Amy Lee

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Amy Lynn Hartzler
Date personale
Nume la naștereAmy Lynn Lee
Născută (42 de ani)
Riverside, California, Arkansas, SUA
Număr de copii1 Modificați la Wikidata
CopiiJack Hartzler[*][[Jack Hartzler (American singer-songwriter)|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
Ocupațiecântăreață, textieră, pianistă
Limbi vorbitelimba engleză Modificați la Wikidata
OrigineLittle Rock, SUA
StudiiMiddle Tennessee State University[*][[Middle Tennessee State University (public university located in Murfreesboro, Tennessee, United States)|​]], Pulaski Academy[*][[Pulaski Academy (private secondary school in Little Rock, Arkansas)|​]]  Modificați la Wikidata
Gen muzicalAlternative metal
Tipul de voceMezzo-soprano
Instrument(e)Voce, Pian, orgă,[1] harpă[2]
Ani de activitate1998 – prezent
Case de discuriEpic, Wind-up, EMI
Interpretare cuEvanescence
Discografie
Listă completăAmy Lee discography[*][[Amy Lee discography (Wikimedia artist discography)|​]]  Modificați la Wikidata
Semnătură
Prezență online

Amy Lynn Hartzler (născută Lee; pe 13 decembrie 1981, Riverside, California) este o cântăreață americană, cofondatoarea și solista formației gothic rock Evanescence. Influențele ei variază de la muzica clasică (Mozart) până la artiști moderni ca Björk, Tori Amos, Danny Elfman[3] și Plumb.[4]

Amy Lee evoluând într-un concert în 2011

Evanescence[modificare | modificare sursă]

Începutul[modificare | modificare sursă]

Amy Lee a fondat trupa Evanescence cu Ben Moody. Cei doi s-au întâlnit într-o tabără pentru tineret în timp ce Lee cânta melodia de la Meat Loaf ‘’I'd Do Anything for Love (but I Won't Do That)" la pian. Într-o lună cei doi cântau acustice în librăriile și cafenelele din Arkansas, înainte să înregistreze două EP-uri , Evanescence EP (în 1998) și apoi Sound Asleep EP(în 1999). Alt cântec, “You”, a fost scris de Amy Lee, dar fără a avea intenția de a fi promovat. Zvonuri au apărut, nefondat, cum că atunci când “you” a fost ‘scurs’, ea i-a rugat pe oameni să înceteze distribuirea cântecului și a versurilor. Multe, dar nu toate, site-urile au înlăturat conținutul melodiei “You’. În 2000, Evanescence a înregistrat o versiune mai lungă a EP-ului Origin. Acest demo conține 3 cântece care au fost folosite pe albumul de debut, “Fallen’’ ce au fost scrise de Amy și Moody: “Whisper”, Imaginary” și “My Immortal”. Dacă “whisper” și “imaginary” au suferit modificări înainte de a fi incluse pe “Fallen”, “My Immortal” este aproape identică. O versiune mai târzie a melodiei “My immortal’ a fost pusă la dispoziție pentru a fi downloadată pentru aceia care cumpăraseră o versiune oficială a albumului “Fallen” prin intermediul site-ului lor oficial, dar cerea ca un program de verificat cd’uri să fie de asemenea descărcat pentru a o verifica înainte să fie ascultată. Această versiune a melodiei “My Immortal’’ a fost inclusă pe o versiune mai târzie a albumului “Fallen’, notabil pe edițiile braziliene și argentiniene.

Plecarea lui Ben[modificare | modificare sursă]

La 22 octombrie 2003, chitaristul Ben Moody a părăsit formația datorită "diferențelor creative". Într-un interviu de peste câteva luni, Amy Lee a declarat: "...am ajuns intr-un așa punct, încât dacă nu am fi schimbat ceva, nu am fi putut realiza al doilea album". De asemenea a zis că "În final suntem o formație adevărată, nu doar Ben și eu și alții". Chitaristul Terry Balsamo de la Cold l-a înlocuit pe Ben.

Logodnă și căsătorie[modificare | modificare sursă]

Amy Lee și-a anunțat logodna în cadrul unui interviu de la MuchMusic, pe data de 9 ianuarie, spunând ca fericitul căruia i-a spus "da" este Josh Hartzler, un psihiatru de 29 de ani,[5] despre care ea a compus piese precum Bring Me To Life sau Good Enough.[6] Nunta a avut loc pe data de 6 mai 2007, iar luna de miere lângă Bahamas.[7]

Discografie[modificare | modificare sursă]

Amy Lee în 2007

Colaborări[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Lee, Amy (). „AmyLeeEV: @MISSCRAZY91 Piano and organ”. Twitter.com. Accesat în . 
  2. ^ Lee, Amy; Leno, Jay (13 octombrie 2008). The Tonight Show with Jay Leno. Burbank, California: NBC/Universal. 
  3. ^ „Interview with Evanescence singer Amy Lee”. gURL.com. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ Farias, Andree (). „Pre-Evanescence”. Christianity Today. Christianity Today International. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ Lee, Amy (2007-01-09). „Amy logodită!: *clink clink* *ahem...*”. EvThreads.com. Arhivat din original la 2012-03-28. Accesat în 2007-01-09.  Verificați datele pentru: |date= (ajutor)
  6. ^ Eells, Josh (). „Amy Lee: Back in Black”. Blender. Accesat în . 
  7. ^ Rubin, Courtney (2007-05-10). „Solista Evanescence, Amy Lee, se mărită”. People. Accesat în 2007-05-10.  Verificați datele pentru: |date= (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Amy Lee