Omul-Păianjen: În lumea păianjenului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Omul-Păianjen: În lumea păianjenului
Rating
Titlu originalSpider-Man: Into the Spider-Verse
Genfilm de acțiune[1]
film de aventuri[1]
film științifico-fantastic[1]
film cu supereroi[*]
ficțiune speculativă
dramă[*]
comedie  Modificați la Wikidata
Regizor
Scenarist
  • Phil Lord
  • Rodney Rothman
Povestire dePhil Lord
Bazat pe
Producător
StudioColumbia Pictures[1]
Sony Pictures Animation
Marvel Entertainment  Modificați la Wikidata
DistribuitorSony Pictures Releasing
MontajRobert Fisher Jr.
MuzicaDaniel Pemberton
Distribuție
Premiera  (2018-12-01) (Regency Village Theater)  (2018-12-14) (Statele Unite)
Durata117 minute[2]
ȚaraStatele Unite
Locul acțiuniiBrooklyn  Modificați la Wikidata
Limba originalăEngleză
Disponibil în românădublat
PremiiAnnie Award for Best Animated Feature[*][[Annie Award for Best Animated Feature (list of award winners)|​]] ()
Hugo Award for Best Dramatic Presentation, Long Form[*][[Hugo Award for Best Dramatic Presentation, Long Form (award by the World Science Fiction Society)|​]] ()
Premiul Oscar pentru cel mai bun film de animație ()  Modificați la Wikidata
Buget$90 milioane[3]
Încasări$364.2 milioane[4][5]
Precedat de  Modificați la Wikidata
Urmat deOmul-Păianjen: Prin lumea păianjenului  Modificați la Wikidata
Website oficialhttp://www.intothespiderverse.movie[6]  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial

Omul-Păianjen: În lumea păianjenului (în engleză Spider-Man: Into the Spider-Verse) este un film de animație cu super-eroi produs de Columbia Pictures și Sony Pictures Animation în asociere cu Marvel si distribuit de Sony Pictures Releasing în anul 2018. Acesta este primul film de animație în franciza Spider-Man și este pus într-un multivers comun numit "Spider-Verse", care are universuri alternative. Filmul a fost regizat de Bob Persichetti, Peter Ramsey și Rodney Rothman de la un scenariu al lui Phil Lord și Rothman și o poveste de către Lord, și cântă vocile Shameik Moore, Jake Johnson, Hailee Steinfeld, Mahershala Ali, Brian Tyree Henry, Lily Tomlin, Luna Lauren Velez, John Mulaney, Kimiko Glenn, Nicolas Cage și Liev Schreiber. În Omul-Păianjen: În lumea păianjenului, Miles Morales devine unul dintre mulții Spider-Man în timp ce echipează pentru a salva New York City de la Kingpin.

Planurile pentru un film animat Spider-Man, care vor fi dezvoltate de Lord și Christopher Millerwere, au fost dezvăluite pentru prima dată în 2014 și au fost anunțate oficial în aprilie 2015. Persichetti, Ramsey și Rothman s-au alăturat în următorii doi ani, împreună cu Moore și Schreiber în aprilie 2017. Lordul și Miller doreau ca filmul să aibă propriul său stil unic, combinând conducta de animație a Sony Pictures Imageworks cu tehnicile traditionale elaborate manual de benzi desenate inspirată de opera co-creatorului lui Miles Morales, Sara Pichelli. Finalizarea animației pentru film a necesitat până la 140 de animatori, cel mai mare echipaj folosit vreodată de Sony Pictures Animation pentru un film până în prezent. Filmul a fost dedicat în memoria lui Stan Lee și lui Steve Ditko.

Omul-Păianjen: În lumea păianjenului a avut premiera mondiala la Regency Village Theatre din Los Angeles la 1 decembrie 2018 și a fost lansat in Statele Unite pe 14 decembrie. A incasat 364 milioane de dolari in intreaga lume impotriva unui buget de 90 milioane dolari . Filmul a primit recunoștință critică pentru animația, personajele, povestea, vocea, umorul și coloana sonoră. A câștigat numeroase premii, inclusiv premiul pentru cel mai bun film animat la Premiile Academiei 91, 46 de premii Annie și 76 de premii Globul de Aur. A fost primul film non-Disney sau Pixar care a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună animație de la Rango din 2011. O continuare și un spin-off sunt în curs de dezvoltare.

Dublajul în limba română[modificare | modificare sursă]

În limba română, actorul Conrad Mericoffer, cunoscut publicului pentru telenovela Fructul oprit difuzată de Antena 1, interpretează vocea personajului principal.

Au interpretat:'[7]

Alte voci:

Dublajul realizat în studiourile: Ager Film
Regia de dialog: Florian Ghimpu
Traducerea: Daniela Gavrilescu
Sunet: Dan Bărăuță

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d „Omul-Păianjen: În lumea păianjenului”, Internet Movie Database 
  2. ^ a b c d Debruge, Peter (). „Film Review: "Spider-Man: Into the Spider-Verse". Variety (în engleză). Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  3. ^ McNary, Dave (). 'Spider-Man: Into the Spider-Verse' Tracking for $30 Million Launch”. Variety (în engleză). Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  4. ^ „Spider-Man: Into the Spider-Verse (2018)”. Box Office Mojo. IMDb. Accesat în . 
  5. ^ „Spider-Man: Into the Spider-Verse (2018)”. The Numbers. Accesat în March 9, 2019.  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)
  6. ^ https://moviesvibes0.blogspot.com/2023/11/spider-man-across-spider-verse-mind.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  7. ^ SA, Imedia Plus Group, Distribuție Spider-Man: Into the Spider-Verse - Omul-Păianjen: În lumea păianjenului (2018) - Film - CineMagia.ro, Cinemagia 
  8. ^ „Omul-Păianjen: În lumea păianjenului”, prima animație cu Spider-Man are premiera la cinema de sărbători, TVmania.ro, , arhivat din original la , accesat în