Comuna Grecești, Dolj

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare


Grecești
—  Comună  —

Țară  România
Județ Dolj

SIRUTA 72819

Localități componente Bărboi, Busu, Busulețu, Grădiștea, Grecești, Gropanele

Guvernare
 - Primar Marcel Corici

Suprafață
 - Total 48,29 km²

Populație (2011)[1][2]
 - Total 1.706 locuitori

Site web: Primăria comunei Grecești

Grecești este o comună în județul Dolj, Oltenia, România.

Este așezată pe Valea Raznicului, de o parte și de alta a pârâului Raznic, pe șoseaua Craiova, Raznic, Bâcleș, Plopi, Drobeta-Turnu-Severin, la o distanță de 45 km de orașul Craiova. Satele Grecești, Busu, Bărboi, Busulețu au fost comune fiecare până în august 1950, când prin împărțirea administrativă a țării în raioane s-au contopit formând o singură comună, comuna Grecești ce a aparținut până în anul 1952 de raionul Brabova.

În anul 1952, prin desființarea raionului Brabova, comuna Grecești a trecut la raionul Strehaia. Anul 1968 este anul în care comuna Grecești a trecut în Județul Dolj. Până în anul 1950 satele ce o compun au aparținut din plasa Bâcleș-județul Mehedinți.

Satul Grecești este așezat la poalele dealurilor sau pe pantă. Așezat în regiunea deluroasă a olteana cu văi și dealuri, cu pante în general domoale, cu platforme întinse, prezint condiții favorabile agriculturii. Cursuri de apă permanentă, cu debit mare nu are Greceștiul. Izvoarele de la poalele dealurilor alimentează abia fântânile cu apă potabilă.

Adesea pe timpul ploilor torențiale sau primăvara prin topirea zăpezilor, apa se revarsă inundând valea din jur producând pagube gospodăriilor.

Din peisajul vegetal se păstrează pâlcuri izolate de stejar, iar în apropiere se găsesc păduri mari de stejar: Pădurea Tiu, Pădurea Drocaia, Pădurea Pirtea, Pădurea Boierească.

Cronica comunei Grecești consemnează că satul Grecești este cel mai vechi din comuna Grecești. Monografia comunei întocmită pe baza informațiilor orale ale bătrânilor, amintește că satul Grecești a fost sat de moșneni.

După spusele bătrânului Iosif Udrescu satul ar fi existat pe vremea ocupației austriece din 1716, iar că documente, ulterior întocmirii monografiei, s-au găsit pe teritoriul satului unelte de piatră șlefuită și vase de pământ.

Demografie[modificare | modificare sursă]
Circle frame.svg

Componența etnică a comunei Grecești

     Români (95.77%)

     Necunoscută (4.22%)

     Altă etnie (0.0%)
Circle frame.svg

Componența confesională a comunei Grecești

     Ortodocși (95.77%)

     Necunoscută (4.22%)

     Altă religie (0.0%)

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Grecești se ridică la 1.706 locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 2.039 de locuitori.[1] Majoritatea locuitorilor sunt români (95,78%). Pentru 4,22% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.[2] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (95,78%). Pentru 4,22% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.[3]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Recensământul Populației și al Locuințelor 2002 - populația unităților administrative pe etnii”. Kulturális Innovációs Alapítvány (KIA.hu - Fundația Culturală pentru Inovație). http://www.kia.hu/konyvtar/erdely/erd2002/etnii2002.zip. Accesat la 6 august 2013. 
  2. ^ a b Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: Tab8. Populaţia stabilă după etnie – judeţe, municipii, oraşe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. http://www.recensamantromania.ro/wp-content/uploads/2013/07/sR_Tab_8.xls. Accesat la 5 august 2013. 
  3. ^ Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: Tab13. Populaţia stabilă după religie – judeţe, municipii, oraşe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. http://www.recensamantromania.ro/wp-content/uploads/2013/07/sR_TAB_13.xls. Accesat la 5 august 2013. 


DJ Acest articol despre o localitate din județul Dolj este deocamdată un ciot. Puteți ajuta Wikipedia prin completarea lui.