Brian G. Marsden

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Brian G. Marsden
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
Cambridge, Anglia, Regatul Unit[2] Modificați la Wikidata
Decedat (73 de ani)[3][1] Modificați la Wikidata
Burlington⁠(d), Massachusetts, SUA Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (leucemie) Modificați la Wikidata
Cetățenie Regatul Unit Modificați la Wikidata
Ocupațieastronom Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[4] Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversitatea Yale
New College[*][[New College (constituent college of the University of Oxford in the United Kingdom)|​]]  Modificați la Wikidata
OrganizațieUniversitatea Harvard
Smithsonian Astrophysical Observatory[*][[Smithsonian Astrophysical Observatory (astronomical observatory)|​]]  Modificați la Wikidata
PremiiGeorge Van Biesbroeck Prize[*][[George Van Biesbroeck Prize (American award for astronomy)|​]] ()  Modificați la Wikidata

Brian Geoffrey Marsden (5 august 1937, la Cambridge, Regatul Unit18 noiembrie 2010[5] la Burlington, Massachusetts, Statele Unite ale Americii, de o boală a măduvei osoase[6]) a fost un astronom americano-britanic; din 1978 a fost director al Minor Planet Center de la SAO situat la Cambridge în Massachusetts.

Asteroizi descoperiți: 1
37556 Svyaztie 28 august 1982 cu N. S. Cernîh

Studii[modificare | modificare sursă]

Marsden a studiat la The Perse School în Cambridge, New College, Oxford și la Yale University.

Lucrări[modificare | modificare sursă]

Specialist în mecanica cerească și în astrometrie, el a colectat datele asupra pozițiilor asteroizilor și cometelor și le-a calculat orbitele, deseori pornind de la informații observaționale reduse.

Marsden a ajutat la regăsirea cometelor și asteroizilor pierduți. Unii asteroizi și comete descoperite în trecut au fost „pierdute” deoarece puține date observaționale fuseseră colectate în epocă pentru a determina o orbită destul de fiabilă pentru a ști unde să fie căutate în timpul observațiilor ulterioare. Uneori, descoperirea unui nou obiect se dovedește a fi de fapt redescoperirea unui obiect considerat, până atunci, „pierdut”, ceea ce poate fi dovedit calculându-i orbita revenind în trecut și comparând pozițiile calculate cu pozițiile obiectului „pierdut” înregistrate anterior. În cazul cometelor, exercițiul este deosebit de anevoios din cauza forțelor nongravitaționale care le pot afecta orbitele (emisii de jeturi de gaze din nucleul cometei), dar Marsden s-a specializat în calculul unor asemenea forțe nongravitaționale.

A prezis cu succes reîntoarcerea în 1992 a cometei periodice „pierdute” Swift-Tuttle.

Un timp, a propus ca planeta Pluto să rămână considerată în același timp ca planetă și ca planetă minoră, alocându-i numărul de asteroid 10.000; totuși, această propunere nu i-a fost reținută. La aflarea acestui lucru, Marsden a demisionat de la conducerea Minor Planet Center (MPC), post pe care îl ocupa din 1978, rămânând totuși „director emerit”.

La 18 august 1982 a descoperit asteroidul 37556 Svyaztie împreună cu Nikolai Cernîh, la Observatorul Astrofizic din Crimeea. Numele ales de către cei doi descoperitori, Svyaztie este format (prin concatenare) din cuvântul rusesc Связь, transcris [svyaz'] / [sviaz], și cuvântul englezesc tie, ambele înseamnând „contact”, „conexiune”.[7] Prin aceasta, ei voiau să sublinieze colaborarea și prietenia lor, care au depășit barierele naționale și politice.[8]

Recompense[modificare | modificare sursă]

  • Premiul George Van Biesbroeck de la Societății Americane de Astronomie (1989);
  • Brouwer Award al Division on Dynamical Astronomy al Societății Americane de Astronomie (1995).[9]

Omagieri[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Brian G. Marsden”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ „Brian G. Marsden”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  3. ^ http://www.universetoday.com/79392/astronomer-brian-marsden-has-died/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  5. ^ Minor PLanet Electronic Circular 2010W10
  6. ^ Site al Boston Globe[nefuncțională]
  7. ^ Dicționar rus - romîn (1964)
  8. ^ en 37556 Svyaztie (1982 QP3), Small-Body Database Browser, Jet Propulsion Laboratory, accesat la 22 noiembrie 2010
  9. ^ [1]
  10. ^ en 1877 Marsden (1971 FC)

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Academia Republicii Populare Romîne, Institutul de lingvistică, Dicționar rus - romîn, Redactor responsabil Gh. Bolocan, Editura Științifică, București, 1964.