Amalie Materna

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Amalie Materna
Date personale
Nume la naștereAmalie Friedrich-Materna Modificați la Wikidata
Născută[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Sankt Georgen an der Stiefing⁠(d), Stiria, Austria Modificați la Wikidata
Decedată (73 de ani)[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Viena, Austro-Ungaria[5] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatăCimitirul Central din Viena Modificați la Wikidata
Cetățenie Austro-Ungaria Modificați la Wikidata
Ocupațiecântăreață de operă Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba germană[6] Modificați la Wikidata
Activitate
OrganizațieOpera de Stat din Viena[*]  Modificați la Wikidata

Amalie Materna (născută Amalia, mai târziu Amalie Friedrich-Materna) (n. , Sankt Georgen an der Stiefing⁠(d), Stiria, Austria – d. , Viena, Austro-Ungaria) a fost o soprană de operă austriacă. În afară că a avut o voce faimoasă, Materna a menținut, de asemenea, un timbru vocal tânăr și strălucitor de-a lungul carierei sale, care s-a întins pe trei decenii. Este cel mai bine cunoscută astăzi pentru că a avut mai multe roluri în operele lui Richard Wagner, în prima interpretare completă a seriei Inelul Nibelungilor la Bayreuth (1876) și la Berlin la Teatrul Victoria (1881). Un alt rol notabil al ei a fost Kundry din Parsifal.

Carieră[modificare | modificare sursă]

Materna a studiat la școala de muzică din Graz, apoi a debutat în opera profesională la Teatrul Thalia din Graz în 1865. Ea s-a căsătorit în același an cu Karl Friedrich, un actor. Ea s-a logodit cu acesta în perioada când a cântat operete în teatrele de suburbie din apropierea Vienei și la Carltheater în Viena. A debutat la Opera de Stat din Viena în 1869, când a cântat rolul Selika în L'Africaine. A devenit repede populară și o interpretă obișnuită la Opera din Viena pentru următorii 25 de ani. Printre performanțele ei notabile se numără Amneris (fiica regelui Egiptului) în prima reprezentație din Viena a operei lui Giuseppe Verdi, Aida (în 1874), precum și rolul principal la premiera operei Die Königin von Saba de Karl Goldmark (la 10 martie 1875).

Materna a fost, probabil, cel mai admirată pentru interpretările sale ale operelor lui Richard Wagner. Ea a cântat rolul prințesei Brünnhilde în prima interpretare completă a seriei Inelul Nibelungilor la Bayreuth (1876), apărând și în primele spectacole de la Viena ale operelor Die Walküre (1877) și Siegfried (1878) și în prima interpretare completă a seriei Inelul Nibelungilor la Berlin la Teatrul Victoria (1881). În 1882, ea a primit rolul lui Kundry din Parsifal la Bayreuth, repetând rolul acolo la fiecare festival până în 1891.

În 1884, Materna a vizitat Statele Unite împreună cu Hermann Winkelmann și Emil Scaria. Ea s-a alăturat listei de la Opera Metropolitană în anul următor, debutând pe 5 ianuarie 1885 ca Elisabeta în Tannhäuser. Printre celelalte roluri de la Opera Metropolitană se numără: Valentine în Les Huguenots, Rachel în La juive și Brünnhilde în Die Walküre. Scriind în The New York Times, W. J. Henderson a descris-o pe Brünnhilde drept „o portretizare a celebrității la nivel mondial."[7]

Ea a revenit la Viena mai târziu în 1885 și a apărut în numeroase producții acolo pentru următorii nouă ani. Spectacolul ei final la Viena a fost ca Elisabeth la 31 decembrie 1894. După pensionare, a avut o ultimă apariție publică în 1913, cântând rolul lui Kundry din Parsifal la un concert care comemora centenarul nașterii lui Wagner.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d „Amalie Materna”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ a b c d Autoritatea BnF, accesat în  
  3. ^ a b c d Amalie Materna, SNAC, accesat în  
  4. ^ a b c d Amalie Materna, Find a Grave, accesat în  
  5. ^ „Amalie Materna”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  6. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  7. ^ Henderson, W. J. „Met Performance CID:3450 – Die Walküre {1} Metropolitan Opera House: 01/30/1885”. MetOpera Database. 

Surse[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]