Netscape Navigator

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Netscape Navigator
Netscape logo crystal.png
Dezvoltator Corporația Netscape Communications
Stare de dezvoltare Discontinuat
Sistem de operare Multi-platformă
Tip Browser web
Licență Proprietar
Disponibil în română Nu
Site web Arhiva Netscape

Netscape Navigator (sau Netscape Browser) a fost un browser web, unul din cele mai vechi browsere de navigare pe internet, fiind foarte popular în anii 1990.

Istoric[modificare | modificare sursă]

În 1994, Jim Clark, în colaborare cu Marc Andreessen au fondat Mosaic Communications (redenumită ulterior Netscape Communications). Andreessen lucrase în timpul facultății (a terminat University of Colorado) la un proiect software numit "Mosaic". Browserul Mosaic devenise cunoscut și în afara cercurilor stiințifice unde luase naștere, iar cei doi au prevăzut succesul viitor al browserelor web. După numai jumătate de an, mare parte a echipei de la NCSA care lucrase la Mosaic, lucra acum la continuarea Mosaic-ului, lansată sub numele de Netscape. Într-un timp foarte scurt, de la lansare (1995), Netscape ajunge să dețină mai mult de 80% din piață, mai ales datorită facilităților pe care le oferea.

Actual foloseste motorul open source Mozilla asemeni browserului Firefox. In prezent browserul Netscape este proprietatea concernului american AOL Time Warner.

Începând cu luna martie 2008, compania AOL a sistat susținerea browserului, încetând lucrările la dezvoltarea sa, deoarece cota de piață a browserului a ajuns la numai 0,6 %.[1] Compania AOL a sfătuit utilizatorii Netscape să folosescă browserul Mozilla Firefox, browser dezvoltat tot de unii din cei care au creat Netscape.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Au fost oprite lucrările de dezvoltare ale Netscape

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]