Murad al III-lea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
TugraMurad al III-lea
sultan al Imperiului Otoman
Sultan Murad III.jpeg
Domnie 15741595
Născut 4 iulie 1546
Bozdağan sau Manisa
Decedat 15 ianuarie 1595
Palatul Topkapı din Constantinopol[1][2]
Predecesor Selim al II-lea
Succesor Mehmed al III-lea

Murad al III-lea (turcă otomană, persană: مراد ثالث Murād-i sālis, turcă:III.Murat) (n. 4 iulie 1546 − d. 15 ianuarie 1595) a fost sultanul Imperiului Otoman din 1574 până la moartea sa. Sub domnia sa otomanii au suferit o gravă înfrângere din partea armatei habsburgice în bătalia de la Sissek în 1593.

Este descris de istoricul român Nicolae Bălcescu drept "un duh slab și superstițios, dulce la trai, iar iute la mânie și adesea atunci și cu cruzime, era dat cu totul la misticism, la poezie și la voluptate; amator de danț și muzică, de vorbe cu duh, ba încă și de mucalitlâcuri, el iubea mecanica, ceasornicăria și actele de reprezentație; el trăia încunjurat de tălmăcitori de vise, astrologi, șeici, poeți și femei, dănțuitori, de pitici și nebuni, lăsând domnia în mâna femeilor saraiului".

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ The Encyclopædia Britannica, Vol.7, Edited by Hugh Chisholm, (1911), 3; Constantinople, the capital of the Turkish Empire...
  2. ^ Britannica, Istanbul:When the Republic of Turkey was founded in 1923, the capital was moved to Ankara, and Constantinople was officially renamed Istanbul in 1930.

Legături externe[modificare | modificare sursă]


Osmanli armasi.svg
 
Sultani ai Imperiului Otoman
Flag of the Ottoman Empire (1453-1517).svg