Prometheus (film)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Prometheus
Imagine promoțională
Rating Rating.gif
Regizor Ridley Scott
Producător Ridley Scott
Tony Scott
David Giler
Walter Hill
Distribuitor 20th Century Fox
Studio Scott Free
Brandywine Productions
Distribuție Noomi Rapace
Charlize Theron
Michael Fassbender
Guy Pearce
Idris Elba
Premiera 30 mai 2012
Țara SUA SUA
Limba originală Engleză
Buget 250 milioane
Urmat de Prometheus 2 (2016)
Pagina Cinemagia

Prometheus este un film științifico-fantastic a cărui premieră era programată pe 8 iunie 2012. A avut premiera la 30 mai 2012 în Belgia, Franța și Elveția.[1] Filmările au început în martie 2011 sub conducerea regizorului Ridley Scott. În film apar Noomi Rapace, Charlize Theron, Michael Fassbender, Guy Pearce și Idris Elba.

Filmul a fost inițial conceput ca un prequel al filmului științifico-fantastic de groază din 1979 Alien, dar a evoluat prin a explora o mitologie de sine stătătoare față de cea din franciza Alien. Scenariul filmului este scris de Damon Lindelof și Jon Spaihts. Filmul este distribuit de 20th Century Fox. Până la premieră prea multe detalii despre film nu au fost dezvăluite. Acțiunea filmului are loc cu aproximativ 30 de ani înainte de evenimentele descrise în filmul original Alien din 1979, personajele principale fiind tot echipajul navei Prometheus. În noua versiune revizuită a filmului Prometheus, care se bazează pe o mitologie de sine stătătoare, echipajul de pe nava Nostromo descoperă gigantice ființe extraterestre.

Povestea[modificare | modificare sursă]

Information icon.svg Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

În timp ce silueta unei nave spațiale se îndepărtează, un extraterestru umanoid bea un lichid întunecat cu bule și apoi începe să se dezintegreze. După ce rămășitele sale cad într-o cascadă, ADN-ul extraterestrului declanșează o reacție biogenetică.

În 2089, arheologii Elizabeth Shaw și Charlie Holloway descoperă o hartă stelară care apare la mai multe culturi antice care n-au avut legături între ele. Ei interpretează acest lucru ca pe o invitație din partea înaintașilor umanității pe care-i denumesc „ingineri”. Peter Weyland, cel mai în vârstă președinte al Weyland Corporation, finanțează crearea navei științifice Prometheus care să ajungă pe satelitul îndepărtat LV-223. Echipajului navei călătorește în stază, în timp ce androidul David îi monitorizează în timpul călătoriei. După ce ajung la destinație în 2093, ei sunt informați cu privire la misiunea lor de a găsi „inginerii”. Conducătorul misiunii Meredith Vickers cere echipajului să evita contactul fără permisiunea ei. Modulul de „aterizare” al navei Prometheus coboară în apropiere de o uriașă structură artificială care este cercetată de o echipă.

„Inginerul” care se sacrifică la începutul filmului Prometheus

În interior se afla numeroși cilindri din piatră, o statuie monolitică a unui cap de umanoid și cadavrul unui extraterestru gigant, considerat a fi un „inginer”. Ei găsesc alte cadavre și presupun că specia este pe cale de dispariție. Androidul David ia în secret un cilindru, în timp ce din restul cilindrilor începe să se scurgă un lichid închis la culoare. O puternică furtună care se apropie rapid forțează echipa să se întoarcă pe Prometheus, lăsând membri ai echipajului (Millburn și Fifield) blocați în interiorul structurii. În navă, ADN-ul „Inginerului” este cercetat și se constată că se potrivește cu cel al oamenilor. Între timp, David investighează cilindrul și descoperă un lichid închis la culoare. El îi dă lui Holloway să bea un pahar conținând o picătură cu țepi a acestei substanțe. Curând, Shaw și Holloway fac sex.

În interiorul structurii, o creatură reptiliană asemănătoare unui șarpe îl ucide pe Millburn și pulverizează un lichid coroziv care topește casca lui Fifield, expunându-l la scurgerile lichidului închis la culoare. Restul echipajului revine mai târziu în structură și găsește cadavrul lui Millburn. Între timp, David găsește o cameră de control care conține un inginer viu în stază și o hartă stelară centrată pe planeta Pământ. Din cauza substanței înghițite, Holloway are o infecție care face rapid ravagii în corpul său și se grăbește să se întoarcă pe Prometheus. Vickers refuză să-l lase la bord, și, deoarece insistă și devine foarte agresiv, este ucis greu cu un aruncător de flăcări. Mai târziu, o scanare medicală arată că Shaw, în ciuda faptului că este sterilă, este însărcinată cu un pui extraterestru. Shaw folosește o stație automată de operații ca să-l scoată. Se dezvăluie că Weyland a fost tot timpul la bordul navei în stază și îi explică lui Shaw că vrea să le ceară „inginerilor” să-l întinerească și să-l facă nemuritor. Înainte ca Weyland să plece spre structura extraterestră, Vickers îl zice "Tată".

Fifield, care s-a transformat într-un mutant, atacă hangarul navei și ucide mai mulți membri ai echipajului înainte de a fi el însuși ucis. Janek, căpitanul navei Prometheus, crede că structura a fost parte a unei baze militare a „inginerilor” , care au pierdut controlul asupra unor arme biologice, adică lichidul închis la culoare. Janek, de asemenea, stabilește că structura subterană este de fapt o navă spațială. Weyland și cu o echipă se reîntorc la structură și-l trezesc pe „inginer”. David îi vorbește „inginerului”, dar acesta îl decapitează și apoi îl ucide pe Weyland împreună cu toată echipa sa. Shaw scapă din nava spațială pe care „inginerul” o activează. Capul încă activ al lui David îi dezvăluie lui Shaw că „inginerul” va pleca cu nava sa pentru a împrăștia lichidul negru pe planeta Pământ pentru a „curăța” toată planeta de oameni cu scopul de a începe o nouă creație. Shaw îl convinge pe Janek să oprească nava „inginerului”. Vickers ia o navetă de salvare și este aruncată afară din navă înainte ca Janek să ciocnească Prometheus de nava spațială a „inginerului”. Nava extraterestră este avariată și se prăbușește, omorând-o pe Vickers. Shaw se duce pe naveta de salvare a lui Vickers unde vede că puiul extraterestru care a fost în ea este încă în viață și are deja dimensiuni gigantice. David o avertizează pe Shaw că „inginerul” a supraviețuit accidentului și vine după ea. Shaw eliberează puiul extraterestru care începe să se lupte cu „inginerul”, imobilizându-l și ucigându-l. Shaw recuperează capul lui David și restul corpului său. Cu ajutorul androidului, ea lansează o altă navă spațială a „inginerilor”. Ea nu pleacă spre Pământ, dimpotrivă, intenționează să ajungă pe planeta de origine a „inginerilor” pentru a încerca să înțeleagă de ce aceștia au creat umanitatea doar pentru ca mai târziu să intenționeze s-o distrugă.

În naveta de salvare, o creatură extraterestră iese violent din pieptul „inginerului”.

Distribuția[modificare | modificare sursă]

În octombrie 2010, mai multe actrițe s-au întâlnit cu Scott pentru un rol în film, Natalie Portman și Noomi Rapace fiind primele concurente.[2]

Membrii principali ai filmului 'Prometheus' sunt:

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ "Prometheus (2012) - International Box Office Results", Box Office Mojo. Amazon.com. Archived from the original on June 17, 2012. Retrieved June 8, 2012.
 2. ^ Fox Flips for Damon Lindelof's Alien Prequel Script, Wants Natalie Portman to Star”. New York. October 12, 2010. http://nymag.com/daily/entertainment/2010/10/fox_flips_for_damon_lindelofs.html. 
 3. ^ NOOMI RAPACE [THE GIRL WITH THE DRAGON TATTOO for ALIEN PREQUEL?]”. Script Flags. August 20, 2010. http://www.scriptflags.com/2010/08/noomi-rapace-girl-with-dragon-tattoo.html. Accesat la July 22, 2011. 
 4. ^ UPDATE: Gemma Arterton Meeting for Ridley Scott's Alien Prequels?”. Coming Soon. September 6, 2010. http://www.comingsoon.net/news/movienews.php?id=69595#ixzz0yl5aMidG. Accesat la July 22, 2011. 
 5. ^ Fleming, Mike (October 7, 2010). „Next Hot Female Role: Noomi Rapace In Hunt For Ridley Scott's 3D 'Alien' Prequel”. Deadline New York. http://www.deadline.com/2010/10/next-hot-female-role-noomi-rapace-in-hunt-for-ridley-scotts-3d-alien-prequel/. 
 6. ^ Finke, Nikki (January 14, 2011). „Ridley Scott Directing 'Prometheus' For Fox; Noomi Rapace Locked While Angelina Jolie And Charlize Theron Circling; Damon Lindelof Scripted With Scott From 'Alien' DNA”. Deadline New York. http://www.deadline.com/2011/01/ridley-scott-directing-prometheus-for-fox-noomi-rapace-locked-while-angelina-jolie-and-charlize-theron-circling-2nd-female-lead/. 
 7. ^ Noomi Rapace Talks About Her Character Elizabeth Shaw In Prometheus!”. Comic Book Movie. March 7, 2011. http://www.comicbookmovie.com/fansites/Wolvie09/news/?a=31434. Accesat la July 22, 2011. 
 8. ^ a b c d Prometheus Cast Adds Another Male Lead”. Shock Till You Drop. March 14, 2011. http://www.shocktillyoudrop.com/news/topnews.php?id=18419. 
 9. ^ Lambie, Ryan (July 22, 2011). „Prometheus news attack: first official image, Ridley Scott speaks”. Den of Geek. http://www.denofgeek.com/movies/988412/prometheus_news_attack_first_official_image_ridley_scott_speaks.html. 
 10. ^ Gutierrez, Ezequiel (July 22, 2011). „20th Century Fox Comic Con Panel and Footage Description”. Hey U Guys. http://www.heyuguys.co.uk/2011/07/22/20th-century-fox-comic-con-panel-and-footage-description/. 
 11. ^ a b Paradise Found: Ridley Scott’s Alien Prequel Gets a Title, Takes Aim at Yeoh and Fassbender”. New York. December 8, 2010. http://nymag.com/daily/entertainment/2010/12/paradise_found_ridley_scotts_a.html. 
 12. ^ Kit, Borys; McClintock, Pamela (January 26, 2011). „Michael Fassbender to Star Opposite Noomi Rapace in Ridley Scott's 'Prometheus'”. The Hollywood Reporter. http://www.hollywoodreporter.com/blogs/heat-vision/michael-fassbender-star-opposite-noomi-76403. 
 13. ^ a b Film: Prometheus”. Casting Call Pro. http://www.castingcallpro.com/uk/film_view.php?uid=50010. Accesat la October 27, 2011. 
 14. ^ Idris Elba Reveals Bits & Pieces Of "Prometheus"”. Indie Wire. June 9, 2011. http://blogs.indiewire.com/shadowandact/archives/idris_elba_reveals_bits_pieces_of_prometheus/. Accesat la June 9, 2011. 
 15. ^ Abrams, Rachel (March 14, 2011). „Marshall-Green joins 'Prometheus'”. Variety. http://www.variety.com/article/VR1118033873. 
 16. ^ Fleming, Mike (March14, 2011). „Logan Marshall-Green Lands 'Prometheus'”. Deadline New York. http://www.deadline.com/2011/03/logan-marshall-green-lands-prometheus/. 
 17. ^ Is Guy Pearce In Prometheus? Update: Yes”. Empire. April 29, 2011. http://www.empireonline.com/news/story.asp?NID=30838. 
 18. ^ a b Fowler, Christian (April 21, 2011). „EXCLUSIVE: Some juicy details from the set of Prometheus”. Alien Prequel News. http://www.alienprequelnews.com/2011/04/exclusive-some-juicy-details-from-set.html. 
 19. ^ Bamigboyer, Baz (March 4, 2011). „I'm big on the Big Society, says Helena”. Daily Mail. http://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-1362750/Helena-Bonham-Carter-says-shes-big-David-Camerons-Big-Society.html. 
 20. ^ Rafe Spall”. Troika. http://www.troikatalent.com/clients/printpdf/conor-mccaughan-sam-fox/rafe-spall/. Accesat la October 29, 2011. 
 21. ^ Sean Harris”. Troika. http://www.troikatalent.com/clients/printpdf/conor-mccaughan-sam-fox/sean-harris/. Accesat la October 29, 2011. 
 22. ^ Fowler, Christian (May 17, 2011). „James Payton added to Prometheus cast?”. Alien Prequel News. http://www.alienprequelnews.com/2011/05/james-payton-added-to-prometheus-cast.html. 
 23. ^ Deggans, Eric (August 5, 2011). „Patrick Wilson lands on TV with new series "A Gifted Man" this fall”. Tampa Bay. http://www.tampabay.com/features/media/patrick-wilson-lands-on-tv-with-new-series-a-gifted-man-this-fall/1184550. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Wikicitat
La Wikicitat găsiți citate legate de Prometheus (film).