Phalangeriformes

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Phalangeriformes

Trichosurus vulpecula, Petauroides volans, Veveriță marsupială, Cercartetus nanus
Clasificare științifică
SupradomeniuBiota
SupraregnEukaryota
RegnAnimalia
SubregnEumetazoa
ÎncrengăturăChordata
SubîncrengăturăVertebrata
InfraîncrengăturăGnathostomata
SupraclasăSarcopterygii
ClasăMammalia
SubclasăTetrapodomorpha
OrdinDiprotodontia
Subordin
Phalangeriformes[1][2][3]
Frederick Sigmund Szalay[*][[Frederick Sigmund Szalay (american paleontologist)|​]], 1982

Phalangeriformes este un subordin de aproximativ 70 de specii de marsupiale arboricole de talie mică până la mijlocie originare din Australia, Noua Guinee și Sulawesi (și introduse în Noua Zeelandă și China). Subordinul include animale cunoscute ca posumi, posumi planori și cuscus. Numele vernacular „posum” folosit pentru diverse specii de Phalangeriformes derivă din asemănarea cu oposumii întâlniți în Americi (termenul vine din limba Powhatan aposoum „animal alb”, din proto-algonquian *wa·p-aʔɬemwa „câine alb”). Cu toate acestea, deși oposumii sunt și ei marsupiale, posumii australasiatici sunt mai strâns înrudiți cu alte marsupiale australasiatice, precum cangurii.

Phalangeriformes sunt marsupiale patrupede diprotodonte cu cozi lungi. Cea mai mică specie este posumul pigmeu tasmanian, cu o lungime cap-corp la adult de doar 7 centimetri și o greutate de 10 grame. Cele mai mari sunt cele două specii de cuscus, care pot depăși 7 kilograme. Speciile Phalangeriformes sunt de obicei nocturne și cel puțin parțial arboricole. Acestea locuiesc în majoritatea habitatelor cu vegetație, iar mai multe specii s-au adaptat bine la mediul urban. Dieta variază de la generală ierbivoră sau omnivoră (Trichosurus vulpecula) la specializată în eucalipt (Petauroides volans), insectivoră (Burramys parvus) și nectar (Tarsipes rostratus).

Clasificare[modificare | modificare sursă]

Aproximativ două treimi din marsupialele australiene aparțin ordinului Diprotodontia, care este împărțit în trei subordine, și anume Vombatiformes (wombat și koala, patru specii în total), Phalangeriformes (posum și posum planor) și Macropodiformes (canguri, potoroo, wallaby și cangur-șobolan). Notă: această clasificare se bazează pe Ruedas & Morales 2005.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Integrated Taxonomic Information System, , accesat în  
  2. ^ Class Mammalia Linnaeus, 1758 (PDF) 
  3. ^ Mammal Species of the World[*]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor);

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]