Herș Gleizer

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Herș Gleizer
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Secureni, Hotinski uezd, gubernia Basarabia, Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Decedat (62 de ani) Modificați la Wikidata
Chișinău, RSS Moldovenească, URSS Modificați la Wikidata
Cetățenie Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste Modificați la Wikidata
Ocupațiematematician
pedagog[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniugeometrie  Modificați la Wikidata
InstituțieUniversitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă din Chișinău
Universitatea de Stat din Transnistria  Modificați la Wikidata
Alma MaterUniversitatea Sapienza din Roma  Modificați la Wikidata

Herș Gleizer (în rusă Герш Глейзер; n. , Secureni, Hotinski uezd, gubernia Basarabia, Imperiul Rus – d. , Chișinău, RSS Moldovenească, URSS) a fost un evreu basarabean, matematician, profesor și autor de manuale (despre istoria matematicii) sovietic moldovean.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut în târgul Secureni din nordul guberniei Basarabia. A absolvit gimnaziul din Chișinău.[1] Ulterior, a studiat la Facultatea de Fizică și Matematică a Universității din Viena, în 1929 a absolvit Departamentul de Matematică a Universității Sapienza din Roma. A lucrat ca profesor de matematică la Secureni, Mărculești, Bălți.

În anii 1940-1948, a fost șeful Catedrei de Matematică la Institutul Pedagogic de Stat din Chișinău. A predat la Universitatea de Stat din Chișinău. Din 1948 a fost asistent universitar la Catedra de Fizică și Matematică a Institutului Pedagogic din Tiraspol, în anii 1952-1963 a condus Catedra de Matematică și Metode de Predare a Matematicii a acestui Institut; tot acolo a organizat și Catedra de Geometrie, Matematică Elementară și Metode de predare a acestora.[2]

Lucrarea sa „Istoria matematicii la școală”, în trei volume, a fost publicată inițial în „limba moldovenească” (1960, 1963, 1966), versiunea în limba rusă pregătită de autor a fost publicată postum (1981-1983) și tradusă în limbile URSS și altor țări.[3][4][5]

Cărți[modificare | modificare sursă]

  • Русско-молдавский терминологический словарь по математике для молдавских средних и высших учебных заведений („Dicționar terminologic ruso-moldovenesc de matematică pentru instituțiile de învățământ secundar și superior din Moldova”; împreună cu A. Șterntal). Chișinău: Școala sovietică, 1955.
  • Istorizmul în predarea matematicii (Историзмул ын предаря математичий), (3 capitole: 1 — Aritmetica, 2 — Algebra, 3 — Geometria și trigonometria). Chișinău: Lumina, 1960—1966.
  • История математики в средней школе („Istoria matematicii în școala medie”; ghid pentru profesori). Мoscova: Просвещение, 1964 и 1970.
  • История математики в школе. IV — VI классы. („Istoria matematicii la școală. Clasele IV – VI.”) — Мoscova: Просвещение, 1981. — 239 p. traducere în lituaniană — Kaunas: Швиеса, 1985.
  • История математики в школе. VII — VIII классы. („Istoria matematicii la școală. Clasele VII – VIII.”) — Мoscova: Просвещение, 1982. — 240 p. traducere în lituaniană — Kaunas: Швиеса, 1986.
  • История математики в школе. IX — X классы. („Istoria matematicii la școală. Clasele IX – X.”) — Мoscova: Просвещение, 1983. — 351 p.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Приднестровский Государственный Университет им. Т. Г. Шевченко в 50—80-е годы XX века (начало)”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ „Кафедра математики Тираспольского педагогического института”. Arhivat din original în . Accesat în . 
  3. ^ Введение исторического материала на уроках математики в начальных классах
  4. ^ Writing the history of mathematics: its historical development (стр. 194)
  5. ^ History in mathematics education (стр. 102)

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Герасимова А. Д., Гайдаржи Г. Х., Ермакова Г. Н. К 100-летию со дня рождения Г. И. Глейзера // Математика в школе. — 2004. — № 6. — С. 76—77.