Dinamită

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Cartuş de dinamită: A-Amestec de diatomit și nitroglicerină;B-Înveliș de protecție;C-Capsă detonantă;D-Fitil de amorsare

Cuvântul dinamită provine din grecescul dynamis, ce înseamna putere și este un exploziv care a fost produs pentru prima oară în localitatea Krümmel de lângă Hamburg în anul 1866 de către chimistul și cercetătorul suedez Alfred Nobel, fiind patentat în octombrie 1867.
Dinamita constă din 3 părți:

Amestecul a fost făcut cu scopul reducerii explozibilității extreme a nitroglicerinei pure, care poate exploda la cel mai mic impact.
Descoperirea lui Nobel demonstrează că dinamita depășește cu mult puterea de explozie a prafului de pușcă.
Dinamita este mai ușor de transportat decât nitroglicerina pură. Are o putere de explozie considerabilă, ceea ce a determinat utilizarea ei în industria minieră, la construirea drumurilor și tunelelor prin munți etc.
La descoperirea dinamitei, Nobel nu s-a gândit că aceasta va fi utilizată și în scopuri militare.
Dinamita se prezintă sub formă de pastă omogenă de culoare galben-roșcată.
Există foarte multe rețete de dinamită pentru diferite aplicații, de diferite puteri în funcție de concentrația de nitroglicerină.

În România, se fabrică dinamita RA (rezistentă la apă) conform STAS 11261-83. Aceasta se livrează sub formă de cartușe formate din pastă ambalată în hârtie parafinată sau în tuburi din material plastic. Dinamita RA este obținută dintr-un amestec de nitroglicerină gelatinizată și nitroceluloză cu adaos de substanță hidrofugă.[1]
În ultimele decenii, dinamita a fost înlocuită cu nitratul de amoniu care este mai ieftin de produs și are o siguranță mai mare la manipulare, având aceeași putere de explozie ca și dinamita.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ http://www.magazin.asro.ro STAS 11261-83

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Dinamită