Jakov Milatović

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jakov Milatović
Date personale
Născut (37 de ani)[2] Modificați la Wikidata
Podgorița, RSF Iugoslavia Modificați la Wikidata
Cetățenie Muntenegru (–)
 Serbia și Muntenegru ()
 Republica Federală Iugoslavia ()
 Republica Socialistă Federativă Iugoslavia (–) Modificați la Wikidata
Ocupațiefuncționar public[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbiteLimba muntenegreană
limba engleză
limba italiană
limba spaniolă Modificați la Wikidata
Al 5-lea președinte al Muntenegrului Modificați la Wikidata
Deținător actual
Funcție asumată
Precedat deMilo Đukanović[*]
Ministru al economiei Modificați la Wikidata
În funcție
 – [1]
Precedat deDragica Sekulić[*][[Dragica Sekulić (politiciană muntenegreană)|​]]

Partid politicEuropa Acum![*] ()
Alma materUniversitatea Muntenegrului
Universitatea statului Illinois[*]
Universitatea de Economie și Administrare a Afacerilor din Viena[*]
Universitatea Sapienza din Roma
Universitatea Oxford
Semnătură
Prezență online

Jakov Milatović (n. , Podgorița, RSF Iugoslavia) este un politician și economist muntenegrean. La alegerile din 2023 a fost ales noul președinte al țării. Anterior a fost ministru al economiei în perioada 2020-2022.[3]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Tinerețe și educație[modificare | modificare sursă]

Milatović s-a născut la 7 decembrie 1986 [4] în Titograd, SR Muntenegru, SFR Iugoslavia, unde a absolvit școala primară și gimnazială Gimnaziul „Slobodan Škerović”. Bunicul și străbunicul lui au luptat în al Doilea Război Mondial ca partizani iugoslavi. [5] Și-a finalizat studiile de licență în domeniul economiei la Facultatea de Economie a Universității din Muntenegru. A petrecut un an universitar la Universitatea de Stat din Illinois⁠(d) în calitate de bursier american; un semestru la Universitatea de Economie și Afaceri din Viena (WU Wien) în calitate de bursier al Guvernului Austriei; un an universitar la Universitatea Sapienza din Roma (La Sapienza) ca membru UE.

Milatović și-a absolvit masteratul în economie la St John's College, Oxford⁠(d). A fost bursier Chevening al guvernului britanic. De asemenea, a fost membru al Fundației germane Konrad Adenauer. [6] Milatović e fluent în engleză și vorbește italiană și spaniolă.

Cariera economică[modificare | modificare sursă]

Milatović a lucrat la NLB Group⁠(d) Podgorica și Deutsche Bank, Frankfurt. În 2014 s-a alăturat Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare în echipa de analiză economică și politică. În 2019, a fost promovat economist principal pentru țările UE, inclusiv România, Bulgaria, Croația și Slovenia, și a avut sediul la biroul Băncii din București. [7]

A publicat o serie de articole și a fost coautor a două cărți.

Cariera politică[modificare | modificare sursă]

A fost ministru al Economiei și Dezvoltării Economice în Cabinetul Krivokapić în perioada  —.[8] În timpul mandatului său, Milatović și ministrul de finanțe Milojko Spajić⁠(d) au prezentat și implementat controversatul program de reformă economică „Europa acum”. [9]

În 2022, Milatović și Spajić au fondat partidul politic Europe Now⁠(d), care a participat la alegerile locale din 2022. [10] Milatović a condus lista electorală a organizațiilor din Podgorica în calitate de candidat la primar. [11] Lista a câștigat 21,7% din voturile populare, iar Milatović era de așteptat să devină primarul orașului Podgorica. [12]

În martie 2023, Milatović a candidat din partea Europe Now la alegerile prezidențiale din Muntenegru din 2023, după ce candidatura lui Spajić a fost respinsă de Comisia Electorală de Stat (DIK), deoarece s-a descoperit că este un cetățean dublu al Serbiei și Muntenegrului. [13] El a fost ales președinte după victoria sa fulgerătoare împotriva președintelui în exercițiu, Milo Đukanović⁠(d), în turul de scrutin din .[14] Milatović a câștigat 58,88% din voturile populare [15] și inaugurarea sa va avea loc pe 21 mai.

Poziții politice[modificare | modificare sursă]

Milatović a votat pentru independența Muntenegrului la referendumul pentru independență din 2006. [16] El sprijină aderarea Muntenegrului la Uniunea Europeană. [17] El pledează pentru relații mai strânse între Muntenegru și Serbia. [18] [19] Pozițiile sale politice au fost descrise drept centriste. [20] [21]

Viața personală[modificare | modificare sursă]

Milatović este căsătorit cu Milena Milatović și are trei copii. Este creștin ortodox sârb și a fost botezat în Mănăstirea Ostrog. [22] El se identifică ca muntenegrean după etnie. [23]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Sastav Vlade - Vlada Crne Gore (în sârbo-croată), accesat în  
  2. ^ a b https://www.dan.co.me/zabava/kako-je-jos-na-maturi-predskazana-buduc-nost-ministra-jakova-milatovic-a-5098579  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ „Ko je Jakov Milatović kandidat za ministra za ekonomski razvoj”. Biznis CG (în Montenegrin). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ „Kako je, još na maturi, predskazana budućnost ministra Jakova Milatovića”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ „JAKOV MILATOVIĆ: Glasao sam za nezavisnost Crne Gore 2006. godine!”. kurir.rs (în sârbă). Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ „BIOGRAFIJA PREDLOŽENIH MINISTARA”. www.dan.co.me. Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ „Ovo su biografije kandidata za nove ministre”. vijesti.me. Arhivat din original la . Accesat în . 
  8. ^ „Izabrana 42. Vlada Crne Gore”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  9. ^ „Spajić, Milatović: Čvrsto stojimo iza programa Evropa sad! onako kako ga je Vlada predložila”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  10. ^ "Evropa sad" izlazi na lokalne izbore, misija Pokreta: Prosječna plata 1.000 eura, minimalna penzija 450 eura, bez nezaposlenih..”. Pobjeda. Arhivat din original la . Accesat în . 
  11. ^ „Lokalni izbori u Crnoj Gori: DPS bez apsolutne većine u Podgorici, uspon pokreta "Evropa sad". Glas Amerike (în sârbă). Arhivat din original la . Accesat în . 
  12. ^ Nova.rs (). „Objavljeni konačni rezultati izbora u Podgorici: Opozicija potukla Mila Đukanovića”. NOVA portal (în sârbă). Arhivat din original la . Accesat în . 
  13. ^ Milićević, Nenad (). "Evropa sad" umesto Spajića kandiduje Jakova Milatovića za predsednika Crne Gore”. N1 (în sârbă). Arhivat din original la . Accesat în . 
  14. ^ Gedošević, Lana. „JAKOV MILATOVIĆ UBEDLJIV Obrađeno 90 odsto glasova, brojke za Mila Đukanovića NEDOSTIŽNE”. Blic.rs (în sârbă). Arhivat din original la . Accesat în . 
  15. ^ www.antenam.net. „DIK utvrdio rezultate: Milatoviću 58,88 odsto glasova, Đukanoviću 41,12 odsto”. Antena M (în sârbă). Arhivat din original la . Accesat în . 
  16. ^ „JAKOV MILATOVIĆ: Glasao sam za nezavisnost Crne Gore 2006. godine!”. kurir.rs (în sârbă). Arhivat din original la . Accesat în . 
  17. ^ „Milatović: Uvešću Crnu Goru u EU, a sjever Crne Gore preporoditi”. vijesti.me (în sârbă). Arhivat din original la . Accesat în . 
  18. ^ Đurić, Novica. „Srbija je za Crnu Goru više od ekonomije”. Politika Online. Arhivat din original la . Accesat în . 
  19. ^ „Milatović: Decu sam krstio u SPC | Politika”. Direktno (în sârbă). Arhivat din original la . Accesat în . 
  20. ^ „Montenegro elections: Long-standing leader Milo Djukanovic suffers defeat”. BBC News (în engleză). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  21. ^ „RTS :: Region :: Đukanović ili Milatović – da li će dijaspora odlučiti izbore”. rts.rs. Arhivat din original la . Accesat în . 
  22. ^ „Milatović: Decu sam krstio u SPC | Politika”. Direktno (în sârbă). Arhivat din original la . Accesat în . 
  23. ^ „OVO JE NOVI PREDSEDNIK CRNE GORE Jakov Milatović je pobedio Mila Đukanovića: Crnogorac i pravoslavac, otac TROJE DECE”. Blic.rs (în sârbă). Arhivat din original la . Accesat în .