Alexandru Borza (medic)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Alexandru Borza
Date personale
Născut1867
Cricău, Alba Iulia, Transilvania
Decedat1935
Abrud, Alba Iulia
Naționalitate România
Ocupațiemedic
Activitate
EducațieLiceul din Sibiu , Facultatea de Medicină din Viena
Cunoscut pentruparticiparea la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia

Alexandru Borza (n. 1867, Cricău, Alba Iulia - d. 1935, Alba Iulia) a fost medic, delegat la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia.

Biografie și familie[modificare | modificare sursă]

Alexandru Borza s-a născut în anul 1867 în comuna Cricău. Tatăl său a fost mic funcționar, iar mama lui era casnică. S-a căsătorit cu Sabina, descendentă din familia de cărturari abrudeni David. Ea a fost cea care a reprezentat „Reuniunea Femeilor Române” din Abrud la adunarea de la Alba Iulia. Alexandru Borza a avut doi fii: Zeno, care i-a urmat cariera, devenind un stralucit chirurg și preluând conducerea spitalului din Abrud și Lucian, care a fost inginer miner.

Studii[modificare | modificare sursă]

A făcut liceul la Sibiu, apoi a urmat Facultatea de medicină de la Viena. Pentru a se dezvolta profesional, doctorul Alexandru Borza a făcut cursuri de perfecționare la Paris unde a obținut calificativul de „eminent”.

Viața și activitatea[modificare | modificare sursă]

De tânăr și-a arătat interesul pentru luptele culturale și politice ale neamului său. În 1 decembrie 1918 a intrat în gărzile naționale române și în consiliul național român din Abrud. El a fost cel care a condus abrudenii spre Marea Adunare Națională care a avut loc la Alba Iulia. După declararea unirii, Consiliul Dirigent a hotărât înființarea unui spital, la Abrud, fiind numit ca director Alexandru Borza. Spitalul s-a deschis pe data de 14 septembrie 1919 și a fost numit „Spitalul Moților”. Acesta a fost primul spital înființat după unirea Transilvaniei cu România.

Alexandru era și cel care conducea secția chirurgicală. De notat este faptul că, el nu a fost de la început specialist pe această ramură.

Paralel însă cu profesia lui de medic, Alexandru Borza era preocupat de culturalizare, astfel a făcut parte din societățile și instituțiile culturale din Abrud: „ASTRA”, Casina, Societatea pentru fond de teatru român, Reuniunea Femeilor Române, Reuniunea Meseriașilor din Abrud Se stinge din viață în anul 1935, fiind înmormântat în cimitirul din Abrud.[1]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Marin Florea (). Medicii și Marea Unire. Tipomur. p. 113-117.