Gerard Butler

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Gerard Butler
Gerard Butler (Berlin Film Festival 2011).jpg
Nume la naștere Gerard James Butler
Născut(ă) 13 noiembrie 1969 (1969-11-13) (44 de ani)
Paisley, Scotland, UK
Înălțime 188 cm
Site oficial www.gerardbutler.net/
Roluri importante Regele Spartan Leonida

Gerard James Butler (n. 13 noiembrie 1969) este un actor scoțian născut în Glasgow, Regatul Unit, fiind cel mai tânăr dintre cei trei copii ai lui Margarret Butler. Părinții săi au divorțat când el era încă un copil, el ajungând să-și revadă tatăl doar la vârsta de 16 ani.

El a crescut alături de mama sa , care dupa divorțul de tatăl lui,s-a recăsătorit cu un alt bărbat.A studiat Dreptul la Universitatea Glasgow.

Cariera[modificare | modificare sursă]

Și-a început cariera de actor cu opera Coriolanus și Trainspotting în urma cărora a primit primul său rol în filmul Mrs. Brown în 1997. În același an a apărut în filmul Tomorrow Never Dies, iar în anul 2000 a jucat pentru prima dată în rolul personajului principal a filmului Dracula 2000 unde s-a făcut cunoscut.

În timp ce filma pentru filmul Mrs. Brown în Scoția, Butler se bucura de un picnic alături de mama sa când a auzit strigătul de ajutor al unui copil care se îneca în râul Tay. Butler a sărit în râu și a salvat viața copilului care se îneca, fapt pentru care a primit un Certificat Pentru Curaj.

În 2007, a jucat rolul regelui Leonidas în filmul 300.

Toamna lui 2012 aduce o noutate în viața amoroasă a lui Butler: fotomodelul român Mădălina Ghenea.[1]

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]