Ordinul NKVD Nr. 00485

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Operațiunea poloneză a NKVD-ului[1]

Prima pagină a uneia dintre copiile Ordinului nr. 00485, arhivat de organizația NKVD-ului din Harkov
Loc Uniunea Sovietică, pe teritoriile statelor din zilele noastreː Rusia, Ucraina, Belarus, Kazahstan și alte republici sovietice
Obiectivpolonezii din Uniunea Sovietică
Data1937–1938
Tip atacGenocid
purificare etnică
execuții prin împușcare
Morțicel puțin 111.091 persoane
140.000 de oameni, adică 22% din populația poloneză a URSS, au fost „condamnați” în cadrul acestei operațiuni[2]
Autor(i)Nikolai Ejov (NKVD)
Motivparte a Marii Epurări[1]

Ordinul NKVD Nr. 00485 emis pe 11 august 1937 a declanșat o campanie de purificare etnică antipoloneză, care a pus bazele eliminării sistematice a minorității poloneze din Uniunea Sovietică între anii 1937 – 1938. Ordinul numit „Cu privire la lichidarea grupurilor diversioniste și de spionaj poloneze și a grupurilor și organizațiilor POW[3]”(rusă О ликвидации польских диверсионно-шпионских групп и организаций ПОВ). Ordinul a fost aprobat la 9 august 1937 de Biroul Politic al CC al PCUS și a fost semnat două zile mai târziu de Nikolai Ejov, comisarul poporului pentru afaceri interne.

Operațiunea a fost în centrul operațiunilor naționale ale NKVD-ului și a fost cea mai mare acțiune de executare prin împușcare motivată etnic din timpul Marii Terori. [1] [4][5]

Arestările și execuțiile[modificare | modificare sursă]

Conform ordinului, întreaga operațiune urma să fie finalizată în trei luni. Erau vizați pentru aretare și eliminare imediată persoanele din următoarele categorii: „prizonieri de război din armata poloneză care după războiul din 1920 rămăseseră în Uniunea Sovietică, dezertorii și emigranții politici din Polonia (precum cum comuniștii polonezi admiși în Uniunea Sovietică în prin schimburi de prizonieri), foști membri ai Partidului Socialist Polonez (PPS) și ai altor partide politice antisovietice și locuitorii districtelor poloneze din regiunile de frontieră.”[6] Ordinul a fost distribuit subdiviziunilor locale ale NKVD simultan cu „scrisoarea secretă” de treizeci de pagini a lui Ejov, în care acesta explica în ce va consta „Operațiunea poloneză”. Scrisoarea lui Ejov purta titlul „Cu privire la activitățile fasciste-rebele, de spionaj, sabotaj, defetiste și teroriste ale serviciilor poloneze de informații în URSS”, care conținea acuzații fabricate de conducerea de la Moscova a NKVD-ului.[7]

Ordinul a vizat arestarea „absolut tuturor polonezilor” și confirma faptul că „polonezii trebuie complet distruși”.[6]Aron Osipovici Postel, membru al Administrației NKVD de la Moscova, a explicat că, deși nu exista în ordin o expresie „toți polonezii”, scrisoarea a fost interpretată exact așa de către călăii NKVD.[6]

Au fost afectați în mod deosebit polonezii angajați în așa-numitele sectoare „strategice” ale economiei, cum erau transporturile și telecomunicațiile (de exemplu, lucrătorii feroviari șipoștali), industria de apărare, forțele armate și serviciile de securitate, precum și membrii organizațiilor culturale poloneze.[6] Ordinul a creat un corp de judecată extrajudiciară compus din doi soldați NKVD, așa-numita „dvoika” (din doi membri), care aveau sarcina să completeze documentele primare.[6] Ordinul stabilea așa-numita "procedură album" a condamnărilor: listele celor condamnați deja în timpul investigațiilor inițiale de organele NKVD inferioare au fost strânse în „albume” de organele NKVD de rang mediu și trimise la NKVD pentru aprobare. După aprobare, condamnările (împușcare sau închisoare) au fost imediat puse în aplicare.

O procedură similară a fost aplicată și în cazul altor operațiuni naționale din 1937–1938: letonă, germană, greacă și altele. Procedura a fost „îmbunătățită” în septembrie 1938. Pentru a accelera procesul, unitățile regionale ale NKVD-ului au fost instruite să înființeze așa-numitele „troici speciale” (care nu trebuie confundate cu troicile regionale stabilite în temeiul Ordinul NKVD Nr. 00447) autorizate să judece cazurile de „operațiuni naționale” la nivel local.

Conform documentelor oficiale ale statului sovietic, operațiunea antipoloneză a NKVD-ului a afectat 139.815 persoane, dintre care 111.071 au fost condamnate la moarte fără proces și executate imediat după pronunțarea „sentinței”.[8]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Prof. Marek Jan Chodakiewicz (). „Stalin a ordonat uciderea polonezilor” [Stalin nakazał mordować Polaków]. Rzeczpospolita]. Presspublica. Arhivat din original la – via Internet Archive. 
  2. ^ Michael Ellman, Stalin and the Soviet Famine of 1932-33 Revisited Arhivat în , la Wayback Machine. p. 686
  3. ^ Polska Organizacja Wojskowa (Organizația Militară Poloneză) a fost o organizație militară secretă creată de Józef Piłsudski în august 1914. Sarcinile sale au fost de a aduna informații și de a sabota dușmanii poporului polonez
  4. ^ Franciszek Tyszka. „Tomasz Sommer: Ludobójstwo Polaków z lat 1937-38 to zbrodnia większa niż Katyń (Genocide of Poles in the years 1937-38, a Crime Greater than Katyn)”. Super Express. Accesat în . 
  5. ^ „Rozstrzelać Polaków. Ludobójstwo Polaków w Związku Sowieckim (Împușcă polonezii. Genocidul polonezilor din Uniunea Sovietică)”. Historyton. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ a b c d e The Great Terror (Chapter 4) – from: "Stalin's Loyal Executioner: People's Commissar Nikolai Ezhov, 1895–1940" by Marc Jansen and Nikita Petrov, pp. 95 (17 / 33). Internet Archive.
  7. ^ Textul complet în limba rusă. "О фашистско-повстанческой, шпионской, диверсионной, пораженческой и террористической деятельности польской разведки в СССР." Хлевнюк О. В. Политбюро: Механизмы политической власти в 1930-е гг. М., 1996.
  8. ^ Robert Gellately; Ben Kiernan (). The specter of genocide: mass murder in historical perspectiveNecesită înregistrare gratuită. Cambridge University Press. pp. 396. ISBN 0521527503. Polish operation (page 233 –) 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Ordinul NKVD Nr. 00485