Info Cultural

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Info Cultural

Publicație culturală online care acoperă evenimente și noutăți din domeniul artei și culturii
Informații generale
ȚaraRomânia
TipCultural
Formatonline
Redactor-șefDaniel Lăcătuș (redactor-șef)
Data fondării10 decembrie 2020
LimbăRomână
SediuCălan, județul Hunedoara
Prezență online
https://infocultural.eu/

Info Cultural este o platformă de știri și analize culturale din România, fondată în decembrie 2020 de Daniel Lăcătuș, jurnalist și membru al Uniunii Scriitorilor din România[1].[2][3]

Site-ul oferă o acoperire cuprinzătoare a scenelor artistice și culturale, având diverse categorii precum „Artă & Cultură”, „Biografii”, „Istorie & Tradiție” și „Media”.[4]

Până în noiembrie 2023, Info Cultural a publicat peste 20.000 de articole, contribuind astfel activ la îmbogățirea dialogului cultural.[5]

În noiembrie 2023, o analiză a performanței Info Cultural a relevat tendințe specifice privind traficul organic și nivelul de angajament al cititorilor cu diferite categorii de conținut. Articolul Legenda Soarelui și a Lunii, de exemplu, a avut 4.349 de afișări de pagină, o rată de angajament de 95,54% și o durată medie a sesiunii de 3 minute, semnalând un interes puternic pentru mitologie și folclor.

Alte articole, cum ar fi cele despre Revoluția Franceză și Revoluția Americană, au atras atenția cititorilor, cu durate de sesiune ce depășesc 4 minute, reflectând o predilecție pentru tematici istorice și analize detaliate.[6] De asemenea, 35 de arhive și biblioteci digitale populare în România a înregistrat o rată de angajament de 97,94% și o durată medie a sesiunii de 4 minute și 30 de secunde, indicând un interes pentru resurse educaționale și acces la materiale culturale digitale.

Pe lângă analiza specifică a articolelor individuale, datele generale privind traficul pe Info Cultural din noiembrie 2023 indică un progres notabil în termeni de vizibilitate și interacțiune. Platforma a cunoscut o creștere de 22,2% în numărul total de impresii, atingând cifra de 500.000, și o creștere de 72,2% în numărul de clicuri, sumând 16.000. Aceste statistici sugerează o eficiență crescută în atragerea atenției utilizatorilor și o mai bună aliniere cu interesele acestora.[7][8] În plus, Info Cultural a observat o creștere de 61,3% în numărul de vizitatori unici care au ajuns pe site prin căutări organice, demonstrând o extindere a bazei de cititori. Conversiile au înregistrat o creștere semnificativă de 137,3%, ajungând la un total de 79.000.[9] Aceste cifre reflectă nu doar o creștere a traficului, ci și o mai mare angajare a publicului cu conținutul oferit.

Info Cultural a tratat o serie de subiecte istorice și sensibile, inclusiv articole despre dictatori precum Stalin, Hitler sau Pol Pot, Holocaustul, istoria Bibliei, Evul Mediu, istoria URSS etc.[10]

Prin analizele sale, site-ul oferă o perspectivă unică asupra evoluției cinematografiei și a rolului său în societate. Info Cultural acordă o atenție specială și figurilor istorice influente, cum ar fi Napoleon Bonaparte. Pe lângă aceste teme, Info Cultural abordează și subiecte științifice importante, cum ar fi contribuțiile lui Arhimede în matematică și fizică.[11]

Un articol despre orașul Călan, publicat pe site-ul orasul-timisoara.ro, include referiri la platforma Info Cultural. Articolul prezintă patrimoniul istoric și cultural al orașului Călan, situat în Transilvania, și menționează Info Cultural ca sursă de informații în acest context. În articol sunt descrise locații istorice din orașul Călan, precum Biserica din Strei și Biserica Sf. Gheorghe din Streisângeorgiu sau băile daco-romane Aquae.[12]

Fondatorul: Daniel Lăcătuș[modificare | modificare sursă]

Daniel Lăcătuș, fondatorul Info Cultural[13] , este un jurnalist, poet și prozator, membru al Uniunii Scriitorilor din România din 2011. Absolvent al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, cu o licență în jurnalism, Daniel Lăcătuș a debutat în literatură în 2006 și editorial în 2008. Opera sa literară include poezii, biografii și studii istorice. A contribuit la studiul istoriei presei și a literaturii, coordonând proiecte editoriale importante și concentrându-se pe studiul regimurilor totalitare. Lucrările sale evidențiază, printre altele, importanța patrimoniului cultural și istoric al orașului Călan și regiunii Hunedoara.[14][15][16]

Proiecte editoriale semnificative[modificare | modificare sursă]

Unul dintre proiectele editoriale notabile ale fondatorului Daniel Lăcătuș este „Fețele durerii. Apel la memorie”, o serie de volume care documentează regimurile totalitare în România. Lansat în 2018, primul volum din proiect include biografii ale unor serii de personalități decedate în închisorile comuniste, redate integral și pe site-ul Info Cultural.[17] În plus, secțiunea Dicționar[18] a site-ului conține informații despre membrii CC al PCR, cadre ale Securității și comuniști în ilegalitate. Proiectul este în continuă expansiune, cu planuri de a include peste 30.000 de fise biografice, reflectând angajamentul Info Cultural față de prezervarea memoriei istorice și culturale.

Concursul de creație literară „Călanul Cultural”[modificare | modificare sursă]

Info-Cultural, în colaborare cu Revista Română pentru Literatură și Artă, organizează anual concursul național de creație literară „Călanul Cultural”. Acest concurs se adresează scriitorilor de toate vârstele și nu impune restricții legate de debutul editorial, etnie, sex sau religie. Scopul concursului este de a promova diversitatea literară și de a oferi o platformă egală pentru exprimarea artistică.

Concursul include patru secțiuni: Poezie, Poezie Creștină, Proză și Eseu. Premiile sunt denumite după personalități culturale importante născute în UAT Călan sau care au domiciliat aici: Ada Orleanu, Traian Dorz, Romul Munteanu, Harald Siegmund ș.a.[19][20]

Denumirea concursului „Călanul Cultural” este aleasă pentru a reflecta importanța localității în peisajul cultural și istoric al României. Orașul Călan, situat în județul Hunedoara (unde are sediul redacția Info Cultural)[21] se distinge prin bogata sa istorie și prin faptul că a fost locul de naștere sau de domiciliu pentru multe personalități marcante în domeniul artei, științei, medicinei, literaturii și istoriei. Prin alegerea acestei denumiri, concursul nu doar onorează aceste figuri culturale, dar și subliniază rolul vital pe care Călanul l-a jucat și continuă să-l joace în cultivarea și promovarea talentelor literare și artistice.


Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Cristi Iordache (). „Info Cultural a împlinit 3 ani”. Oficial Media. Accesat în . 
  2. ^ „Info Cultural: O platformă de referință în lumea știrilor culturale | Ziarul Dâmbovița”. . Accesat în . 
  3. ^ „Info Cultural: Viziunea lui Daniel Lăcătuș și impactul său asupra jurnalismului cultural”. revistaperformanta.ro. . Accesat în . 
  4. ^ „Ibidem”. 
  5. ^ „Info Cultural: O fereastră deschisă către diversitatea culturală și istorică - Observ News”. . Accesat în . 
  6. ^ S, Iulian (). „Explorarea diversității culturale prin Info Cultural, inițiativă a scriitorului și jurnalistului Daniel Lăcătuș | e-Suceava.ro”. Accesat în . 
  7. ^ Cristi Iordache (). „Digitalizarea istoriei: Impactul Info Cultural în conservarea culturii românești”. Oficial Media. Accesat în . 
  8. ^ „Info Cultural: Reflectarea diversității culturale a României în era digitală”. exclusivNEWS.ro. Accesat în . 
  9. ^ „Ibidem”. 
  10. ^ „Istoria și evoluția unui site de referință în presa culturală: Info Cultura”. Altfel de STIRI. . Accesat în . 
  11. ^ „Explorarea diversității culturale și istorice prin Info Cultural: Inițiativa lui Daniel Lăcătuș”. Stirea Zilei. . Accesat în . 
  12. ^ „Pe urmele istoriei în Călan cu Info Cultural”. orasul-timisoara.ro. . Accesat în . 
  13. ^ „Daniel Lăcătuș - omul din spatele Info Cultural”. e-tineret.ro. . Accesat în . 
  14. ^ Cristi Iordache (). „În slujba comunității: Daniel Lăcătuș, O prezență vibrantă în Călan”. Oficial Media. Accesat în . 
  15. ^ „Blogul scriitorului și jurnalistului Daniel Lăcătuș, recent lansat, ne invită la explorare și descoperire | Ziarul Dâmbovița”. . Accesat în . 
  16. ^ „Intersecția dintre jurnalism și creație literară: Cum transcende Daniel Lăcătuș granițele cuvintelor | Partener TV”. . Accesat în . 
  17. ^ „Deținuți politic - Dicționar”. Info Cultural - Știri și informații culturale. . Accesat în . 
  18. ^ „Dicționar”. Info Cultural - Știri și informații culturale. . Accesat în . 
  19. ^ „Se fac pregătiri pentru prima ediție a concursului național de creație literară „Călanul Cultural". Avantul Liber. . Accesat în . 
  20. ^ „Premiile Concursului național de creație Călanul Cultural 2022”. Litera13. Accesat în . 
  21. ^ Daniel Lăcătuș (). „Nașterea Info Cultural: De la Călan la panorama știrilor culturale » Editorial”. Daniel Lăcătuș - Jurnalist și scriitor. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]