Emiratul Siciliei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Emiratul Siciliei
Emirato di Sicilia
Εμιράτο της Σικελίας
إمارة صقلية
Imarat Siqilliyya

Blank.png

965 – 1072

Drapelul {{{nume_genitiv}}}

Steag

Localizarea {{{nume_genitiv}}}
Emiratul Siciliei și statele din Italia
Capitală Palermo
Limbă/limbi Arabă siciliană, Greacă bizantină
Formă de guvernare Monarhie
Emir
 - 948–964 Hassan al-Kalbi (primul)
 - 1040–1053 Hasan as-Samsam (ultimul)
Istorie
 - Fondare 965
 - Desființare 1072

Emiratul Siciliei a fost un stat islamic în insula Sicilia care a existat între 965 - 1072.

Invazia musulmană[modificare | modificare sursă]

Forța musulmană având: 10000 de soldați infanteriști, 700 de soldați cavaleriști și 100 de nave, consolidată de către Euphemius a invadat Sicilia.O prima bătălie împotriva trupelor loiale bizantin a avut loc pe 15 iulie, 827, aproape de Mazara, rezultând victoria musulmanilor.

Asad a cucerit ulterior malul de sud a insulei și a asediat Siracuza. După un an de asediu, precum și o tentativă de revoltă, trupele sale au fost însă în măsură să învingă o armată numeroasă, trimisă de la Palermo, de asemenea, susținută de o flotă venețiană condusă de Doge Giustiniano Participazio. Dar cand o epidemie a ucis multe dintre trupele musulmane, precum și Asad însuși, musulmanii s-au retras la castelul de Mineo. Mai târziu s-au întors la ofensivă, dar nu a reușit să cucerească Castrogiovanni și-au retras înapoi la Mazara.

În 830 au primit o majorare puternică a 30.000 de soldați din Africa.Musulmanii iberici l-au învins pe comandantul bizantin Teodotus în iulie-august a acelui an, dar din nou o ciuma l-a forțat să se întoarcă la Mazara și apoi în Africa. Unitățile de berberi din Africa au fost trimise să asedieze Palermo și au reușit să-l captureze, după un lung asediu an, în septembrie 831.