Castor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru alte sensuri, vedeți Castor (dezambiguizare).
Castor

Breb
Clasificare științifică
SupradomeniuBiota
SupraregnEukaryota
RegnAnimalia
SubregnEumetazoa
ÎncrengăturăChordata
SubîncrengăturăVertebrata
InfraîncrengăturăGnathostomata
SupraclasăSarcopterygii
ClasăMammalia
SubclasăTetrapodomorpha
InfraclasăPlacentalia
SupraordinEuarchontoglires
OrdinRodentia
MagnordinBoreoeutheria
SubordinCastorimorpha
FamilieCastoridae
Gen
Castor[1][2][3][4]
L., 1758
Areal de răspândire

Castorii sunt rozătoare semi-acvatice din America de Nord, înrudite cu brebii din Europa. În prezent castorii și brebii reprezintă două cele mai mari specii de rozătoare, după capibara din America de Sud, dar în Pleistocen au existat specii mult mai mari, precum Castor leiseyorum sau Castoroides ohioensis de aproape 2m lungime.

Descrierea speciei[modificare | modificare sursă]

Castorii sunt mamifere de lungime medie, având o lungime a corpului de până la 90 cm. Greutatea castorilor variază, în funcție de specie, de la 10 kg până 31 kg. Au o blană mătăsoasă, de culoare brună-roșiatică. Castorii au un corp alungit, cu membre mici și puternice. Coada lor neacoperită este mare și lată.

Reproducerea[modificare | modificare sursă]

La mijlocul iernii, castorii tineri își caută un partener de reproducere, cu care rămân în majoritatea cazurilor până la sfârșitul vieții. Castorii se reproduc la sfârșitul iernii, în luna februarie, iar perioada de gestație durează aproximativ 100 de zile. De obicei, o femelă dă naștere la 5-8 pui. Puii se nasc cu blană, cu ochii deschiși și având dinții incisivi dezvoltați. Puii rămân cu părinții până la maturitate.

Arealul de răspândire[modificare | modificare sursă]

Castorii pot fi găsiți în preajma râurilor și a bazinelor acvatice medii și mari, în America de Nord și în unele regiuni ale Americii de Sud.

O specie înrudită, Brebul, trăiește în Europa.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Integrated Taxonomic Information System, , accesat în  
  2. ^ Mammal Species of the World[*]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor);
  3. ^ A Guide to the Mammals of China[*][[A Guide to the Mammals of China (book by Andrew T. Smith)|​]], p. 197  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  4. ^ Handbook of the Mammals of the World. 6. Lagomorphs and Rodents I[*][[Handbook of the Mammals of the World. 6. Lagomorphs and Rodents I (scientific book)|​]], p. 166  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]