Nogai

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Nogaii (sau tătari nogai) sunt un grup etnic turcic[1], care locuiește în sudul european al Rusei, în special în regiunea Caucazului de Nord. Cei mai mulți dintre nogai se găsesc în nordul Daghestanului și în regiunea Stavropol, precum și în Karaciai-Cerchezia și regiunea Astrahan, de asemenea, locuiesc în Cecenia. Ei vorbesc limba nogai și sunt descendenți ai diferitelor triburi mongolice și turcice, care au format Hoarda Nogaică (anii 1440 - 1634).

Deasemenea nogaii au constituit populația principală a Hoardei Bugeacului, între secolul al XVII-lea și până la începutul secolului al XIX-lea (după 1812), când aceștia au fost strămutați de autoritățile țariste din sudul, deja Guberniei Basarabia, spre regiunile interioare ale țării[2]. Ulterior așezările nogailor au fost colonizate cu bulgari, găgăuzi și germani.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Minahan, James (2000). One Europe, Many Nations: A Historical Dictionary of European National Groups. Greenwood Publishing Group. pp. 493–494. ISBN 978-0-313-30984-7. http://books.google.com/books?id=NwvoM-ZFoAgC&pg=PA493&dq=turkic&lr=&hl=en 
  2. ^ Geezer C.N || Nogaii din Bugeac // Pivdenna Ucraina