Multimedia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Multimedia reprezintă conținutul și media, ce folosesc o combinație a diferitelor forme de conținut, cum ar fi date vizuale, audio, text, formate lingvistice, etc. codificate. Termenul poate fi folosit drept substantiv (un mediu cu multiple forme de conținut) sau ca adjective, descriind un mediu ce are multiple forme de conținut. Termenul este folosit în contrast cu media, ce utilizează numai ecrane de calculator rudimentare, cum ar doar cele redare-text, sau formele tradiționale de material produs manual sau printat. Multimedia include o combinație de text, audio, imagine, animație, video, sau forme de conținut interactive.

Exemple ale formelor de conținut individual combinate în multimedia:

ApertureDefn1707.png
Hörlurar.jpg
Praktica.jpg
Text
Audio
Imagini statice
Animhorse.gif
Muybridge horse gallop animated 2.gif
Scroll switch mouse.jpg
Animație
Filmare Video
Interactivitate

De obicei multimedia este înregistrată și reprodusă, afișată sau accesată prin dispozitive de procesare a conținutului informațional, cum ar fi dispositive electronice sau computerizate, dar poate fi de asemenea parte a unui spectacol live. Multimedia (ca adjectiv) la fel descrie și dispozitivele de media electronică ce sunt utilizate pentru a stoca și experimenta conținutul multimedia. Multimedia este diferită de media amestecată din cadrul artelor frumoase; incluzînd audio, spre examplu, are o sferă mai vastă. Termenul "media bogată" este sinonim cu media interactivă.

Categorizarea multimediei[modificare | modificare sursă]

Multimedia poate fi în linii mari împărțită în două categorii: liniară și neliniară. Conținutul activ liniar adesea progresează fără un control navigational pentru spectator, cum ar fi o prezentare de cinema. Cel neliniar folosește interactivitatea pentru a controla progresul, cum e în cazul unui joc video sau instruire pe calculator. Hipermedia este un exemplu de conținut neliniar.

Prezentările multimedia pot fi live sau înregistrate. O prezentare înregistrată poate permite o interactivitate prin sistemul navigațional spațial. O prezentare multimedia live presentation poate permite o interactivitate prin prezentator sau înterpret.

Legături externe[modificare | modificare sursă]