Capibara

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Capibara

Capibara este cel mai mare rozător din lume, poate atinge o greutate de până la 50 de Kg. și 1,3 m. lungime. Este un animal blând, care trăiește în zonele de vegetație abundentă de lângă apă. Animalul este hrana preferată a șerpilor uriași Anaconda, a caimanilor și jaguarilor. Capibara este un animal sociabil, care trăiește în grupuri de 10-30 indivizi. Ei sunt înotători excelenți și pot rămâne până la 5 minute sub apă, ceea ce-i ajută uneori să scape de animalele de pradă. Animalele pot dormi pe apă ținându-și doar nările la suprafață. Blana poate avea culoarea maro, maro spre alb, gri și galben spre alb.

Nume specifice[modificare | modificare sursă]

Unul din numele său comun este, capibara, ce provine din limba guarani kapiÿva,[1], ce înseamnă "domnul ierbii" [2], iar numele științific hydrochaeris, înseamnă 'porc de apă' în limba greacă.[3][3] De obicei numele acestui animal este diferit în fiecare dintre regiuni (și de multe ori numele vine din origin indigene), cele mai comune fiind:

Țara Nume
Argentina Carpincho, capincho, capibara, puerco de agua, puerco de río, cerdo de río.
Bolivia Carpincho, capincho, capibara, capivara, capiguara y jochi.
Brazilia Capivara.
Columbia Chigüire, gua gua, guagua, jomo (en los llanos orientales) y ponche.
Ecuador Carpincho, capincho y capibara.
Panama Poncho, capibara, chigüiro
Paraguay Carpincho, capincho, capibara y kapi´yva.
Peru Ronsoco.
Uruguay Carpincho, capincho y capibara.
Venezuela Chigüiro, chigüire, y Piro-piro.


Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Capibara
  1. ^ Eroare: niciun |titlu) specificat la utilizarea formatului {{Citat web}}. http://www.junglephotos.com/amazon/amanimals/ammammals/capybaranathist.shtml. 
  2. ^ Capybara Eroare: niciun |titlu) specificat la utilizarea formatului {{Citat web}}. http://www.bristolzoo.org.uk/learning/animals/mammals/capybara Capybara. 
  3. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru ref-urile numite Chester