Zonele aliate de ocupație din Austria

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Zonele aliate de ocupație din Austria
Austria
besetztes Nachkriegsösterreich
Flag of Germany 1933.svg – Flag of Austria.svg
DrapelStemă
DrapelStemă
Zonele Aliate de ocupație în 1945
Zonele Aliate de ocupație în 1945
CapitalăViena
Limbălimba germană
Guvernare
Guvernatori 
 - Zona de ocupație britanicăgeneralul Richard McCreery
 - Zona de ocupație francezăgeneralul locotenent Antoine Béthouart
 - Zona de ocupație americanăgeneralul Mark Wayne Clark
 - Zona de ocupație sovieticămareșalul Ivan Konev
Președinte 
 - 1945 - 1950Karl Renner
 - 1951 - 1957Theodor Körner
Cancelar 
 - 1945Karl Renner
 - 1945 - 1953Leopold Figl
 - 1953 - 1961Julius Raab
Istorie
Epoca istoricăRăzboiul Rece
Ofensiva Viena
Fondare1945
Tratatul de stat austriac
Declarația de neutralitate

În 1938 Prima Republica Austriacă a devenit parte a Germaniei Naziste prin anexarea forțată, Anschluss. Declarația de la Moscova din 1943 a decis că Anschluss-ul este nulă și neavenită și a hotărât restaurarea statului Austriac. Karl Renner a format un guvern provizoriu la sfârșitul lunii aprilie 1945 și, printr-o declarație publică, a separat Austria de Germania. După instaurarea păcii, acest guvern a fost recunoscut de puterile învingătoare, dar Austria a rămas divizată în patru zone de ocupație. Viena a rămas în partea zona sovietică de ocupație și a fost divizată la rândul ei în patru zone de ocupație și o zonă internațională în mijlocul capitalei.

Ocupația aliată a Austriei a luat sfârșit în 1955, iar suveranitatea i-a fost restaurată după semanrea Tratatului de stat austriac.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Ofensiva Viena a luat sfârșit pe 13 aprilie 1945, sovieticii au reușit să cucerească Viena. Aliații occidentali au ajuns în Austria două săptămâni mai târziu. Pe 27 aprilie 1945, cu aproape două săptămâni mai înainte de capitularea Germaniei de pe 8 mai, Austria și-a proclamat independența față de Germania Nazistă și a fost înființată A Doua Republică Austriacă.

La sfârșitul războiului, Austria și Viena au fost împărțite în patu zone de ocupație, după cum se stabilise mai înainte la Conferința de la Potsdam. Cu permisiunea forțelor sovietice, a fost înființat un guvern provizoriu la Viena pe 29 aprilie și s-au organizat primele alegeri legislative din perioada postbelica pe 25 noiembrie 1945. Karl Renner a fost ales primul Cancelar al Austriei postbelice, funcție pe care a îndeplinit-o până la sfârșitul anului 1945, când a devenit primul președinte al celei de-a doua repubici austriece.

Pe 15 mai 1955, a fost semnat Tratatul de stat al Austriei, restabilind în mod oficial independența și suveranitatea Austriei. Tratatul și-a început acțiunea pe 27 iulie, iar ultimele trupe de ocupație au părăsit țara pe 25 octombrie. A două zi, 26 octombrie, a fost proclamată Declarația de neutralitate, care stabilea că Austria va fi o țară neutră pentru eternitate. Ziua de 26 octombrie a fost proclamată sărbătoare națională.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Cele patru sectoare de ocupaţie ale Vienei