Reichssicherheitshauptamt

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

RSHA sau Reichssicherheitshauptamt (Biroul Principal de Securitate al Reichului German) a fost o organizație subordonată SS-ului. RSHA a fost creat de Heinrich Himmler pe 22 septembrie1939 prin fuzionarea Sicherheitsdienst-ului (SD sau Agenția de Securitate), a Gestapo (Geheime Staatspolizei, Poliția Secretă de Stat) și a Kriminalpolizei (Poliția Organizată pentru Crime). Îndatorirea stabilită a organizației era aceea de a lupta împotriva tuturor “dușmanilor Imperiului“ înăuntrul sau în afara granițelor Germaniei Naziste. În această categorie de “dușmani“ erau incluși Evreii, Rromii, și alte persoane de “rasă indezirabilă“ cum ar fi Comuniști și alți membri de organizații secrete ca Francmasoni; astfel RSHA a coordonat activitatea la un număr de diferite agenții cu responsabilități largi.


SS-Obergruppenführer Dr. Ernst Kaltenbrunner — al doilea şi ultimul director al RSHA

Primul director al RSHA a fost SS-Obergruppenführer Reinhard Heydrich, până la asasinarea sa pe 4 iunie, 1942. SS-Obergruppenführer Dr. Ernst Kaltenbrunner l-a înlocuit pentru ultimii ani ai celui de Al Doilea Război Mondial. Acesta a supravegheat Einsatzgruppen (grupurile de intervenție sau echipele morții) care a urmat invaziei forțelor Armatei Germane înspre teritoriile estice.

Organizația[modificare | modificare sursă]

Organizația a fost împărțită în șapte birouri (sau Ämter):

  • Amt V, Kriminalpolizei (Kripo), a fost sub conducerea lui SS-Gruppenführer Arthur Nebe. Acest birou a fost "Poliția Organizată".
  • Amt VII, Written Records, supravegheat de SS-Brigadeführer Profesor Dr. Franz Six. Acesta a fost responsabil pentru sarcinile "ideologice", creatorul antisemitism-ului și a propagandei anti-masonice.

Amt IV, Gestapo și Amt V, Kripo, împreună au format Poliția de Securitate (Sicherheitspolizei — SIPO). SIPO a fost organizația care a arestat majoritatea evreilor, rromilor și a altor oameni considerați a fi dușmani ai Imperiului, deportându-i apoi în lagărele de concentrare și exterminare din Polonia și Ucraina ocupate de naziști.