Adrian Sarajlija

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Adrian Sarajlija
Date personale
Născut1976 (48 de ani) Modificați la Wikidata
Zvornik, Iugoslavia Modificați la Wikidata
Cetățenie Serbia Modificați la Wikidata
Ocupațiescriitor Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba sârbă Modificați la Wikidata

Adrijan Sarajlija (n. 1976, Zvornik, Iugoslavia) este un scriitor, medic și cercetător medical sârb. Este cunoscut în regiunea fostei Iugoslavii pentru povestirile sale scurte de ficțiune speculativă și pentru romanul său științifico-fantastic O oglindă pentru vampir / Ogledalo za vampira.

A absolvit Liceul nr. 1 din Belgrad și a absolvit Facultatea de Medicină din Belgrad.

Sarajlija face parte din mișcarea internațională de artă de neoavangardă numită Signalism⁠(d). Este membru al Asociației Scriitorilor din Serbia. Este căsătorit, locuiește și lucrează în Belgrad.[1]

Lucrări[modificare | modificare sursă]

Povestirile lui Adrijan Sarajlija au fost publicate într-o serie de antologii naționale și balcanice, cum ar fi: Best of Umbrella 1 (Best of Kišobran, 2008), Zgomot alb (Beli šum, 2008), City Stories 3 - Fantasy (Gradske priče 3 - Fantastika, 2008), True Lies (Istinite laži, 2009), City Stories 4 - Watermill (Gradske priče 4 - Vodenica, 2009), Best of Umbrella 2 (Best of Kišobran 2, 2010), Paracosmos (Parasvemir, 2010), Phan (tom) (Fan(tom), 2010). De asemenea, a fost prezentat în prozinul Emitor și pe site-urile regionale Art-Anima și Umbrella.

Este autorul colecției de povestiri Fabrica G (Manufaktura G, 2010), al romanului O oglindă pentru vampir (Ogledalo za vampira, 2012) și al colecției Voci goale (Goli glasovi, 2017). Fabrica G conține nouă povești heterogene de gen, de la science fiction la horror până la realism magic. Potrivit criticilor, printre povestiri cea mai ambițioasă și cea mai lungă este Tot ce crește / Sve što raste, o imagine izbitoare și înfiorătoare a unui monstru care distruge lumea.

Romanul O oglindă pentru vampir urmărește soarta lui Eduardo, un profesor de istorie frustrat de la un liceu privat din Brazilia. Vrăjit de mitologia vampirilor, Eduardo decide să folosească progresele medicinei moderne pentru a se apropia cât mai mult de tiparele sale întunecate și pentru a se răzbuna pe cei care i-au făcut rău.

Recepție critică[modificare | modificare sursă]

O discuție despre munca lui Sarajlija — Adrijan Sarajlija, Zoran Stefanović și Prof. Dejan Ajdačić, Biblioteca Universității din Belgrad, Ciklus Slovenska i srpska fantastika /ciclul de fantezie slavă și sârbă/, Biblioteca Universității, Belgrad, Serbia 13 martie 2019.

Criticul și editorul din Belgrad, Miloš Cvetković, a descris prima carte astfel: „ Fabrica G este colecția de debut a lui Adrijan Sarajlija; ea constă din nouă povestiri alese, evident, atent, care acoperă un gen divers, de la science fiction, horror, steampunk până la western... Toate povestirile din colecție sunt realizate cu atenție și, în timp ce Sarailija încă își caută, evident, propria voce și experimentează mult forma și conținutul, ceea ce este constant pentru toate povestirile este dedicarea lui pentru detalii, povestirea sigură și marea bogăție de idei."

Criticul croat istrian Davor Šišović a recomandat colecția în Vocea Istriei: „Stil egal cu clasicii realismului magic, dar și cu stilul de povestire al lui Andrić - Selimović⁠(d), dialoguri foarte naturale, atmosferă extrem de artistică, personaje stratificate, dar și nemilosire față de destinele lor, acestea sunt doar câteva dintre caracteristicile prozei lui Sarajlija”.

Eminentul scriitor și critic sârb Ilija Bakić a scris despre romanul O oglindă pentru vampir: „Romanul lui Adrian Sarajlija este o narațiune neîngrădită, perspicace și plină de duh, care confirmă locul notabil al autorului printre scriitorii de ficțiune sârbi mai tineri..."

Într-un supliment cultural al eminentului ziar ''Politika''⁠(d), din 16 iunie 2012, o recenzie amplă a romanului lui Sarajlija a fost semnată de politologul Prof. Alexander L. Jugović, unul dintre cei mai mari teoreticieni sârbi ai devianței sociale. El scrie: „Folosind groaza, autorul ne spune că sexul, puterea și faima mass-media sunt valorile cheie ale unei societăți de spectacol... Sarajlija folosește metamorfoza profesorului Eduard într-un vampir ("vampirinho") pentru a ne arăta temerile unui om care trăiește în societatea modernă: din cauza apartenenței, a statutului social, a orientării sexuale, a sănătății... Eroul său este paradigma unui om confuz, marginalizat și nefericit într-o perioadă de consumerism media.”[2]

La 29 iunie 2012, într-o recenzie pentru site-ul Popboks, criticul din Belgrad Đorđe Bajić a scris: „Unii cititori pot fi respinși de niște descrieri excesiv de explicite, dar trebuie avut în vedere că acestea sunt mijloacele prin care Sarajlija își atinge scopul - realismul grotesc...”

Scriitorul istrian Saša Šebelić spune: „În ciuda a ceea ce sugerează titlul, nu este un gen de groază, ci pură ficțiune speculativă, în care autorul rezumă și descrie, fără a condamna, nu dezgustător, viciile vremurilor moderne, hibride, decadența și amoralitatea care s-a instalat în această lume și este peste tot în jurul nostru, fără a ocoli nici măcar profesiile despre care se așteaptă să aibă cel puțin un minim de etică.” [3]

Poetul și prozatorul Slobodan Škerović⁠(d) a scris despre romanul lui Sarajlija: „Peisajul extraordinar de bogat, exotic și receptiv este impregnat de umorul nestăpânit, ca de carnaval, al grotescului... În acest roman de debut, elocvența, perspicacitatea și măiestria lui Adrijan Sarajlija au ieșit în prim-plan. Partea amuzantă a lumii vampirilor se ciocnește violent de realitatea întunecată și crudă a pasiunilor carnale ale Braziliei și de modul de viață bizar al acestora, ducând la izbucnirea formelor umane în ființe dintr-o junglă de alt fel, mai distructivă și mai imprevizibilă decât adevărata Pădure Amazoniană..."[4]

Romanul O oglindă pentru vampir a fost selecționat pentru Premiul NIN, principalul premiu literar din fosta Iugoslavie.[5]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Romane
  • A Mirror for the Vampire (Ogledalo za vampira, publicație a autorului, 2012; Čarobna knjiga, 2013).
Colecții de proză
  • Manufactory G (Manufaktura G, „Tardis”, 2010).
  • Naked Voices (Goli glasovi, „Everest media”, 2017)
Antologii și colecții de grup
  • Chronovision / Hronovizija in the White Noise: An Anthology of Television Stories / Beli šum: Antologija priča o televiziji, editată de Goran Skrobonja, Paladin (Biblioteca Fraktali), 2008.
  • Abrakadabra în True Lies: Urban Legends Stories / Istinite laži: Priče o urbanim legendama, editată de Goran Skrobonja, Paladin (Fraktals Library), 2009.
  • Berlin Bob în Apocalipsa ieri, azi, mâine / Apokalipsa juče, danas, sutra, editată de Goran Skrobonja, Paladin (Biblioteca Fraktali), 2011.
  • Wasserkrabbe în Paracosmos /Parasvemir, Antologie, editată de Tatjana Jambrišak și Darko Vrban, Mentor, Zagreb, 2010.
  • A Letter in Dark matter / Tamna, tmasta tvar, editată de Tatjana Jambrišak, Darko Vrban și Ivana Delač, Mentor, Zagreb, 2013.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Adrijan Sarajlija, a biography, Art-Anima, Serbia.
  2. ^ Jugović, Aleksandar. ''Ogledalo za vampira'' Adrijana Sarajlije kao „uvod u vampirologiju savremenog društva“”, Politika⁠(d), daily, Belgrade, June 16, 2012. (Serbian)
  3. ^ „''Ogledalo za vampira'' pleni pažnju hrvatske publike”. Vesti.rs. 5. 6. 2012. (Serbian)
  4. ^ „Slobodan Škerović: ''Vampirski kapričo (prikaz romana'' Ogledalo za vampira ''Adrijana Sarajlije)''”. Project Rastko 30. 4. 2012.
  5. ^ „Prva selekcija za ''NIN-ovu nagradu'' 2012”. Nin.co.rs., 2012.

Legături externe[modificare | modificare sursă]