Alajos Stróbl

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Alajos Stróbl
Date personale
Nume la naștereStrobl Alajos János Vilmos Modificați la Wikidata
Născut[1][2][3] Modificați la Wikidata
Liptovský Hrádok, Žilinský kraj, Slovacia Modificați la Wikidata
Decedat (70 de ani)[4][2][3] Modificați la Wikidata
Budapesta, Regatul Ungariei[4] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatCimitirul Kerepesi Modificați la Wikidata
Cetățenie Ungaria[5][3] Modificați la Wikidata
Ocupațiesculptor
profesor
pictor
pedagog[*] Modificați la Wikidata
Activitate
StudiiAcademia de Artă din Viena  Modificați la Wikidata
PregătireCaspar von Zumbusch[*][[Caspar von Zumbusch (sculptor german)|​]]  Modificați la Wikidata

Alajos Stróbl (n. , Liptovský Hrádok, Žilinský kraj, Slovacia – d. , Budapesta, Regatul Ungariei) a fost un sculptor și artist maghiar.[6] A creat o operă sculpturală caracterizată printr-o modelare realistă sensibilă și a devenit unul dintre cei mai renumiți sculptori de monumente memoriale din Ungaria de la începutul secolului al XX-lea.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Născut pe 21 iunie 1856 la Királylehota, Regatul Ungariei, Imperiul Austriac (astăzi Kráľova Lehota, Slovacia), Strobl a fost elev al lui Kaspar von Zumbusch între 1876 și 1880. Era un tânăr sculptor atunci când statuia lui Perseu (1882) a atras asupra lui atenția populației din Ungaria.

El a creat două statui pentru fațada Operei din Budapesta și încă două statui (Erkel și Liszt) pentru intrarea în clădirea Operei. De atunci, el a devenit cel mai popular sculptor de monumente memoriale din Ungaria. A sculptat statuia lui János Arany (1893) care se află în fața clădirii Muzeului Național al Ungariei și Fântâna Matthias (1904) din Castelul Buda. Stróbl a realizat, de asemenea, două statui funerare pentru ramura maghiară a familiei de Habsburg, care străjuiesc Cripta Palatinală din Castelul Buda.

În 1906 a sculptat statuia ecvestră a regelui Ștefan cel Sfânt de pe Bastionul Pescarilor. În același an, a finalizat, de asemenea, Memorialul Semmelweis, care se află acum la Spitalul Rókus.

În colaborare cu Kálmán Gerster, Stróbl a realizat câteva statui pentru Mausoleul Kossuth în 1907 și pentru Monumentul memorial al reginei Elisabeta. Alte statui sunt expuse în spații publice ale câtorva orașe din Ungaria: statuia lui János Arany, realizată în 1910, se află la Nagykörös, iar un monument memorial al lui Szécheny, finalizat în 1914, se află în orașul Szeged. Stróbl a creat, de asemenea, un monument memorial apoteotic apoteoza a lui Károly Lotz, care este expus în orașul Stansted din Anglia. Lucrările sale din anii 1920, precum statuia lui Jókai (1921), compoziția Fete citind (1921), monumentul memorial al lui Sándor Károlyi și busturile lui József Eötvös și János Arany, se află acum în locuri publice proeminente din Budapesta.

Alajos Stróbl a creat, de asemenea, un număr mare de portrete impresioniste (Autoportret la tinerețe, 1878, Femeie tânără, 1916-1918, Pál Szinyei Merse, 1919 și multe altele. Mama noastră, una dintre principalele sale lucrări, a câștigat Marele Premiu la Expoziția Universală de la Paris.

O lungă perioadă de timp Stróbl a predat la Școala Maghiară de Artă, în prezent Universitatea Maghiară de Arte Frumoase, exercitând o influență semnificativă asupra artei maghiare din acea perioadă.

A murit în Budapesta pe 13 decembrie 1926.

Galerie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Stróbl Alajos, accesat în  
  2. ^ a b c d Benezit Dictionary of Artists 
  3. ^ a b c d e http://www.oxfordartonline.com/benezit/view/10.1093/benz/9780199773787.001.0001/acref-9780199773787-e-00177129  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ a b c Штробль Алайош, Marea Enciclopedie Sovietică (1969–1978)[*] 
  5. ^ Artnet 
  6. ^ Krén, Emil; Marx, Dániel. „Fine Arts in Hungary”. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]