Portal:Creștinism/Articole selectate

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Imagine a lui Iisus Hristos din Hagia Sophia, Constantinopol (secolul XII)

Isus sau Iisus, cunoscut și ca Iisus din Nazaret, (* cca.1 î.Hr.- 4 î.Hr. - † 30 d.Hr. sau 33 d.Hr., Ierusalim) este figura centrală a creștinismului, unde este cunoscut ca Iisus Hristos. Sub numele de Isa, este recunoscut și ca unul din principalii profeți ai Islamului.

Conform tradiției, care este acceptată în general ca adevăr istoric, Iisus s-a născut pe la 6 î.Hr. în Bethleem Efrata, și a fost răstignit și a înviat pe la 27 d.Hr.. După ce s-a înălțat în cer, discipolii i-au răspândit învățăturile, ceea ce a dus la formarea celei de-a doua mari religii monoteiste universale - creștinismul. Principalele surse ce descriu viața lui Iisus sunt evangheliile canonice ale Noului Testament, despre care se presupune că au fost scrise de doi dintre discipolii săi direcți, numiți și apostoli, și de doi discipoli indirecți.

Conform credinței și tradiției religioase creștine, Iisus Hristos este Mesia (Unsul lui Dumnezeu) prevestit de profeții evrei ai Vechiului Testament. Soteriologia creștină învață că răstignirea și moartea lui Iisus, ca ofrandă rituală, urmată de învierea și de înălțarea Sa la cer, au răscumpărat păcatele lumii, făcând posibila mântuirea. Conform aceleiași tradiții, mama lui Iisus este Maria, iar tatăl său este Dumnezeu Tatăl.