Al Doilea Război Daco-Roman

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Al doilea război dacic)
Salt la: Navigare, căutare
Al Doilea Război Daco-Roman
Parte a

Informații generale
Perioadă 105-106
Loc Dacia antică
Rezultat Victorie decisivă a romanilor și transformarea Daciei în provincie romană
Combatanți
Dacia Imperiul Roman
Conducători
Decebal Traian
Pierderi
> Decebal > necunoscut

Al Doilea Război Daco-Roman a fost lupta între 105 și 106, după ce regele dac Decebal a încălcat tratatul de pace încheiat cu împăratul roman Traian de după Primul Război Daco-Roman. Traian a pornit războiul cu intenția cuceririi complete a Daciei[necesită citare].

Înainte de război[modificare | modificare sursă]

După încheierea păcii de după primul război, Decebal a respectat pentru un timp termenii acesteia, dar apoi a început să incite la revoltă triburile vecine și să jefuiască coloniile romane de peste Dunăre. Traian atunci și-a adunat din nou forțele militare, pentru un al doilea război împotriva Daciei.

Războiul[modificare | modificare sursă]

După înfrângerea din primul război cu Traian, Decebal a respectat o perioadă înțelegerea cu Roma, dar la scurt timp după aceea a început să incite la răscoală triburile învecinate, și să pustiască coloniile romane de dincolo de Dunăre. Traian, cunoscut pentru caracterul său optimist și întreprinzător, și-a adunat încă odată forțele în 106 d.Hr. pentru un al doilea război împotriva Regatului Daciei. Spre deosebire de primul conflict, cel de-al doilea război a implicat mai multe lupte care au provocat pierderi însemnate care, aflată în fața a numeroase triburi aliate cu Decebal, nu a reușit să obțină repede o victorie decisivă. Multe orașe din Valahia care au fost fortificate de către armata romană erau asediate de daci în special de-a lungul Dunării. În fruntea armatei romane s-a aflat și Traian în bătăliile din Dobrogea. Traian a stabilit cartierul general al armatei romane in localitatea Drobeta situată pe Dunăre, din acel punct coordonând armata. În cele din urmă, Roma a triumfat și a ocupat Dacia. Un asediu asupra capitalei Sarmizegetusa a avut loc la începutul verii anului 106. Dacii au respins primul atac, însă romanii au distrus apeductele capitalei dace. Orașul a fost incendiat, iar Decebal a fugit, dar a fost urmărit și de aceea a preferat să se sinucidă în loc să fie capturat. Totuși, războiul a continuat. Datorită trădării unui confident al regelui dac, Bicilis, romanii au descoperit comoara lui Decebal în râul Sargesia/Sargetia - estimată de Jérôme Carcopino la 165 500 kg de aur și 331 000 kg de argint. Ultima bătălie cu armata regelui dac a avut loc la Porolissum (Moigrad). Traian nu a acceptat condițiile de pace din tratatul de pace încheiat în urma primului război daco-roman, formulând alte prevederi.

Urmări[modificare | modificare sursă]

La sfârșitul războiului romanii au ocupat Dacia și au transformat-o în provincie romană. Ea a fost apoi pierdută, în anul 271, în fața goților invadatori.In 106 dacia este cucerita i transformata in provincie de rang imperial

Dacia va fi condusa in numele imparatului de catre un guvernator

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  1. Scarre, Chris, The Penguin Historical Atlas of Ancient Rome

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]