orașului. Unii au afirmat în mod polemic că organizatorii au sabotat intenționat evenimentul pentru a elimina concurența salonului auto de la Torino și pentru a consolida Salonul Auto de la Bologna ca singurul salon auto din Italia. Primarul de atunci, Sergio Chiamparino, a declarat că orașul era interesat să recupereze drepturile de organizare a Salonului Auto sau să organizeze un nou eveniment similar.

Principalele automobile prezentate[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „#accaddeoggi: 20 aprile 1900” (în italiană). Trentino Cultura. Accesat în . 
  2. ^ „Turin canned: Geneva Motor Show”. www.telegraph.co.uk. Accesat în . 
  3. ^ https://www.facebook.com/* (). „After June flop, Turin show will return to April in 2002” (în engleză). Automotive News Europe. Accesat în . 
  4. ^ Grandprix.com. „Car manufacturers cause Turin Motor Show to be cancelled” (în engleză). www.grandprix.com. Accesat în . 
  5. ^ „Ritorna il Salone dell'auto di Torino: già trovati gli sponsor, attesi 200mila visitatori” (în italiană). Il Sole 24 ORE. Accesat în . 
  6. ^ a b „Quando Torino vantava il Salone dell'Auto” (în italiană). Mole24. Accesat în . 
  7. ^ „Donatella Biffignandi, LA STORIA DEI SALONI DELL'AUTOMOBILE in Italia dalle origini alla seconda guerra mondiale (PDF), su museoauto.it, Museo dell'Automobile 2000” (PDF). 
  8. ^ Adnkronos (). „SALONE AUTOMOBILE TORINO: COMPIE 100 ANNI, GRANDE MOSTRA (2)”. Adnkronos. Accesat în . 
  9. ^ „Salone dell'Auto di Torino: la terza edizione si apre al territorio – The Light Canvas”. web.archive.org. . Arhivat din original în . Accesat în . 
  10. ^ curiosando708090 (). „SALONE DELL'AUTOMOBILE DI TORINO auto d'epoca” (în italiană). Curiosando Negli ANNI 60 70 80 90. Accesat în . 
  11. ^ „Nuova Lancia "Aurelia". 1º aprile 1999.  Parametru necunoscut |accesso= ignorat (posibil, |access-date=?) (ajutor); Verificați datele pentru: |date= (ajutor)