Ițhok Sterkman

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ițhok Sterkman
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Fălești, gubernia Basarabia, Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Decedat1942 (53 de ani) Modificați la Wikidata
Lagărul de exterminare Auschwitz-Birkenau, Germania Nazistă Modificați la Wikidata
Ocupațiescriitor Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba idiș Modificați la Wikidata

Ițhok Sterkman (a publicat în principal sub pseudonimul I. B. Țipoir;[1] în idiș ‏ד"ר י.-ב. ציפּור‏‎р, în rusă Ицхок Штеркман, transliterat: Ițhok Șterkman; n. , Fălești, gubernia Basarabia, Imperiul Rus – d. 1942, Lagărul de exterminare Auschwitz-Birkenau, Germania Nazistă) a fost un evreu basarabean, dramaturg, eseist și pedagog de limbă idiș.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut în târgul Fălești din uiezdul Bălți, Gubernia Basarabia (Imperiul Rus). În 1892 familia s-a mutat la Paris, unde Ițhok și-a finalizat școala și a absolvit cu doctorat universitatea. A debutat cu eseuri filosofice în franceză în 1908. În 1912 s-a stabilit la Varșovia, unde, sub influența lui Isaac Leib Peretz a trecut la idiș, în același an a publicat în săptămânalul local Di Yiddish Voh („Săptămâna Evreiască”) un ciclu de cincisprezece eseuri de reflecții filozofice. În același timp, a lucrat ca profesor într-o școală evreiască.[2]

În 1913 prima sa piesă Di shkhine in goles („Inspirație în exil”) a fost publicată ca o carte separată la Varșovia, urmată de dramele In Bavl („În Babilon”, poem dramatic în versuri), Ba di toytern („La poartă”, legendă dramatică în 4 părți, 1922), Nahes fun kinder („Fericirea la copii”, 1922), Der ligner („Mincinosul”, 1922).[3] La 11 ianuarie 1933, poezia sa dramatică „Rebeliunea” în 3 acte și 5 scene a debutat la New York Jewish Art Theatre.[4][5][6] O colecție de piese traduse în ebraică a fost publicată în 1922 la Tel Aviv.

În 1928 s-a întors la Paris, de unde s-a mutat ulterior în Belgia (mai întâi la Bruxelles, apoi la Anvers). În Belgia a organizat și condus rețeaua școlară locală a lui I.L. Peretz și colaborat cu ziarul Belgiche Blater („File belgiene”).

După izbucnirea celui de-al doilea război mondial a fugit de la Bruxelles la Anvers, unde a fost arestat și internat într-un lagăr de concentrare temporar. În 1942 a fost deportat la Auschwitz, unde a și murit.[7]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „И.-Б. Ципойр”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ Date biografice[nefuncțională]
  3. ^ У ворот. Фарлаг «Алт-Юнг», 1922
  4. ^ The Yiddish Art Theatre
  5. ^ Martin Boris «The Life of Maurice Schwartz and the Yiddish Art Theatre»
  6. ^ „Maurice Schwartz and the Yiddish Art Theatre” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  7. ^ „И.-Б. Ципойр в журнале «Лексикон» (с фотопортретом)”. Arhivat din original la . Accesat în .