Codruț Șereș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Ioan-Codruț Șereș (n 2 august 1969, la Zalău, Sălaj) este un politician român, senator în legislatura 2004-2008, ales în județul Maramureș pe listele partidului PC. Șereș a fost ministru al Economiei și Comerțului în cadrul guvernului Tăriceanu.

Pe 26 august 2008, Senatul României a aprobat începerea urmăririi penale a lui Codruț Șereș.

Viața privată[modificare | modificare sursă]

Politicianul roman Codrut Seres ( numele complet este Ioan-Codrut Seres) s-a nascut in Zalau, judetul Salaj, la 02 august 1969. A absolvit in anul 1993 Academia Tehnica Militara si in perioada 1993-1999 a lucrat in Ministerul Apararii Nationale. A parasit armata cu gradul de capitan si a absolvit Academia de Stiinte Economice.[1]

Controverse[modificare | modificare sursă]

A lucrat la grupul de firme Grivco al lui Dan Voiculescu si in anul 2001 s-a inscris in P.U.R. A detinut functiile de sef al departamentului profesional de dezvoltare proiecte- in 2002, secretar general- in 2003, vicepresedinte al PUR- in 2004.

In 2004 a fost desemnat candidatul PUR pentru functia de presedinte al Romaniei dar,ca urmare a noii aliante a partidului cu PSD, s-a renuntat la candidatura acestuia. Din 2005 PUR s-a transformat in Partidul Conservator si Seres este membru al acestui partid.

Tot in 2004 a devenit senator de Maramures si in 2005- Ministru al Economiei si Comertului in guvernul condus de Calin Popescu Tariceanu.

In decembrie 2006 a inceput urmarirea penala impotriva lui Codrut Seres in celebrul dosar al spionilor de la Ministerul Economiei si Comertului si acesta a fost inlocuit cu Varujan Vosganian, Partidului Conservator (fost PUR) iesind de la guvernare si Seres recapatandu-si functia de senator in Parlamentul Romaniei.

Codrut Șereș, și fostul ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, Zsolt Nagy, au fost trimiși, la data de 30 martie 2009 în judecată de procurorii Direcției de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), alături de alte patru persoane. Cei șase sunt acuzați pentru comiterea de activitati ilicite cu caracter penal derulate în legatură cu privatizarea Electrica Muntenia Sud, vânzarea unui pachet de 8% din acțiunile Petrom, procese de privatizare/restructurare a Romaero București și SC Avioane Craiova, adjudecarea licitației pentru asigurarea consultanței în vederea restructurării și privatizării CN Poșta Română, selectarea prin licitație a consultantului internațional pentru listarea la Bursă a pachetului de 46% din acțiunile deținute de statul român la Romtelecom. Potrivit DIICOT, fostul ministru al Economiei, Codrut Șereș, a căutat sprijin pentru menținerea în funcție prin intervenții la nivelul principalilor operatori de pe piata țițteiului și gazelor, după ce s-au făcut publice condițiile nefavorabile în care România importă gaze naturale de la Gazprom. Procurorii susțin și că Șeres a cerut sprijin de la Gaz de France pentru menținerea în funcția de ministru[2]. Dosarul de începere a urmăririi penale a fost deschis încă din anul 2007, în care era urmărit și cetățeanul bulgar Stamen Stantchev[3]. Acuzațiile aduse atunci (în 2007) erau: trădare, spionaj și apartenență la un grup criminal organizat[3].

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ BBCRomanian.com
  2. ^ Fostii ministri Seres si Nagy, trimisi in judecata, Accesat la 10 aprilie 2009
  3. ^ a b Slabiciunea lui Seres: cadourile pretioase, Evenimentul Zilei. Accesat la 10 aprilie 2009

Legături externe[modificare | modificare sursă]