FC Brașov

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
FC Brașov
FC Brașov.svg
Informații generale
Nume complet Fotbal Club Brașov
Poreclă Stegarii, Galben-negrii
Nume precedent(e) UAB, Steagul Roșu, Metalul, Energia, FCM Brașov
Data fondării 1936
Culori         
Stadion Tineretului, Brașov
(8.800 locuri)
Campionat Liga I
Finanțator România Ioan Neculaie
Președinte România Ioan Stamatopol
Antrenor România Cornel Țălnar
Site web fcbrasov.ro
Palmares
Internațional Cupa Balcanică (1)
Echipament
Acasă
Deplasare
Sezon actual
Soccerball current event.svg

Pentru sezonul în curs vedeți:
FC Brașov în sezonul 2013-14

FC Brașov este un club de fotbal din Brașov, România, care evoluează în Liga I. Fondată în 1936, echipa își dispută meciurile de acasă pe Stadionul Tineretului din Brașov. FC Brașov este singurul club din oraș care evoluează în primul eșalon al fotbalului românesc.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Începuturile fotbalului modern brașovean[modificare | modificare sursă]

„Preistoria” fotbalului brașovean se începe de prin 1912-1914. În 1927 Colțea Brașov a cucerit titlul național.

În ediția a doua a Diviziei C (1937-1938), formația Brașovia a cedat locul noii echipe „Astra” Brașov, formație înființată în anul precedent, 1936, dar care nu apucase să se înscrie în anul competițional respectiv. Jucătorii acelei precursoare a FC-ului din ’37 pot fi considerați o primă generație. Cei zece din echipa de atunci sunt amintiți de presa vremii: Năftănăilă (nicio legătură cu Lulu Năftănăilă de mai târziu), Aurel Stroe, Pitu, Chicomban (din cunoscuta familie de polisportivi), Danciu, Pedrea, Chirică, Dumitrescu, A. Iftimie, Dănăilă.

Generația lui Silviu Ploeșteanu[modificare | modificare sursă]

A doua conflagrație mondială a paralizat activitatea fotbalistică. Au fost competiții dotate cu diferite trofee, „Cupa Basarabiei” sau „Cupa Eroilor”. Imediat după armistițiu, au început să se organizeze formații de fotbal, pe lângă unități industriale, universități și apar și primele echipe militare.

Brașovul îl găsim din nou în Divizia C – seria a XII-a, sub denumirea de „U.A.B.”. Este precursoarea echipei pe care Silviu Ploeșteanu, cu mână forte și profesionalism, a dus-o până pe locul doi în prima divizie și la câștigarea primei Cupe Balcanice Intercluburi. O considerăm generația a doua, care, după interminabilul baraj din 1950 a pătruns în Divizia B.

Este generația cu care Silviu Ploeșteanu și-a clădit marea echipă care va cuceri apoi „Cupa Balcanică” intercluburi, care va ocupa locuri fruntașe pe prima scenă și care în 1960 a ocupat locul doi pe prima scenă. Este generația lui Nicolae Proca, Gheorghe Fusulan, Gheorghe Ciripoi, Tică Constantinescu, Gheorghe Percea, Octavian Zaharia, Gheorghe Raicu, completată apoi cu Ștefan Hidișan (ulterior ca antrenor, descoperitor de talente), Niculae Campo, Ioan Szigeti, Alexandru Meszaroși, Vasile Szeredai, Dorin Gane, Valer Târnăveanu, Necula Dorin.

Generația trio-ului mexican[modificare | modificare sursă]

A urmat generația trio-ului, Nicolae Pescaru – Stere Adamache – Mihai Ivăncescu, adică generația care a dat naționalei trei jucători la naționala pentru mondialul mexican. Pentru o echipă de provincie era o performanță, mai ales pentru o formație care venise din „B”, chiar dacă retrogradarea a fost nemeritată. Dacă ne întoarcem la această generație, ea a retrogradat în 1968, însă retrogradarea s-a datorat unor factori independenți de valoarea echipei.

Moartea lui Iuliu Năftănăilă pe 28 august 1967 a zdruncinat din temelii clubul, care nu și-a mai revenit. Nu a fost suficient decesul unuia dintre cele mai mari talente brașovene, a mai contribuit și obtuzitatea federației, care nu a fost de acord cu amânarea meciului cu U Cluj, la numai 48 de ore de la funeralii. Încă sub imperiul psihologic, echipa a cedat și nu s-a mai putut redresa. Retrogradarea a dus la schimbarea antrenorului Silviu Ploeșteanu, care nu a mai stat pe bancă decât opt etape din ediția următoare din „B”, după care, Valentin Stănescu i-a luat locul. Șocul schimbării de la cârma echipei, după 21 de ani, i-a cauzat decesul în primăvara următoare, pe 13 aprilie 1969. De această generație se leagă numele lui Csaba Gyorffy, Iuliu Jenei, Călin Gane, Marcel Goran, Petre Cadar, Cezar Ardeleanu, Adrian Hârlab, Virgil Grecea , generație încorporată alături de unii din cei cu state mai vechi de serviciu.

Generația lui ’80[modificare | modificare sursă]

Generația anilor ’80 a readus formația „stegarilor” pe prima scenă, după cinci ani de penitență prin divizia secundă. A fost generația lui Vasile Papuc, Vasile Gherghe, Marian Paraschivescu, Valer Șulea, Costel Spirea, Vasile Bențea, Gherasim Chioreanu, Adrian Furnică, Constantin Manciu, Nicolae Bucur, Nicolae Adami, Mihai Panache, Petre Marinescu.

Pe parcurs au mai fost implantați Marius Lăcătuș, Ion Batacliu, Nistor Văidean, Ion Mandoca, Dumitru Stângaciu, generație care pentru un sezon a coborât echipa în „B”, dar pe care tot ea a readus-o în față. Nu a mai avut strălucirea unor locuri superioare, ca a primelor generații, dar a menținut o lungă perioadă de timp stindardul brașovean pe cel mai înalt catarg. Generația anilor ’80 a continuat și s-a contopit cu generația finalului deceniului opt, în care au apărut pe firmament Marin Barbu, Alexandru Csaba Andrași, Marian Mărgărit, Eugen Moldovan, Petre Lucian, Andrei Șanta, Ștefan Bălan.

Arc peste timp la mondialul american[modificare | modificare sursă]

Făcând un arc peste timp, depășind evenimentele din decembrie ’89, ajungem la generația care l-a trimis la mondialul american din ’94 pe Marian Ivan. Este generația lui Tibor Selymes, Ionel Pârvu, Laszlo Polgar, Emil Spirea, Sandu Andrași, Iulian Chiriță, Dorel Purdea, Marius Todericiu, generație care-i avea în continuare pe unii dintre cei mai vrednici jucători ai generației anterioare. Este generația care, așa cum am spus, l-a trimis pe Marian Ivan la mondiale, după 24 de ani de la trio-ul mexican.

Noua generație, o generație autohtonă[modificare | modificare sursă]

Unii din generațiile anterioare, au venit la poalele Tâmpei, s-au adaptat pământului și au rămas credincioși acestor meleaguri, alături de cei care au crescut și s-au dezvoltat aici. În ultimii ani, echipele de juniori ale „stegarilor”, au început să producă pe bandă rulantă elemente tinere talentate. Cei mai buni dintre cei mai buni s-au încorporat în lotul „mare”, alții au fost împrumutați unor echipe din categoriile mici, pentru a se roda. Traian Alexandru Marc, Marius Constantin, Romeo Surdu, Ioan Coman, Silviu Pintea, Ionuț Vasiliu, Dragoș Luca{antrenor grupe copii fc brasov}, este generația crescută pe „Municipal” sau „ICIM”, este generația care bate insistent la porțile consacrării, este generația care a adus titluri de campioni sau de vicecampioni la poalele Tâmpei, după o foarte lungă perioadă de vreme. Este generația care a fost aruncată în luptă, alături de nume care s-au consacrat pe terenurile brașovene: Cosmin Bodea, Daniel Isăilă, Octavian Cocan, Mihai Stere, Robert Dani, Florin Stângă și lista ar putea continua. O listă care cu siguranță va fi completată cu alte nume care vor veni de la juniori, pregătiți cu migală în cadrul „centrului”.

Nume purtate de-a lungul timpului[modificare | modificare sursă]

 • U.A.B. (Uzinele de Armament Brașov) (1937-1948)
 • Steagul Roșu Brașov (1948-1950, 1955-1957, 1958-1979)
 • Metalul Brașov (1951-1954)
 • Energia Brașov (1957-1958)
 • FCM Brașov (1979-1990)
 • FC Brașov (1990-prezent)

Stemă[modificare | modificare sursă]

Stadion[modificare | modificare sursă]

Stadionul Silviu Ploeşteanu

Stadionul Silviu Ploeșteanu este arena oficială a echipei. În urma lucrărilor din 2008, stadionul are instalație de nocturnă, urmează să se recostruiască peluzele iar, în final, tot stadionul va fi acoperit. În anul 2009, a fost inaugurată instalația de nocturnă, într-un meci de campionat împotriva celor de la Gaz Metan Mediaș.

Pe locul actualului stadion Municipal se va construi un nou stadion, Brașov Arena de 23.000 de locuri, stadion ce va fi cel mai mare stadion din Brașov. Acesta va avea 3 stele (standardele UEFA), toate locurile sale vor fi acoperite, și va fi deținut de către clubul FC Brasov și primăria orașului. Lucrările au început și s-au oprit la dărâmarea arenei vechi.[1]

Suporteri[modificare | modificare sursă]

Fanii Braşovului
Unul din fularele purtate de fani

Imnul echipei[modificare | modificare sursă]

În orașul de sub Tâmpa,
Este o echipă mare
Steagu' Roșu se numea
Și noi ne mândrim cu ea [bis]
Haide haide Steagule
Du-ne la victorie
Haide haide Steagule
Du-ne la victorie
Cu *Pescaru în echipă,
De nimeni nu ne e frică
Și cu orfy pe extremă
Rezolvăm orice problemă [bis]
Haide haide Steagule
Du-ne la victorie
Haide haide Steagule
Du-ne la victorie
În orice împrejurare,
Brașovenii sunt cu voi,
Și acas’ și-n deplasare,
Galben-negrii suntem noi [bis]
Haide haide Steagule
Du-ne la victorie
Haide haide Steagule
Du-ne la victorie
Suntem fiii munților,
Haiducii Carpaților,
Din Țara Bârsei venim
Și pentru Brașov trăim [bis]
Haide haide Steagule
Du-ne la victorie
Haide haide Steagule
Du-ne la victorie.
Toată lumea tre' să afle,
Fie zi sau fie noapte,
Noi cu toți cântăm în cor
Sunt stegar pân-am să mor
Țin cu Steagu' până mor.
Haide haide Steagule
Du-ne la victorie
Haide haide Steagule
Du-ne la victorie.
 • Numele jucătorilor în cântec s-au tot schimbat de-a lungul timpului. Aceasta este varianta originală.

Jucători[modificare | modificare sursă]

Lotul actual[modificare | modificare sursă]

Listă actualizată la data de 15 aprilie 2014

Nr. Poziție Jucător
1 România P        Andrei Marinescu
90 România P        Bogdan Căucă
- România P        Cristian Bordea
13 România P        Daniel Mutu
30 România P        Florin Iacob
- România F        Gabriel Frâncu
4 România F        Marius Constantin
12 România F        Cristian Ionescu Căpitan
22 Portugalia F        Sérgio Rodrigues
23 Portugalia F        Ricardo Machado
25 România F        Alexandru Vagner
28 Croația F        Mislav Leko
32 România F        Bogdan Străuț
20 România F        Vlad Potecu
- România M        Alexandru Ciocâlteu
- România M        Cristian Manea
Nr. Poziție Jucător
21 Portugalia M        Davide Dias
5 România M        Șerban Moraru
94 România M        Rareș Enceanu
7 România M        Iulian Popa
8 România M        Alexandru Mateiu
10 România M        Georgian Păun
15 Portugalia M        Diogo Santos
19 Croația M        Adnan Aganovic
26 Portugalia M        Bruno Madeira
31 România M        Ștefan Grigorie
77 România M        János Székely
9 România A        Andrei Cristea
20 România A        Romeo Surdu
29 România A        Mugurel Buga
47 Portugalia A        Diogo Fonseca

Jucători remarcabili de-a lungul timpului[modificare | modificare sursă]

Portari: Stere Adamache, Răzvan Lucescu, Ibrahim Dossey, Dorin Arcanu, Dumitru Stângaciu, Vasile Iordache, Florin Prunea, Bogdan Stelea, Dănuț Coman, Stelian Bordeianu, Andrei Șanta, Mario Felgueiras

Fundași: Nicolae Pescaru, Costică Ștefănescu, Cornel Buta, Mihai Ivăncescu, Teodor Anghelini, Daniel Isăilă, Marius Constantin, Cosmin Bodea, Dorel Purdea, Emil Spirea,

Mijlocași: Nicolae Proca, Valer Sulea, Vasile Szeredai, Tibor Selymes, Iulian Chiriță, Tiberiu Ghioane, Lorin Avădanei, Marius Onofraș, Cornel Țălnar, Ionel Chebac, Marius Cheregi, Ionuț Badea, Ovidiu Sărmășan, Alexandru Marca

Atacanți: Marius Lăcătuș, Zoltan David, Marian Ivan, Mugurel Buga, Romeo Surdu, Ionel Ganea, Arman Karamyan, Sabin Ilie, Mihai Baicu, Sabrin Sburlea, Gheorghe Cornea, Alexandru Andrași, Marian Jilăveanu, Emerich Vascko, Nistor Văidean, Silviu Coporan, Sorin Gheju

Antrenori[modificare | modificare sursă]

Conducerea tehnică[modificare | modificare sursă]

 • România Cornel Țălnar - Antrenor principal
 • România Andrei Șanta - Antrenor de portari
 • România Laurian Taus - Medic
 • România Gheorghe Popa - Medic
 • România Sorin Mainea - Maseur
 • România Leonard Silișteanu - Maseur
 • România Andrei Gheorghe - Maseur
 • România Claudiu Năstase - Magazioner

Istoricul antrenorilor[modificare | modificare sursă]

Conducerea[modificare | modificare sursă]

 • România Ioan Neculaie - Președintele Consiliului de Administrație
 • România Ioan Stamatopol - Președinte executiv
 • România Gabriel Mirceoiu - Organizator de competiții
 • România Paul Miron - Director economic
 • România Ilie Vaju - Purtator de cuvint

Palmares[modificare | modificare sursă]

Vicecampioană (1): 1959-60
Locul 3 (2): 1973-74, 2000-01
Vezi și FC Brașov în sezonul 2000-01
Campioană (7): 1942-43, 1956-57, 1968-69, 1979-80, 1983-84, 1998-99, 2007-08
Câștigătoare (1): 1960-61
 • Este primul club românesc ce a câștigat un trofeu european (Cupa Balcanică - 1960-61)
 • Cea mai categorică victorie: Steagul Roșu - Minerul Lupeni 8-0 (07.07.1963)
 • Cea mai severă înfrângere: Dinamo București - Steagul Roșu 10-1 (19.05.1965)
 • Jucătorul cu cele mai multe prezențe: Nicolae Pescaru - 311
 • Jucătorul cu cele mai multe goluri: Nicolae Pescaru - 62

Sezoane în Liga I/Divizia A[modificare | modificare sursă]

Actualizat la data de 18 iunie 2011

Echipa S M V E I GD GP Pct
FC Brașov 42 1293 489 278 527 1611 1674 1389
An Divizie Pozitie
2003-04 Divizia A 11
2004-05 Divizia A 15
2005-06 Liga a II-a 3
2006-07 Liga a II-a 10
2007-08 Liga a II-a 1
2008-09 Liga I 9
2009-10 Liga I 9
2010-11 Liga I 12
2011-12 Liga I 10
2012-13 Liga I 7

"Stegarii" în Europa[modificare | modificare sursă]

Sezon Competitie Ronda Tara Club Scor
1963/64 Cupa Orașelor și Târgurilor Primul tur Flag of Bulgaria.svg Lokomotiv Plovdiv 1-3, 1-2
1965/66 Cupa Orașelor și Târgurilor Primul tur Flag of SFR Yugoslavia.svg NK Zagreb 2-2, 1-0
Optimi Flag of Spain.svg RCD Español 1-3, 4-2, 0-1
1974/75 Cupa UEFA Primul tur Flag of Turkey.svg Besiktas JK 0-2, 3-0
Turul doi Flag of Germany.svg Hamburger SV 0-8, 1-2
2001/02 Cupa UEFA Tur preliminar Flag of Armenia.svg Mika Ashtarak 5-1, 2-0
Primul tur Flag of Italy.svg Inter Milano 0-3, 0-3

FC Brașov a participat de patru ori în Cupa Balcanică: 1960-61 (când a câștigat competiția), 1961-62, 1970-71 si 1971-72.

Cupa Balcanică - ediția 1960-61 (prima)[modificare | modificare sursă]

FC Brașov a participat alături de Levski-Spartak Sofia, KF Partizani Tirana, Fenerbahçe SK și AEK Atena. "Stegarii" au câștigat competiția cu 13 puncte obținute, fără să sufere vreo înfrângere.

Team Pld W D L GF GA GD Pts
România Steagul Roșu Brașov 8 5 3 0 18 7 +11 13
Bulgaria Levski-Spartak Sofia 8 3 2 3 16 11 +5 8
Flag of Albania.svg KF Partizani Tirana 8 3 2 3 8 6 +2 8
Turcia Fenerbahçe SK 8 2 4 2 9 11 -2 8
Grecia AEK Atena 8 1 1 6 8 24 -16 3
AEK Atena 2–4 Steagul Roșu Brașov
Steagul Roșu Brașov 1–0 Partizani
Fenerbahçe 1–1 Steagul Roșu Brașov
Steagul Roșu Brașov 2–2 Levski
Steagul Roșu Brașov 3–0 Fenerbahçe
Partizani Tiranë 0–0 Steagul Roșu Brașov
Levski 2–4 Steagul Roșu Brașov
Steagul Roșu Brașov 3–0٭ AEK Atena

٭ Steagul Roșu Brașov a câștigat meciul cu scorul de 3-0, deoarece AEK Atena nu s-a prezentat.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Detalii despre noua bază sportivă pe site-ul IubescBrasovul.ro

Legături externe[modificare | modificare sursă]