Barney Gumble

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Barney Gumble
Apariții
Creat deMatt Groening  Modificați la Wikidata
Apariții înFamilia Simpson  Modificați la Wikidata
Profil
Sexulbărbat[*]  Modificați la Wikidata
Data nașterii  Modificați la Wikidata
Ocupațieaviator  Modificați la Wikidata
Univers fictivThe Simpsons universe[*][[The Simpsons universe (fictional universe of the animated television series The Simpsons)|​]]  Modificați la Wikidata
Relații

Barnard Arnold „Barney” Gumble[1] este un personaj secundar din serialul de televiziune american Familia Simpson. Acesta este interpretat de actorul Dan Castellaneta și a apărut pentru prima dată în episodul „Simpsons Roasting on an Open Fire”.

Barney este bețivul orașului⁠(d) Springfield⁠(d) și unul dintre prietenii lui Homer Simpson. Deși râgăielile puternice și alcoolismul său reprezinte surse de umor în serial, a devenit abstinent în episodul „Days of Wine and D'oh'ses⁠(d)” din sezonul 11. A reînceput să bea trei ani mai târziu. Barney a fost inspirat de personajul de desene animate Barney Rubble din Familia Flintstone și de alți băutori din alte emisiuni de televiziune. În 2004, Castellaneta a câștigat un premiu Emmy la categoria „cel mai bun dublaj” pentru interpretarea diferitelor personaje din serial, inclusiv Barney.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Tatăl lui Barney, Arnie Gumble, a fost un veteran al celui de-Al Doilea Război Mondial și a murit în 1979 într-un accident de car alegoric.[2] Despre mama sa știe doar că locuiește în Norvegia[3] și că a servit în Marina Statelor Unite, inclusiv pe un submarin. Aceasta apare în episodul „Simpson Tide⁠(d)” din sezonul nouă. Personajul s-a născut pe 20 aprilie, Homer menționând în episodul „Viva Ned Flanders⁠(d)” că Barney și Hitler au aceeași dată de naștere. În „A Star Is Burns⁠(d)”, Barney susține că are 40 de ani. În mai multe episoade, începând cu „The Way We Was⁠(d)”, îl prezintă ca fiind cel mai bun prieten al lui Homer din perioada liceului⁠(d). În episodul „$pringfield⁠(d)”, acesta susține că a studiat dansul timp de câțiva ani, inclusiv dans modern și dans step⁠(d).

Două episoade abordează originea alcoolismului său. Episodul „Mr. Plow⁠(d)” sugerează că Barney a fost un student perseverent care plănuia să studieze la Universitatea Harvard. Homer l-a obligat însă să bea o bere înainte de bacalaureat⁠(d) și a devenit dependent de alcool.[4] Conform episodului „She Used to Be My Girl⁠(d)” din sezonul 16⁠(d), Barney a început să bea după ce prietena sa din liceu, Chloe Talbot,a părăsit Springfield pentru a urma o carieră în jurnalism.[5]

În „Homer's Barbershop Quartet⁠(d)”, Barney a alcătuit un cvartet împreună cu Homer, Apu Nahasapeemapetilon și Seymour Skinner intitulat Be Sharps. Acesta a fost descoperit de ceilalți membri în timp ce cânta în toaleta barului deținut de Moe Szyslak⁠(d) ș a fost ales ca înlocuitor pentru Clancy Wiggum⁠(d). În 1986, Be Sharps a câștigat un premiu Grammy. La scurt timp după acest eveniment, au apărut dispute creative, iar Barney a părăsit grupul și a intrat într-o relație cu o artistă japoneză. Realizând că popularitatea lor a intrat în declin, formația s-a desființat.[6]

Barney a fost salvat dintr-o groapă de gudron de Stampy, elefantul lui Bart, în „Bart Gets an Elephant⁠(d)” și înființat o afacere cu pluguri de zăpadă, fiind rivalul lui Homer în episodul „Mr. Plow”. Când și-a pierdut clienții din cauza lui Barney, acesta l-a angajat să curețe de zăpadă strada de pe muntele Widow's Peak. Odată ajuns pe munte, mașina lui Barney este blocată de o avalanșă și Homer pleacă pe munte să-l salveze. Deși s-au reîmprietenit și au decis să lucreze împreună, o caniculă lovește Springfield și le distruge companiile.[7] Cu toate acestea, în episoadele „O Brother, Where Bart Thou?⁠(d)” și „Miracle on Evergreen Terrace⁠(d)” ni se dezvăluie că Barney conduce în continuare camionul Plough King.

În episodul „The City of New York vs. Homer Simpson⁠(d)”, după ce este desemnat să fie șoferul treaz, Barney părăsește orașul cu mașina lui Homer, Când revine în Springfield, singurul lucru de care-și amintește este o prelegere susținută la Universitatea din Villanova⁠(d), deși recunoaște că este posibil să fi fost prezentată într-o intersecție. De asemenea, i-a abandonat mașina în New York și s-a întors în oraș după o absență de două luni. Episodul „Selma’s Choice⁠(d) sugerează că Barney este tatăl multor bebeluși născuți prin donarea de spermă și inseminare artificială.

Barney a realizat un film documentar - intitulat Pukahontas - despre viața sa de alcoolic și a câștigat marele premiu la Festivalul de Film din Springfield. Urma să renunțe la băutură după acest eveniment, însă premiul a constat din bere Duff pe viață.[8] În „Deep Space Homer⁠(d)”, Barney s-a antrenat pentru a deveni astronaut pentru NASA. Alcoolul fiind interzis candidaților, acesta și-a recăpătat abilitățile și a fost selectat pentru a zbura alături de Buzz Aldrin. Totuși, a revenit la vechile obiceiuri după ce i oferit cadou la încheierea antrenamentelor o sticlă de șampanie fără alcool.[9] A servit împreună cu mama sa pe submarinul USS Jebediah⁠(d) în episodul „Simpson Tide”.[10]

În „Days of Wine and D'oh'ses⁠(d)”, după ce urmărește un videoclip în care apare în stare de ebrietate, Barney se hotărăște să renunțe la alcool. Participă la întâlnirile organizației Alcoolicii anonimi⁠(d), își schimbă înfățișarea și se înscrie la lecții de zbor cu elicopterul. Rămâne abstinent până la sfârșitul episodului, iar alcoolismul său este înlocuit cu dependența de cafeină.[11] În episodul „I'm Spelling as Fast as I Can⁠(d)din sezonul 14, se dezvăluie că a recidivat.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Keeler, Ken; Dietter, Susie (). „A Star Is Burns”. The Simpsons. Fox.  Parametru necunoscut |episode-link= ignorat (ajutor)
  2. ^ Collier, Jonathan; Lynch, Jeffrey (). „Raging Abe Simpson and His Grumbling Grandson in 'The Curse of the Flying Hellfish'”. The Simpsons. Fox.  Parametru necunoscut |episode-link= ignorat (ajutor)
  3. ^ Kogen, Jay; Wolodarsky, Wallace (). „Lisa the Greek”. The Simpsons. Fox.  Parametru necunoscut |episode-link= ignorat (ajutor)
  4. ^ Vitti, Jon; Reardon, Jim (). „Mr. Plow”. The Simpsons. Fox.  Parametru necunoscut |episode-link= ignorat (ajutor)
  5. ^ Long, Tim; Nastuk, Matthew (). „She Used to Be My Girl”. The Simpsons. Fox.  Parametru necunoscut |episode-link= ignorat (ajutor)
  6. ^ Martin, Jeff; Kirkland, Mark (). „Homer's Barbershop Quartet”. The Simpsons. Fox.  Parametru necunoscut |episode-link= ignorat (ajutor)
  7. ^ Vitti, Jon; Reardon, Jim (). „Mr. Plow”. The Simpsons. Fox.  Parametru necunoscut |episode-link= ignorat (ajutor)
  8. ^ Keeler, Ken; Dietter, Susie (). „A Star Is Burns”. The Simpsons. Fox.  Parametru necunoscut |episode-link= ignorat (ajutor)
  9. ^ Mirkin, David; Baeza, Carlos (). „Deep Space Homer”. The Simpsons. Fox.  Parametru necunoscut |episode-link= ignorat (ajutor)
  10. ^ Sternin, Joshua and Jeffrey Ventimilia; Gray, Milton (). „Simpson Tide”. The Simpsons. Fox.  Parametru necunoscut |episode-link= ignorat (ajutor)
  11. ^ Lacusta, Deb and Dan Castellaneta; Affleck, Neil (). „Days of Wine and D'oh'ses”. The Simpsons. Fox.  Parametru necunoscut |episode-link= ignorat (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]