György Apponyi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
György Apponyi
Date personale
Născut[2] Modificați la Wikidata
Pressburg, Imperiul Austriac Modificați la Wikidata
Decedat (90 de ani) Modificați la Wikidata
Malinovo, Districtul Senec, Slovacia Modificați la Wikidata
PărințiApponyi György[*][[Apponyi György (Hungarian noble (1780-1849))|​]]
Anna Zichy de Zich et Vásonkeö[*][[Anna Zichy de Zich et Vásonkeö (Peerage person ID=710030)|​]] Modificați la Wikidata
Frați și suroriLeopoldine Apponyi de Nagy-Appony[*][[Leopoldine Apponyi de Nagy-Appony ((1804-1870))|​]] Modificați la Wikidata
CopiiAlbert Apponyi Modificați la Wikidata
Cetățenie Ungaria Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician
diplomat Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiBudapesta Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba maghiară Modificați la Wikidata
a magyar főrendiház tagja Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Deputat în Adunarea Națională a Ungariei Modificați la Wikidata
În funcție
 – [1]
Legislatură1865–1869-es parlamenti ciklus[*][[1865–1869-es parlamenti ciklus (1865-1869 legislative term of the Hungarian Parliament)|​]]

Partid politicKonzervatív Párt[*][[Konzervatív Párt (19th-century political party in Hungary)|​]]
Deák-párt[*][[Deák-párt (political party)|​]]

Contele György Apponyi de Nagyappony (n. , Pressburg, Imperiul Austriac – d. , Malinovo, Districtul Senec, Slovacia) a fost un politician conservator maghiar, care a ocupat funcția de cancelar al Ungariei între 1846 și 1848. El a fost membru al Academiei Ungare de Științe din anul 1858. A fost numit președinte al Camerei Magnaților în 1861, când împăratul Francisc Iosif I a convocat Dieta Ungariei. Ca lider al grupului „vechilor conservatori” el a participat la negocierea compromisului austro-ungar după 1862.

Cariera politică[modificare | modificare sursă]

György Apponyi

György Apponyi provenea din familia nobiliară Apponyi. El a îndeplinit funcția de secretar al Cancelariei Austriece din Ungaria. A devenit activ pe plan politic din 1843-1844. În calitate de cancelar al curții, el a condus din 1846 partidul conservator-aristocratic și s-a manifestat ca un adversar ferm al tuturor aspirațiilor naționaliste maghiare. Un acord cu liderul opoziției, Lajos Kossuth, a eșuat ca urmare a izbucnirii Revoluției Maghiare de la 1848-1849.

Nu a participat la Revoluția Maghiară și, după o perioadă de retragere din viața politică, contele Apponyi a devenit în 1859 membru pe viață al Parlamentului de la Viena. A luptat pentru independența Ungariei și a fost un lider influent al partidului național. La 20 octombrie 1860 a fost Judex Curiae la Pesta și a prezidat conferința privind reorganizarea jurisdicției maghiare.

În calitate de comisar imperial împuternicit, el a deschis pe 6 aprilie 1861 lucrările Parlamentului de la Budapesta și a condus Casa Magnaților și biroul Dietei Ungariei. După dizolvarea Dietei (21 august), el a rămas în funcția de Judex Curiae. Se spera că el va aduce un echilibru politic între Austria și Ungaria, dar pe 8 aprilie 1863 a demisionat din funcție. În afară de participarea sa la ședințele parlamentului de stat în 1865 și la mai multe ședințe ale Camera Magnaților, el s-a retras din activitatea politică și a trăit la Pozsony (azi Bratislava).

Fiul său a fost Albert Apponyi, președintele Camerei Reprezentanților, ministrul religiei și educației publice și conducătorul delegației maghiare la Conferința de Pace de la Versailles ce a prezentat cazul Ungariei în fața Puterilor Aliate și Asociate adunate acolo pentru a stabili termenii tratatului de pace cu Ungaria, care a devenit cunoscut ulterior ca Tratatul de la Trianon, deoarece a fost semnat în Sala Mare a Palatului Grand Trianon.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Magyar életrajzi lexikon I. (A–K). ed. Kenyeres, Ágnes. Budapest: Akadémiai. 1967. pp. 47–48
  • Meyers Konversations-Lexikon, 1888
  • Apponyi, Georg Graf . In: Österreichisches Biographisches Lexikon 1815–1950 (ÖBL). Band 1, Verlag der Österreichischen Akademie der Wissenschaften, Wien 1957, S. 27.
  • Constantin von Wurzbach: Apponyi, Georg Graf. In: Biographisches Lexikon des Kaiserthums Oesterreich. Band 1. Verlag L. C. Zamarski, Wien 1856–1891, p. 57.
  1. ^ Képviselők és főrendek a dualizmus kori Magyarországon (PDF), p. 279, accesat în  
  2. ^ a b Apponyi, Georg Graf (BLKÖ)[*][[Apponyi, Georg Graf (BLKÖ) (entry in the Biographisches Lexikon des Kaiserthums Oesterreich (vol. 1, p. 57))|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)